Egy pizzásdoboz hátulján született a sikeres üzleti terv: a Freeride Street Food Bistro azóta is csupa meglepetés

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 6.
a Summer Guide rovat
támogatója az
Tavaly nyár óta találkozhatunk Szentendrén a Freeride Street Food Bistróval. A Fő tértől pár lépésre várják a korzózókat, egy hetvenes években épült Makovecz házban. Csupa meglepetés már a homlokzat is, de az étlap sem okoz majd csalódást.
Hirdetés

Falusy Zsófi és Imrik Dániel, a két tulajdonos, nem bízta a véletlenre a kínálatot: a fúziós konyha itt nem csak egy hangzatos vezényszó, valóban több nemzet gasztronómiája sorakozik fel az adott, szezonális kínálaton belül. Dániel a budapesti street food világában edződött pályafutása elején, 2012-es nyitásától kezdve négy évig dolgozott a Borsban, ahol konyhafőnökként szabad kezet kapott a tulajdonosoktól. Ennek köszönhetően saját egyedi ízvilágát is ki tudta alakítani. További tanulási lehetőségekre vágyott, ezért új irányt vett, a Bors után több fine dining étteremben és bisztróban is megfordult. Tíz év budapesti pörgés, vendéglátózás után azonban szeretett volna kicsit lelassítani, utazni — végül az élet közbeszólt. Alig hirdették meg a szentendrei Péter Pál utcai Makovecz ház épületét, Zsófi és Dani felmérték a helyzetet, és egyértelművé vált, hogy bizony erre érdemes minél hamarabb lecsapni.

Fotó: Freeride Street Food Bistro Facebook

 „Egy kisvárosnak teljesen más dinamikája van, akkor is, ha az olyan felkapott, mint Szentendre. A város hangulata és elhelyezkedése tökéletes lokáció volt ahhoz a kész koncepcióhoz, ami már régóta élt Dani fejében. Miután bejártuk az ingatlant, hazaértünk, rendeltünk egy pizzát és annak a dobozára készítettünk egy skiccet. Ez egy nagyon fontos momentum volt, és a dobozt meg is őriztük” — mesélte Zsófi.

Fotó: Freeride Street Food Bistro Facebook

Az étterem nevét is egy közös hobbijuk, a snowbordozás ihlette: a freeride elnevezés, a szűzhavas lesiklást jelöli. Nem véletlen merítettek ebből a kifejezésből, hiszen ahogy a pályán kívüli síeléssel áthágják a freeride-osok a kötött szabályokat, úgy ők is le akartak térni a megszokott utakról, kísérletezéssel, saját határok feszegetésével. Az étlap folyamatos változása is egy ilyen momentum:

„A rövid, de folyamatosan változó étlapot szerettük volna annyira sokszínűvé tenni, amennyire csak lehet, így jönnek képbe a különböző nemzetek. Szeretem másokkal megosztani a tudásomat a konyhán, jó tanárnak gondolom magam, tulajdonosként és egyben konyhavezetőként pedig fontosnak tartom azt is, hogy ne essünk bele a monotonitás csapdájába. Szerintem egy szakácsnak sokkal nagyobb kihívás és izgalom, ha nem egy adott gasztronómiában ragad le, hanem elsajátíthatja többféle konyha stílusát, technikáit és filozófiáját” — tette hozzá Imrik Dániel. 

Fotó: Freeride Street Food Bistro Facebook

A koncepciónak a kezdetektől szerves része, hogy mindig legyen vegán ajánlatuk is, odafigyelvén a különböző érzékenységgel küzdőkre, az alternatív életmódok követőire. A változatosság mellett rendkívül fontos számukra a környezettudatosság és a hazai kistermelők támogatása. Szívesen szerzik be a szezonális árut a szentendrei piacról, gondosan választják meg a húsaikat is.

Fotó: Freeride Street Food Bistro Facebook

„Bátaszéki tanyasi csirkével dolgozunk, a Bivalyos Tanyáról érkezik hozzánk az édesburgonya, amit nagyon imádunk. A salátánk egy biokertészetből való, ahol hetente kétszer, frissen szedik a leveleket. Emellett pedig az összes tejtermékünket Franciaországból szerezzük be, így a legjobb minőségű vajat és sajtokat tudjuk felhasználni a Freeride fogásaihoz.”

Fotó: Freeride Street Food Bistro Facebook

A nyári grillszezonra saját, előre csomagolt termékekkel készültek. Bár a projekt egyelőre még gyerekcipőben jár, igazán ígéretes kezdeményezésnek tűnik, hiszen már most is választhatunk olyan finomságok közül, mint a BBQ oldalas, a dijoni mustáros-narancsos malactarja, a porchetta, vagy a manouri kecskesajt, ami az étlap egyik slágertételét a vöröslencsés-quinoa salátát is színesíti. Aki nem mozog olyan otthonosan a grillezés világában, az is bátran fordulhat Daniékhoz, hiszen pontosan elmondják, hogy lépésről lépésre melyik fogást hogyan készítenék el. A későbbiekben nem csak a grillpartikra szerezhetjük be a hozzávalókat a fiataloktól, de szeretnének egy pultot a bisztrón belül, a saját termékeiknek is. Itt házi olajokat, magkeverékeket, grillázst, pesztót, kesuvajat, mogyóróvajat bacon dzsemet és szószokat lehet majd vásárolni.

Fotó: Freeride Street Food Bistro Facebook

"A házi BBQ szószunk biztosan megjelenik majd a polcainkon, emellett a Satay szósz, illetve van egy saját sajt fondue szószunk, amiket üvegcsében zárva elérhetővé tennénk otthon fogyasztásra is. Erre a projektre szeretnénk most a legnagyobb hangsúlyt fektetni" — mesélték.

Freeride Street Food Bistro

Cím: 2000 Szentendre, Péter Pál utca 4.

Nyitvatartás: Szerda-csütörtök: 11:30-19:00, péntek-vasárnap: 11:30-20:00 hétfő, kedd: ZÁRVA

Freeride Street Food Bistro Facebook-oldal

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram