Egy tízéves kislány ötletéből született a portugál luxusvonat-étterem

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 12.
a Lounge rovat
támogatója a
Az Agatha Christie regények szerelmesei az Orient Express kistestvérét fedezhetik fel a Portugália vidékén robogó Elnöki Vonatban. Bár itt nem volt szükség Poirot-ra, mivel a vonat pazar történetét Gonçalo Castel-Branco göngyölítette fel.
Hirdetés

A korábban színházi producerként tevékenykedő úriember egyik látogatása alkalmával egy igazán meghatározó díszletre lelt a Nemzeti Vasúti Múzeumban. Jóllehet, mikor rátalált már csak az emlékezet tartotta egyben a vonatot, mégis látszott rajta, hogy nem csak egy gyönyörűen megmunkált szerkezet, hanem egyben egy darab történelem is. Annyira magával ragadta az akkor még önmaga árnyaként kiállított vagonsor, hogy bár korábban nem érdeklődött kifejezetten sem a vonatok, sem a portugál történelem iránt, egyértelművé vált, mind a kettőhöz közelebb kell kerülnie, ha a szerelvény helyreállítása mellett dönt. Mivel abszolút hajlamos a furcsa ötletek és izgalmas projektek kivitelezésére, nem is volt kérdés, hogy belevág, és életre kelti a kultikus szerelvényt. Már csak az volt a kérdés, hogy milyen formát öltsön a tatarozás után. Branco tízéves lánya végül kiváló javaslattal állt elő: így lett az ország egyik legjobb luxusélményét kínáló étterem a lerobbant vonatkupékból.

Eggyé válni a történelemmel

Ha jegyet váltunk az Elnöki Vonatra (The Presidential), ami Porto és a Quinta do Vesuvio borászat között közlekedik, biztosak lehetünk benne, hogy egyedülálló, exkluzív, egész napos élményben lesz részünk, amely ötvözi a luxusvonatos utazást, a hihetetlen Douro-völgyi tájat, a haute cuisine csodáit és az ízletes borokat. A jármű 1890-ben I. Dom Luis király uralkodói vonatának készült - a későbbiekben olyan államfőket is szolgált, mint II. Erzsébet királyné és VI. Pál pápa.

Fotó: The Presidential Train Facebook

Most az Elnöki Vonat ismét a vendégek utazát szolgálja, de központi eleme a gasztronómia is. A 2010-ben pompásan felújított szerelvény megkapta az engedélyt, hogy a világörökség részét képező Douro vonalon kövesse Portugália egyik legcsodálatosabb borvidékét, ahol teraszos gazdálkodásban művelt szőlőtőkék nyújtanak megismételhetetlen panorámát, és ahol a portói is készül. A vonat (mérnöki javaslatra) évente csak 25 alkalommal indul útjára, májusban, szeptemberben és októberben. 

Az utasok a portói São Bento állomás impozáns épületéből indulnak, amely híres lenyűgöző csempéiről. Miután a vagonon elfogyasztották különleges ebédjüket, a Vesuvio pincészetbe látogatnak el, ahol bejárhatják a szőlőültetvényeket, és megkóstolhatják a birtokon termelt borokat. 

Gasztronómia a síneken

Az Elnöki Vonat konyhájának különlegességét nyújtja, hogy bár a vonat mindig ugyanazt az utat járja be az éttermében felszolgált fogások sosem ugyanolyanok, mivel minden egyes utazásra új Michelin-csillagos séfet, vagy feltörekvő tehetséget választanak ki, aki bemutathatja saját négyfogásos degusztációs menüjét.

Fotó: The Presidential Train Facebook

2016-ban a legelső út során, a séf Dieter Koschina volt a két csillagos Vila Joyából, őt pedig olyan ismert portugál séfek követték, mint Pedro Lemos, Vitor Matos, Ljubomir Stanisic, a fiatalabbak közül pedig Vasco Coelho Santos és João Oliveira. Sőt, Miguel Rocha Vieira, a Costes Group executive séfje is megfordult a luxusvonat konyháján. Az ebédeket a Douro-régió exkluzív boraival párosítják. 

Többnapos élménykirándulás

Akit elvarázsol a portugál táj az hosszabb utakra is befizethet. Az Elnöki Vonat egyik többnapos élmény csomagja a „Six Senses Douro” a világ ezen részén a wellness kikapcsolódások listavezetője.

2017 -ben a vonat elnyerte a BEA World 2017 díjak aranydíját „A világ legjobb nyilvános eseménye 2017” kategóriában.

Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram