Mi is jártunk a nemesbüki farmon, ahol a Korosajt termékei készülnek. Korosa András szállodai szakmai múltját lezárva döntött a saját, családi vállalkozás mellett, mindez pedig olyan jól sikerült, hogy a sajtmanufaktúrához vásárolt tehenek szinte családtagokká is váltak az évek folyamán. Amikor András bemutatta a kis birodalmukat a sajtkészítő műhellyel, a legelőn úgy követték őt az idősebb, fiatalabb tehenei egyaránt – akár megpihentetve a vállán a fejüket –, mintha csak kutyák bóklásztak volna utána.
Az érzelmek viszonzottak, Korosáéknál a tejadásból kiöregedő tehenek békés nyugdíjba vonulnak – vágóhíd helyett. Négylábú fűnyíróknak is nevezi őket a család.
A nemesbüki sajtműhelyből 3-6 hónapig érlelt sajtok kerülnek ki. Bár történtek kísérletek 3 évig érlelt parmezánra is, a 15 tehenet számláló major kapacitása egyelőre a rövidebb érlelést teszi lehetővé.
A Csatorna-szigetekről származó Jersey-tehenek adta tej átlagosan 7,5 százalékos zsírtartalmú, sajtkészítésre kiváló. A 600 főt számláló kis faluból, Nemesbükről így kerülnek natúr és ízesített sajtok a környék éttermeibe, többek között a balatoni (és budapesti) Paletta Bisztróba vagy a Zalacsányi Golf Resort konyhájára.
A vendéglátás visszaesésével azonban a „Korosajtok" megrendelései is vészesen megcsappantak.
„A biológia, a természet rendje azonban a koronavírus-járvány ellenére is diktálja a tempót nekünk, hiszen a tehenek ellési és fejési időszaka, a sajtkészítés menetrendje kötött. Így vagy lezárjuk a Korosajt történetét, vagy megoldást találunk azokra a kiesést jelentő hónapokra, amíg újra könnyebb lesz az élet. Ezért találtuk ki a már korábban is meghirdetett örökbefogadási akciónkat. Már a korábbi, nyári Korosajt Fesztiválok idején kitaláltuk ezt a rendszert, de a járványhelyzet miatt ez most életmentő lehet a számunkra."
Az örökbefogadásért pedig nem csak tehénsimogatás jár. A derék „pótszülők" a sajtok elkészültekor, júniusban visszakapják a most adott támogatásuk árát, jó ízű sajtok formájában.
Ahogyan az a hagyományos állatmenhelyeken is lenni szokott, a kedvesebb-közvetlenebb vagy éppen cukibb nevű állatok leltek a leghamarabb pótcsaládra. A B-kezdőbetűs Jersey-tehén kommunának azonban 15 tagja továbbra is támogatóra vár. És meg fogják hálálni!
A Korosajt farmjának és műhelyének címe: 8371 Nemesbük, Április utca 21.
Telefonszám: +36 70 318 1940
További információk ITT.
Nézze meg az élő bejelentkezést is a farmról!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.