Hirdetés
Hirdetés

Egy szakács pálfordulása: csúcséttermek feleslegéből főznek

SZERZŐ: DiningGuide
2018. február 28.
Csillagos ételmaradékokból főz egy New York-i start-up vállalkozás. Egy progresszív brooklyni ipartelepen üzemel az a konyha, amely csúcséttermek és más felajánlók felesleges élelmiszereiből készít ételeket a nélkülözők számára, amelyhez ingyen vagy rendkívül nyomott áron juthatnak hozzá.
Hirdetés

Az ötlet Matt Jozwiak fejéből pattant ki, aki korábban az Eleven Madison Park konyháján dolgozott chef-de-partie pozícióban. A fiatal szakács elborzadt a pocsékba menő ételek mennyiségétől és az éhező emberek számát mutató statisztikáktól, így a tettek mezejére lépett. Így született meg a ReThink Food NYC nonprofit szervezete 2017 őszén.

rethinkfood.nyc / Instagram


A legtöbb hasonló szervezet a kiemelten romlandó élelmiszereket igyekszik eljuttatni minél előbb az adományozó szervektől az ingyenkonyhákra, ezzel szemben a ReThink jó minőségű, zömében csúcséttermekből származó maradékokból készít tápanyagban gazdag, teljes értékű fogásokat. Az elkészült ételeket a csomagolást követően a városi élelmiszerbank irányítása mellett elszállítják a rászorulókat segítő alapítványoknak. A kialakított rendszer leveszi a vállukról a főzés terhét, és természetesen komolyan fellépnek az élelmiszerpazarlás ellen.

rethinkfood.nyc / Instagram


A szervezet hétköznapi, fix kiadásai a konyhai személyzet bérét, a hűtős teherautó bérleti díját, valamint a műanyag csomagolóedények és egyéb kisebb eszközök beszerzését foglalják magukba. A konyhát egy cateringcég ajánlotta fel, egy mészárszéktől kapják a zsírt és az alapléhez a csontot, minden más hozzávaló pedig éttermektől és farmokról érkezik felajánlás formájában. A felajánlók listáját gazdagítja az Eleven Madison Park, a The NoMad, a Made Nice NYC, a Fleishers Craft Butchery, a Bon Bite cateringcég és a városi gazdálkodással foglalkozó Sqaure Roots is.
Felmerülhet a kérdés, hogy mindezt hogyan tudják megvalósítani az éttermekre vonatkozó szigorú előírások világában. Jozwiak az éttermi világból érkezve összeszedte az összes felmerülhető problémát, és egyesével járt utána a kérdéseknek. Megszövegeztek egy kártérítési megállapodást, amely mentesíti a felajánlókat az étel felett gyakorolt felelősség alól. A szállítást a bérelt hűtőteherautóval oldják meg, amely egyúttal csere-ételtartályokat is biztosít az éttermek számára, így azoknak nem kell nyűglődniük annak pótlásával. Non plus ultra, hogy a szervezet adólevonással jutalmazza a partnereket. A rájuk maradt ételek egy részét pedig alacsony áron tovább értékesítik, így még adományt is gyűjtenek.
Minden étterem közel 13 kiló ételt küld naponta, amelyből összesen 50-75 adag étel készül. A szervezet célja, hogy 1 millió adag ételt osszanak ki New York városában évente. Jelenleg 1498 adagnál tartanak.
Forrás.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram