Hirdetés
Hirdetés

Egyszerűen csak főzni szeretnék… - interjú Tivadar Györggyel

SZERZŐ: csp
2012. december 23.
Nemrég séfváltás történt Székesfehérvár legjobb éttermében, a 67-ben. Kiss Gergely helyét a Costesből érkezett Tivadar György vette át.
Hirdetés

Hogyan értékeled a 2012-es évet, ha a saját karrieredet nézed?
Az idei évet tekintve hatalmas szakmai előrelépésnek tartom, hogy a Costes csapatából kilépve helyet kaphattam Székesfehérváron a 67 étteremben, ahol Herczeg Zoltán fiatal korom ellenére bizalmat szavazott és megbízott a konyha vezetésével.
A hazai gasztronómia életet tekintve mit gondolsz az idei évről?
Nagyon örülök, hogy az ország két legjobb étterme megőrizte 1-1 Michelin-csillagát, bár reménykedtem, hogy esetleg egy harmadikat is kaphatunk a Michelin Guide-tól. Nagyra értékelendő, hogy Magyarországról először, Széll Tamás bejutott a Bocuse d'Or 2013 évének döntőjébe.
Mi volt a legemlékezetesebb hazai éttermi fogásod az idei évben?
Nagyon tetszik a Csalogány 26 magas színvonalú konyhája, az alapanyag használata és ételeinek kidolgozottsága, ízharmóniája. De a napokban vacsoráztam az Alabárdos étteremben, egy degusztációs menüt választottam. Szépen kivitelezett, átgondolt tányérokat kaptam. A kedvencem egy „egyszerű” zellerkrémleves volt házi véres hurkával. Az ízei nagyon intenzívek és „mélyek”, a textúrái pedig hibátlanok voltak.
Mi volt a legemlékezetesebb fogás, amit külföldi étteremben ettél?
Nemrégen Bécsben a Vestibül étteremben ebédeltem és megkóstolhattam a séf emblematikusnak számító ételét, amit „Szegedi homár káposztának” hívtak. Ez egy, a mi székelykáposztánkra hasonlító fogás. A sertéshúsrészek homárhússal való kiváltásával készülő fantasztikus íz hatású étel.
Mit vársz a 2013-as évtől a saját karrieredre vonatkoztatva?
A jövő év - amit nagyon várok - nekem a munkát jelenti. Mindenképpen szeretném a 67 étterem korábbi sikereit megtartva, egy kicsit mindig előre lépve, saját világomat megjeleníteni az étterem koncepciójában. Sikerült egy nagyon jó csapatot építenünk az elmúlt hónapokban, az étterem tulajdonosának elhivatottsága és gasztronómiai érzékenysége nagyon jó hátteret jelent, úgyhogy nagyon bizakodóan tekintek előre. A 2013-as évünket ezek a feladatok fogják meghatározni. Nekem, nekünk ez elég is lesz, sőt… Természetesen szakmailag is szeretnék, szeretnénk fejlődni, a régiónk és a „nagyvilág”, a múlt és a jelen ízeit, ételeit ötvözve a vendégeink megelégedettségét és kíváncsiságát fokozva dolgozni. Egyszerűen csak főzni szeretnék…
Mit vársz a jövő évtől a hazai gasztronómia életet nézve?
Nagyon örülnék, ha 2013-ban egy új Michelin-csillaggal gyarapodna a magyar gasztronómia és Széll Tamásnak sikerülne a Bocuse d’Or versenyén jó helyezést elérnie.
Melyik étterembe szeretnél feltétlenül eljutni jövőre és miért?
Az ausztriai Landhause Bacher-ba, mert nagyon szeretem a regionális vendéglátást. Sok jót hallottam az étteremről.
Ha ki kéne választani kollégáid közül egy valakit és megajándékozni valamivel, ki lenne az és mivel lepnéd meg?
Ha megtehetném, akkor a 67 étterem konyhájában dolgozó kollégáimat meghívnám egy közös vacsorára valamelyik magyar Michelin-csillagos étterembe.
UPDATE: Tivadar György 2014 nyarán otthagyta a 67-et. Jelenleg a budapesti Búsuló Juhász konyhafőnöke.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram