Hirdetés
Hirdetés

Egy súlyos örökség haszna: Corleone néven nyitott éttermet a maffiavezér lánya

SZERZŐ: DiningGuide
2019. január 16.
Csipetnyi borzongás a spagettihez? Na jó, csak vicceltem, itt nincs félnivalónk, de az is igaz, hogy ez nem is egy átlagos párizsi étterem. Egyenesen a hírhedt szicíliai maffiafőnök lánya nyitotta, és cégérén szülővárosa, Corleone neve olvasható.
Hirdetés

Nincs félreértés: a Szörnyeteg néven ismert olasz maffiózó, Toto Riina lányáról van szó, és arról a Corleonéról, ami a Cosa Nostra melegágya volt, és aminek a Marlon Brando nevével fémjelzett Keresztapa című film szerzett világhírt.

Well done: vér nélkül

A névre és a hozzá tapadó véres képzettársításokra most Lucia Riina, Toto legkisebb, 39 éves lánya csapott le, aki jobb megélhetést keresve férjével és kétéves lányukkal Corleonéból Franciaországba települt át, hogy ott éttermet nyissanak.

Hirdetés

Sajnos az Al Pacino-porchettára, esetleg egy sebhelyesarcú-kagylótálra vagy az egyéb bűnben pácolt falatokra ácsingózó vendégek csalódni fognak. A Diadalív közelében megbújó Corleone by Lucia Riina – ez a hely hivatalos neve – ugyanis nem puskaporral töltötte meg a sótartót, hanem a szokványos szicíliai és olasz menüt kínálja. A harciasságot hiányolókat némiképp kárpótolhatja Corleone városának falra aggatott címere, benne egy szívet mancsában tartó vad oroszlánnal.

A „barátságos légkör”, amit a bisztró leírása ígér, megint csak nem az, ami először eszünkbe jut, ha a tulaj édesapjára gondolunk. Ő ugyanis hosszú éveken keresztül tartotta rettegésben Szicíliát, és nemcsak alvilági konkurenseit, de a maffia ellen nyomozó rendőröket és újságírókat is könyörtelenül felszecskázta, ha arról volt szó. (És arról volt szó.)

Kísért a múlt

Ezért is volt rossz ugródeszka Luciának a Riina név, aki sokat szenvedett a papa bűnei miatt. Hiába hagyta maga mögött a nyomasztó családi örökséget és ragadott gépkarabély helyett festőecsetet, hogy képzőművészként boldoguljon, az előítéletek mindig megtalálták.

A sötét maffiamúlttal való leszámolásnak elkötelezett város egészen odáig ment, hogy kiutálja őt. Még az újdonsült anyáknak járó támogatást is megtagadta Luciától lányuk születésekor.

S ugyan jó ötletnek tűnt a költözés és a profilváltás, az étterem megnyitása nem aratott osztatlan sikert. Corleone polgármesterének például egyenesen megfeküdte a gyomrát, mikor fülébe jutott, hogy a párizsi bisztró az ő városukról kapta a nevét, s felhánytorgatva a legsötétebb időket, ismét rossz fényt vet arra. A város jó hírnevéért aggódó Nicolo Nicolosi gyomorforgatónak tartja, hogy a kegyetlen gyilkos családneve ismét egy lapra került otthonukkal. Annyira szívére vette a dolgot, hogy kilátásba helyezte, a miniszterelnökig és az ország párizsi nagykövetségéig fog elmenni, hogy a Riina családnév soha többé ne legyen kapcsolatba hozható Corleone városáéval. Kétséges azonban, hogy a hatóságokat érdekelni fogja-e egy ilyen ügy.

Corleone by Lucia Riina Facebook

Gengszterburgert, legyen szíves!

Nehogy azt gondolja valaki, hogy a spanyolviaszt pont most és pont a francia fővárosban találta fel egy Lucia nevű hölgy; világszerte vannak maffia tematikájú éttermek és ételek. Elég a spanyolországi La Mafia étteremláncra gondolni, ahol a vendégek Al Capone és Lucky Luciano képmásai alatt falatozzák a pizzát, vagy említhetjük a Napa-völgyből származó Il Padrino (Keresztapa) nevű bort, esetleg a Palermo Maffia Shooting néven futó (puskapor erősségű?) német fűszerkeveréket. És létezik Maffia Szakácskönyv is, amit úgy reklámoznak, hogy „a tökéletes szakácskönyv azoknak, akik olyan ételre vágynak, amiről még Tony Soprano is csak álmodott”. A maffia-tematika világszerte nagy pénzeket hozó üzletág a bulgáriai Mafiozzo kávétól a nagy-britanniai Chilli Mafia snackeken keresztül a Brüsszelben kapható Sauce Mafioso-ig.

Csak reméljük, hogy egyetlen kreatív hentesüzlet sem lógat majd ki füstölt lófejet a kirakatba.

Az étterem itt elérhető a Facebookon.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram