Hirdetés

Egy újabb mestermű New Yorkban az olasz konyha szerelmeseinek: Massara

2025. április 14.
Stefano Secchi séf megnyitotta második olasz éttermét, amely a Massara nevet kapta. Az étterem Manhattan Flatiron negyedében található, mindössze egy rövid sétára első olasz éttermétől, a Rezdôra-tól.
Hirdetés

A Massara két szinten helyezkedik el, amelyeket a New York-i Sarah Carpenter Studio különböző karakterű terekké alakított. A stúdió sokrétű vendéglátóipari tapasztalata jól tükrözi a tervező azon képességét, hogy minden helyszínt egyedi módon értelmezzen. Itt nincs „védjegyszerű stílus” vagy merev koncepció, csak egy érzékeny és rugalmas tervezői megközelítés, amely minden tér sajátosságaira reflektál.

Ennek megfelelően a 105 férőhelyes Massara laza, könnyed eleganciát sugároz. Semmi erőltetett, semmi túlgondolt, és nincs egyetlen domináns stílus vagy tematika, amely ráerőltetné magát a térre. Ám ha közelebbről szemügyre vesszük a részleteket, a látszólagos könnyedség varázslattá alakul – minden döntés mögött egy valódi történet rejlik, amely a tér egyediségét és karakterét formálja.

A fókuszpont egyértelmű: a dél-olaszországi Campania régió konyhája áll a középpontban.

A négy méter magas átriumban a természetes fény kiemeli az egyedi, durva kőből készült fatüzelésű pizzakemencét, a hosszú Carrara márvány pultot, valamint azt a közösségi asztalt, amely az eredeti, 1900-as évek eleji épületből megmentett fa gerendákból készült.

De a Massara nem egy pizzéria – hangsúlyozza Secchi. Ahogyan maga is megfogalmazta: „A Rezdôránál több a lardo, a parmezán, a tejtermékek. Campania régióban viszont a konyha sokkal inkább a zöldségekre, az olívaolajra, a tengeri herkentyűkre és a nyílt lángon való sütésre épül.”

A Massara enteriőrje egy olasz vidéki ház hangulatát idézi. Az egyes terek falait visszafogottan díszítik rézből és bronzból készült világítótestek, valamint egy eklektikus gyűjtemény régi, keretezett nyomatokból és könyvekből, amelyeket mind Olaszországban szereztek be. A Muránóból származó vintage függőlámpák tovább erősítik a „rendetlenül stílusos” atmoszférát, amely egyszerre otthonos és kifinomult.

Stefano Secchi séf útja a gasztronómia világában szerény kezdetekből indult, ám tudása és szenvedélye hamar kiemelte őt a szakmában. A texasi Dallasban nőtt fel, ahol édesapja Ferrari’s nevű éttermének konyháján ismerkedett meg a vendéglátás alapjaival. Itt tanult Dino Borrello séf mellett, akinek Campania régióból származó vadkovászos tésztája a mai napig meghatározó eleme a Massara konyhájának. Az igazi tudásvágy azonban Olaszországba vitte, ahol éveken át járta az ország különböző vidékeit, hogy a kézműves tésztakészítés, a friss alapanyagok tisztelete és a főzés szeretetének mestereitől sajátítsa el azt a szemléletet, amely ma is meghatározza munkásságát.

2019-ben Stefano Secchi étteremtulajdonos partnerével, David Switzerrel megnyitotta a Rezdôrát New Yorkban – egy olasz éttermet, amely az Emilia-Romagna régió ízeit ünnepli, Olaszország „csizmájának” északi pereméről.

Már néhány héttel a nyitás után lehetetlen volt asztalt foglalni az alig 60 férőhelyes étteremben. És nem egy jól megtervezett marketingkampány vagy a trendi közönség miatt – az emberek egyetlen okból jöttek: az ételekért. És jönnek azóta is. A Rezdôra mára Michelin-csillagos étterem, Stefano Secchit pedig New York egyik legjobb tésztakészítőjeként tartják számon.

Forrás: Thecoolhunter.net

Fotók: Brian W. Ferry

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram