Hirdetés
Hirdetés

Az egyenlők és az egyenlőbbek: Éttermi kiszorítósdi a Google segítségével

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 15.
“125 millió dolláros yacht, 9 milliárd dolláros vagyon, befektetések az édességtől a szépségápolásig, márkák, mint a Revlon – plusz New York City láthatatlan, csak gazdag és híres emberekből álló közössége”. Ez Ronald Perelman üzletember élete egyetlen hosszú mondatban.
Hirdetés

Philippe Delgrange éttermessel társulva olyan éttermet csináltak, ahová hétköznapi ember nem nagyon tud bejutni. Ez a Le Bilboquet, ami New York Cityben, Manhattan kiváltságos részén, a Central Park-környéki Upper East Side-on található. Robert De Niro, Paul McCartney és Ivanka Trump is megfordul itt, és alapvetően a hozzájuk hasonlók számára alakították ki a környezetet és a színvonalat. Minden álszemérmesség nélkül vállalják, hogy az étterem hoszteszei ellenőrzik:

a nem elég ismert néven asztalt foglani kívánók megütik-e azt a szintet (vagyis elég híresek és gazdagok-e ahhoz), hogy az étterembe bebocsáttassanak. 

Bárki nem sétálhat be csak úgy ide, sőt még az sem elég, ha meg van tömve a zsebe. Valakinek kell lennie. Akinek az arca nem azonnal felismerhető valamelyik sikerfilmből vagy a Forbes listájáról, esetleg a Fehér Házból, azt először megvizsgálják, vajon mit dob ki a Google a nevére. Olyan komolyan veszik ezt, hogy a személyzet komoly tréninget kap az elvégzendő folyamatról, és a céges szabályzatban is szerepel. Nyílt titok, hogy szelektívek a vendégek fogadását illetően. Kimondottan törekednek is rá, hogy azok legyenek. 

@Le Bilboquet Facebook

Eric Clapton húsz éve törzsvendég itt, mára befektetővé vált. Delgrange és Perelman kapcsolata nem volt ilyen sima: utóbbit zavarták az étterem zajai, amelyek átszűrődtek a szomszédos épületbe, ahol lakott. Bepanaszolta az éttermet, aztán majdnem megvette az egész épületet, végül viszont inkább társult Delgrange-zsal.

Most már saját éttermének zaja zavarhatja – bár ha szuperhírességek énekelnek spiccesen a Bilboquet-ben, az mégiscsak jobban tűrhető, mintha egy csapat ballagó diák, nem?  

Míg korábban megtörténhetett, hogy Melania Trump cipőt próbált mellettünk a Bergdorf Goodman áruházban (ahová a legtöbben a szánkat tátani tértünk be), addig mára a világon mindenhol a leggazdagabbak láthatatlanságra törekednek. Nincs átjárás ebbe a társadalmi osztályba, nincs véletlen találkozás a liftben és elkapott pillanat a sarki kávézóban. Csak a magukhoz hasonlókra kíváncsiak, és igyekeznek kizárólag velük érintkezni. Az Upper East Side elegáns apartmanjaiban még a személyzet is megközelíthetetlen és láthatatlan a kívülállók számára. Ezt a bezárkózást pontosan ismerni errefelé, és ezt hivatott szolgálni a Le Bilboquet rendszere is. 

@Le Bilboquet Facebook

Nem ritka ez abban a városban – és máshol sem. Sok helyen gyűjtenek rólunk adatokat – ahogy az éttermesek mondják – a személyesebb kiszolgálás miatt. A háromcsillagos Eleven Madison Park a náluk szültésnapjukat ünneplőket olyan, számukra szerkesztett újsággal lepi meg, melybe a születési dátumukhoz és érdeklődési körüknek megfelelő írásokat szerkesztettek.

Forrás.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram