Hirdetés
Hirdetés

„Egy tisztább, valódibb életet eredményzhet a mostani válság” – Bezerics Dánielt kérdeztük

2020. május 7.
„Egy tisztább és valódibb életet eredményzhet a mostani válság” – fogalmaz Bezerics Dániel, aki tőle szokatlan módon halkszavú, visszafogottabb, mint máskor. A borászcsaládból származó vendéglátós közismert éttermes a Balatonon, Pesten pedig a Paletta Bisztróval lett a Tompa utca és a környék kedvence. Bár rendkívül óvatos a vendéglátás újjáéledése kapcsán, a projektek nem állnak le: hónap végén Debrecenben nyit új helyet. Bezerics Dánielt kérdeztük.
Hirdetés

A mindig gyorsan reagáló vendéglős most kifjezetten óvatos. Erre az évre szinte jelszóként is tűzte ki magának, hogy csak megfontoltan haladjon tovább. Az országos hírnévre szert tett street food fogásainak köszönhetően a Paletta márkanévvé vált a Balatin déli partján: a Bazalt burger, a Pulled ponty szendvics vagy a nemesbüki Koro-sajtból készült rántott sajt igazi hívószavak lettek.

Branddé vált Paletta ide vagy oda, nem sietik el az újranyitást Bogláron. Május 22-e, pénteken nyílik meg a Paletta, egyelőre csak rendkívül szűk dolgozói létszámmal. Csak hétvégén fognak nyitva tartani, péntektől vasárnapig, és külön kínálatot dolgoznak ki addig a boglári kikötő hajósainak. Olyan ételeket, amiket a vitorlázók az egésznapos hajózás során tudnak fogyasztani a vízen – ez is azt jelzi, hogy nincsenek hatalmas elvárásaik az idei szezonban.

Pulled ponty, Paletta Boglár

Az óvatos újranyitás ellenére pozitív gondolatok sorát fogalmazza meg Bezerics Dani: „Most amikor mindenki karanténban van, kevesebb az inger. Kevesebb az illat, a fény, az íz. Jobban meg tudjuk becsülni mindazt, amink van. A mostani visszaesés és a külföldre utazási kedv megcsappanása talán hazavezet minket, és nem fogunk megelégedni két-három, törölközőn átvészelt kánikulai nappal a Balaton partján, hanem újra felfedezzük a belföldi értékeinket. Ugyanúgy el lehet csenni szép napokat akár áprilisban, sőt novemberben is a Balatonon, mint nyáron. Talán most jöhet el az igazi, négyévszakos Balaton korszaka.”

"Jelenleg mindneki teljes gőzzel készül a Balatonon, nagy energiákat mozgósítanak a vendéglátósok. De a nagy energiák nagy befektetést is jelentenek, én pedig bevallom, félek az idei évtől és a számoktól, hogy mindezen beruházások hogyan képesek megtérülni idén.

Mi lassabak leszünk, és kétszer is meggondolunk minden lépést. Én alapvetően progresszív alkat vagyok, de nagyon fontosnak tartom, hogy ne érzelmileg felfokozott állapotban hozzunk meg döntéseket. Jövő ilyenkor jó eséllyel indulhat egy erős szezon, de az ideiről szerintem ezt felesleges vizionálni. Azt gondolom, hogy

sokan tönkremehetnek az előttünk álló időszakban, ezért is vagyok rendkívül óvatós. Őszintén hiszem, hogy a megfontoltság vezethet minket helyes döntésekre."

A boglári Paletta tehát két hét múlva, 22-én nyit meg. A pesti Paletta pedig, ami jelenleg a teraszon sem fogadhat vendégeket, gyorsan és ügyesen alkalmazkodott a helyzethez: pop-up pékségként is funkcionál, menüt kínál, és borok is rendelhetők.

Én továbbra is azt szeretném, hogy étterembe menni ünnep legyen, és ebben is gondolkodom. Magyarországon rengeteg vállalkozásnak nincs meg az a puffere, az a lengéscsillapítója, ami ki tudná egyensúlyozni az extrém időszakok kilengéseit.

Most egy ilyen időszakot élünk meg, amikor nem csak azok a szerencselovagok eshetnek ki a körből, akik csak kihasználták az eddigi helyzetet, de nem szívvel-lélekkel csinálták. Mi tesszük a dolgunkat tovább.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram