Gwendal Poullennec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója és az egész ellenőrző csapat elismeréssel adózik a helyi vendéglátósok munkájának:
„A minőség iránti elkötelezettségük állandó, csakúgy, mint kreativitásuk és szenvedélyük. A vendég igényeire való teljes összpontosítás mellett a fiatal séfek gyakran dolgoznak ki új, közérthető és közvetlen koncepciókat. A növényi alapú konyha térnyerése tovább folytatódik. A regionalitás és szezonalitás továbbra is kulcsszerepet játszik az alapanyagok kiválasztásában – ezt 80 zöld csillag is igazolja –, ugyanakkor a konyhai technikák és hatások terén a séfek továbbra is nagyon nyitottak a világ felé.”
A jelenlegi 341 csillagos étterem azt bizonyítja, hogy a német gasztronómia színvonala továbbra is emelkedik:
- 12 darab háromcsillagos étterem (ebből 2 új),
- 47 darab kétcsillagos étterem (ebből 5 új),
- 282 darab egycsillagos étterem (ebből 30 új)
Két új háromcsillagos étterem
A legújabb válogatás összesen 12 háromcsillagos éttermet tartalmaz. Hamburg és München egyaránt egy-egy új és megerősített háromcsillagos étteremmel képviselteti magát, ezzel a német gasztronómia élvonalába kerülve.

Hamburgban Christoph Rüffer húsz év alatt emelte a Haerlin éttermet az egycsillagos szintről egészen a „gasztronómiai Olümposz” csúcsára. A Michelin-ellenőrök szerint:
„Tökéletesen összeállított fogások, kiváló egyensúly – a három csillag kétségtelenül megérdemelt.”
Szintén Hamburgban Kevin Fehling már tizedik éve őrzi három csillagját The Table Kevin Fehling nevű pultéttermével, amely egyedülálló, kozmopolita és kreatív ízfúziót kínál.
Münchenben két étterem is három csillagot érdemelt. Tohru Nakamura, aki előző évben két csillagot kapott, most a Tohru in der Schreiberei nevű éttermével lépett be a legfelső ligába. Az ellenőrök szerint: „Egyedi kézjegye és kifinomult stílusa révén izgalmas kombinációt alkot a japán ihletésű és a hagyományos francia konyha között.”

Ő osztozik a város gasztronómiai csúcsán Jan Hartwiggal, aki a JAN nevű éttermében a klasszikus és a kreatív konyhaművészet nagyszerű fúzióját teremti meg újra és újra.
47 kétcsillagos étterem – köztük öt új
A MICHELIN Guide Németország 2025-ös kiadásában a kétcsillagos kategóriában is találhatók új nevek:
A saar-vidéki Sankt Ingbertben nyílt ATAMA by Martin Stopp már röviddel a nyitás után elérte a kétcsillagos szintet. Kétféle menüt kínál: az egyik letisztult és termékalapú, a másik játékosabb és kreatívabb.
A Pietsch Wernigerode-ben is bekerült ebbe az elitklubba, ahol Robin Pietsch és Luis Hendricks umami-érzékeny, nyitott világkonyhát kínálnak. Robin Pietsch emellett egycsillagos Zeitwerk éttermét is működteti a szomszédban.
Oswald’s Gourmetstube Teisnachban Thomas Gerber precíz, termékközpontú konyhája révén érdemelte ki a két csillagot.
A Wachenheimban található Intense étteremben Benjamin Peifer különleges kombinációban ötvözi a pfalzi és a japán konyhát.
Gotthardt’s by Yannick Noack Koblenzben is elnyerte a második csillagot – az étterem nyitott konyhájában Noack és csapata új otthonra talált 2024 decembere óta.
30 új egycsillagos étterem
Az összesen 282 egycsillagos étterem közül 30 új hely került be az idei válogatásba.
Kiemelkedők közülük:
- A Loumi Berlin-Kreuzbergben, ahol Karl-Louis Kömmler japán, ázsiai és francia hatásokat ötvöz.
- A Sommerfeld Frankfurtban légies, barátságos atmoszférájával és szezonális, karakteres, változatos konyhájával nyűgöz le.
- A Hawara Freiburgban erősen regionális és szezonális ételeivel tűnik ki, és fenntartható filozófiája miatt Zöld Csillagot is kapott.
- A hamburgi GLORIE – amely ugyanabban az épületben található, mint a 100/200 Kitchen (szintén Thomas Imbusch vezetésével) – tisztán à la carte kínálatával üdítő alternatíva a gourmet vendégek számára.
- A drezdai Heiderand régen teázóval és táncos rendezvényekkel működő családi vállalkozás volt, amely ma már modern nemzetközi konyhával szerezte meg az egy csillagot.
Forrás: guide.michelin.com
Fotók: guide.michelin.com | guide.michelin.com | Unsplash
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.

Dining Guide