A világ öt kijelölt „kék zónájának” egyike Ikaria, egy kis görög sziget az Égei-tenger keleti részén. A krónikus betegségek aránya itt lényegesen alacsonyabb, mint a föld bármely más részén, ráadásul a több mint 8000 lakosának várható élettartama az egyik leghosszabb a világon. Valójában az ikariak egyharmada 90 évnél is tovább él. Ehhez olyan tényezők járulnak hozzá, mint az erős társadalmi és családi kötelékek, a mindennapi életbe integrált testmozgás és a rendszeres pihenés. Mindezek mellett azonban a táplálkozás az egyik legfontosabb titka a hosszú életnek. A mediterrán étrendhez hasonlóan az ikáriánus étrend is tartalmaz egészséges zsírokat, sok rostot és tápanyagokban gazdag teljes értékű élelmiszereket. A diófélék, gabonafélék, burgonya, hüvelyesek, zöldségek és magvak növényi alapúak, a hozzáadott zsírok fő forrása pedig az olívaolaj. Joghurtot és sajtot, halat, baromfit és vörösbort mértékkel fogyasztanak, míg a vörös húsok készítését havonta néhány alkalomra korlátozzák. Az ilyen módon történő táplálkozás bizonyítottan csökkenti az olyan egészségügyi állapotok kockázati tényezőit, mint a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az elhízás és a magas vérnyomás. Diane Kochilas görög-amerikai szakácsnő új könyvében, a The Ikaria Way-ben „útitervet” kínál azoknak, akik szeretnék beépíteni életükbe a mediterrán étrend egyes elemeit, amelyet az Ikaria szigetén élők étkezési szokásai ihlettek. Számára a könyv két kérdésre összpontosít: hogyan tegyünk jót a testünkkel „anélkül, hogy gonoszak lennénk az elménkkel”, és hogyan főzzünk „egy olyan nyugodt, gyógyító sziget szellemében, ahol az élet tempója lassú és könnyű, és ahol az emberek az ételeken keresztül kapcsolódnak az asztal körül”. A könyvben többek között olyan receptek szerepelnek, mint a joghurtos uborkaleves dióval, grillezett őszibarack és rukkola saláta fetával vagy vörösborban párolt fűszeres lóbab.A könyvben a különböző babfajták kiemelt szerepet kapnak, és Kochilas olyan ételek főszereplőjévé teszi őket, mint a citromos friss lóbab articsókával, tahinivel és joghurttal; a szárított lóbabpörkölt; a vörösbab csípős paprikapehellyel és friss fűszernövényekkel; valamint a karamellizált óriásbab kurkumával, édesköménnyel és római köménnyel, hogy csak néhányat említsünk.Kochilas szerint „a bab fogyasztás a koleszterinszint csökkentésével segíti a szív egészségét, mivel a bab gazdag rostokban, amelyek a koleszterin részecskékhez kötődnek, és kiöblítik azokat a szervezetből”. Azt is mondja, hogy „enyhítő hatásúak, amikor a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséről, sőt megelőzéséről van szó”. A könyvben számos recept alapanyagául szolgál a bab, hiszen levesekben, salátákban és főzelékekben is felhasználható, ráadásul a világ bármely pontján lehet találni kiváló minőségű babot.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.