Egy kultúrát igazán az ételein át ismerhetünk meg – Kulináris luxusutazások világszerte

SZERZŐ: Király Márton
2022. október 4.
a Lounge rovat
támogatója a
A Booking.com közelmúltban nyilvánosságra hozott statisztikáiból kiderül, hogy az utazók több mint fele, egészen pontosan 61%-a az alapján jelöli ki következő úticélját, hogy az adott régióban milyen új, izgalmas ételeket és italokat fedezhet fel.
Hirdetés

A gasztroturizmus népszerűbb, mint valaha, ez a járványtól lassan megszabaduló időszak pedig remek alkalom számunkra is, hogy fine dining ihletésű luxusutazásra induljunk. A szakértők által összeállított kulináris luxusutazás élménye semmihez sem fogható. Egy ilyen út során megismerhetjük úticélunk konyhai kultúráját, annak múltját, jelenét és jövőjét, mindent a legizgalmasabb, legérdekesebb és legkifinomultabb oldaláról. Egy ilyen gasztro-utazás életre szóló emlék.

League of Travelers

E mögött a gasztronómiai luxustúrákat vezető iroda mögött nem kisebb személy áll, mint az El Bulli-ból is ismert séf, José Andrés. Andrés korábban Anthony Bourdain mellett is dolgozott, akinek a hatása ma az Utazók Ligájában is érezhető. A néhai Bourdain kíváncsisága és meggyőződése, hogy egy kultúrát az ételein keresztül lehet igazán megérteni, nagyban inspirálja ezeket a helyi szakértők, séfek, borászok, sommelier-k, által vezetett, magas színvonalú gasztronómiai túrákat. 

Fotó:https://roadsandkingdoms.com/league/

Az utazások során olyan helyek kulináris szívébe juthatunk el, mint Grúzia, Olaszország, Japán, Spanyolország vagy Thaiföld. Egy túra Asztúriába, Andrés vadregényes spanyol hazájába is elvezet. A többnapos utak szinte minden percére jut valami érdekes, izgalmas és persze nagyon finom luxusprogram. A vállalkozás 2022-ben indult el, és az egyes utakra azonnal hosszú-hosszú várólisták alakultak ki. Az utazásokon ugyanis nem vehet részt akárki. Az „Utazók Ligájába” előbb felvételt kell nyerni, a hely azonban kevés, bekerülni pedig nehéz… De akit felvesznek, annak biztosan életre szóló élményben lesz része, bármelyik utazást is választja.

The Presidential

Elnöki kényelem és fejedelmi utazás a Douro völgyén keresztül egy 1890-ben épült luxusvonat fedélzetén… Van-e jobb módja a környék megismerésének, mint a portói São Bento vasútállomáson felszállni, és egy napon keresztül a festői tájon kanyarogni, időnként egy-egy pincészetnél megállni portóit kóstolni? A fedélzeten tartózkodva is luxusellátásban lesz részünk, José Avillez és Henrique Sá Pessoa portugál séfek gondoskodnak az utazás közben átélhető fine dining élményről. A Presidential vonat előreláthatóan 2022 késő őszén végleg hazatér a fűtőházba, azonban ha szerencsések vagyunk, még válthatunk jegyet az elnöki vonat egyik utolsó útjára.

Fotó:https://www.thepresidentialtrain.com

Le Blanq

Vonat után kerékpár, a Le Blanq elhozza a biciklitúrák luxusváltozatát. A kerékpárutak Ibiza, Norvégia, Surrey, Skócia, Fokváros gyönyörű vidékein keresztül kanyarognak, a kislétszámú csoportokat pedig olyan legendák vezetik, mint a háromszoros olimpiai bajnok országúti kerékpáros, Sir Bradley Wiggins, vagy a Tour de France veterán Mark Cavendish. A tempó, amit diktálnak, persze messze elmarad a versenyeken megszokottól, de a Le Blanq nem is a gyorsaságról szól. Itt valóban nem csak a megérkezés, hanem maga az út is számít, kényelmes gördülés és kikapcsolódás két állomás között. Amikor megérkezünk kényelmes szállások, és Michelin csillagos éttermek séfjei által elkészített fogások várnak ránk. Aktív kikapcsolódást, teljes feltöltődést, mesebeli tájakon közös utazást kínál a Le Blanq, nem csak profi kerékpárosoknak.

Fotó: http://leblanq.com

Casa Maria Luigia

A Massimo Bottura és Lara Gilmore által birtokolt villaépület a tökéletes menedékhely, ha el akarnánk vonulni a világ minden gondjától-bajától. A szobák, szállások által nyújtott luxus, a vacsorára felszolgált ételek, amelyek a közeli Osteria Francescana világhírű konyhájából származnak, a villát körülvevő park békéje bárkit maradásra, és kényelmes bezárkózásra biztatnak.

Óriási hiba lenne azonban kimaradni a Casa Maria Luigia által szervezett vezetett kirándulásokból. Lehetőségünk nyílik például bejárni Bologna világörökséghez tartozó városközpontját, és részt venni egy hagyományos tésztakészítő tanfolyamon. Meglátogathatjuk a modenai ecet-, és sajtkészítő műhelyeket. Részt vehetünk egy Luciano Pavarotti egykori modenai házában tartott magánhangversenyen, sőt a sebességkedvelőknek lehetősége nyílik arra is, hogy kerüljenek egyet az emiliai tájon, vagy a közeli versenypályán egy klasszikus Ferrarival…

Forrásaink voltak:

1,2, 3,4,5

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram