Hirdetés
Hirdetés

Péntekenként vegánra vált az iskolai közétkeztetés New Yorkban

2022. február 18.
938 ezer gyermeket és fiatalt érint New York újítása.
Hirdetés

A New York közoktatási intézményeiben 2019-ben bevezetett húsmentes hétfők után tavaly érvényesítették a húsmentes péntekeket is, amelyek azonban az új polgármester szorgalmazására (majdnem teljesen) vegánná válnak. A ~8,5 milliós lakosságú városban található az Egyesült Államok legnagyobb iskolai körzete.

„Nem mondhatom meg az embereknek, hogy mit süssenek a grillen hétvégén. De a fenébe is, az egészségügyi válságot nem kellene táplálnunk a börtöneinkben, kórházainkban és ami a legfontosabb, az iskoláinkban, ezért egy egészségesebb irányba akarunk elmenni"

- nyilatkozta a polgármester a WNBC-TV-nek. A városvezetés által idézett 2019-es adatok szerint New York-i állami iskolába járók közel 40%-a túlsúlyos vagy elhízott az általános iskolás korcsportban.

https://www.instagram.com/p/CV6X9CrPbJU/

Húsmentes hétfők és vegán péntekek

A Vegan Fridays keretein belül olyan menüt állítanak össze a diákoknak, amelyet valóban szeretnek is, ehhez egy kisebb létszámú gyerekcsoporton tesztelték az ételek. Olyan vegán fogások jelennek meg a New York-i diákmenzákon, mint a zöldséges taco citromos sárgarépasalátával, a csicseriborsós wrap, a feketebabos és a főzőbanános rizstál („rice bowl"), az olasz manicotti (óriás csőtészta paradicsomos-bazsalikomos töltelékkel) vagy a „Super Hero spenót".

A város összes állami iskolájában már most is egész héten elérhető vegán opció, de péntekenként a főmenü is vegán lesz. Az állandó, minden nap elérhető vegán ételek az Amerikában rendkívül népszerű mogyoróvajas-lekváros szendvics, valamint a hummusz és a perec.
A gyerekek menüje azért nem lesz teljesen vegán péntekenként, mert a tehéntejet egy érvényben lévő direktíva miatt minden nap kell kínálniuk az iskolákban, illetve az oktatási minisztérium döntése értelmében a diákoknak felkínálnak vegatariánus választási lehetőséget is.

Hirdetés

A napi iskolai menük elérhetők online is, a mai napon például párolt répa a vegán és grillezett sajtos szendvics a vegatariánus opció. Az étkezést lezáró édes, gyümölcsös fogás az Amerikában népszerű fűszeres almaszósz (gyakorlatilag egy almapüré).

Honnan a vegán lendület New Yorkban?

Eric Adams az idei évtől New York polgármestere, a Demokrata Párt színeiben nyert a választásokon. A nyugalmazott rendőrtiszt a város második fekete bőrű polgármestere. A 61 esztendős politikus évek óta vegán, miután 2016-ban 2-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg nála. Vallja, hogy betegségétől életmódváltással és a növényi alapú étrendre való áttéréssel szabadult meg, 2021 őszén pedig egy könyvet is megjelentett a témában, amelynek társszerzője Kim Allan Williams kardiológus, az orvostudományok doktora.

A kép forrása: Amazon.com

A könyv címe Healthy at Last: A Plant-Based Approach to Preventing and Reversing Diabetes and Other Chronic Illnesses, vagyis Végre egészségesen: Növényi alapú megközelítés a cukorbetegség és más krónikus betegségek megelőzésére és visszafordítására.

New York városvezetésének döntése meglehetősen progresszívnek mondható. 2017-es adatok szerint az USA-ban országszerte az iskolai körzetek 14 százalékában kínáltak vegán opciót, 56 százalékuk pedig vegetariánus ételeket - derül ki az iskolai étkeztetési programokat és dolgozókat képviselő szakmai csoport, a School Nutrition Association 2018-ban közzétett felméréséből. Ez az adat ugyanakkor csalóka, ugyanis arra vonatkozik, hogy egy teljes tankörzet legalább egy iskolájában van lehetőség a vega/vegán opcióra. Így tehát öt évvel ezelőtt még meglehetősen szerények volt a növényevő diákok lehetőségei.

Angela Odoms-Young, a Cornell Egyetem táplálkozástudományi docense, aki részt vett a Nemzeti Iskolai Ebédprogram táplálkozási szabványainak kidolgozásában, is úgy nyilatkozott, hogy New York újítása a diákmenzákon „innovatív és izgalmas".

Forrás

6 hazai topétterem, ahol a „rántott sajt opció" helyett nívós vega kínálattal várnak:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram