Hervé Courtot vezető séf a 30. évforduló alkalmával megosztotta velünk személyes emlékeit, élményeit, felidézve az elmúlt évtizedek meghatározó pillanatait. A séf az étteremlánc 30. valamint a Nobu Budapest 14. születésnapja alkalmából október 2-5. között Budapestre látogat, amelynek keretén belül egy exkluzív Omakase menüt alkot meg a japán konyha rajongói számára.
Hervé Courtot, francia származású séf nagyívű nemzetközi karriert futott be – többek között ő vezényelte le a Nobu megnyitását az Atlantis The Palm-ban, Dubaiban. Pályafutása során a világ számos pontján megfordult és olyan világhírű séfekkel dolgozott együtt, mint Pierre Gagnaire és Alain Ducasse. Több mint 20 évvel ezelőtt találkozott először Nobu Matsuhisa séffel, amikor Katarból Londonba repült egy állásinterjúra a párizsi Nobu megnyitása előtt, majd Mark Edwards séf mellett szerzett gyakorlatot a japán konyhaművészet területén.

Hervé jelenleg a Nobu Hospitality vezető séfje. Többek között olyan éttermek konyhájának megnyitása köszönhető neki világszerte, mint: Nobu Hotel and Restaurant Barcelona, San Sebastian, Marbella, Ibiza, Varsó, London, Monte Carlo, Milánó, Budapest, Isztambul, Fokváros, Doha, Dubai és Kuala Lumpur, Szingapúr, Hongkong, Thaiföld, Sydney, Melbourne, a Perzsa-öböl térsége, Dél-Afrika és Marokkó.


A kezdetek: Los Angeles, 1987
„2001-ben kezdtem el dolgozni a Nobunál, így sajnos nem tapasztaltam meg a kezdeti éveket. Egyszer ellátogattam a los angelesi étterembe, és lenyűgöző érzés volt ott ülni, ahol az egész kaland elkezdődött.”

Az első Nobu: New York, Tribeca, 1994
„Az első Nobu 1994-ben nyílt meg a New York-i Tribeca városrészben. Az étterem 2017-ben átköltözött egy másik belvárosi helyszínre, az egykori AT&T épületébe. Az ‘eredeti’ Nobu étterem, ahol én is tanultam a Nobu Dubai megnyitása előtt, már sajnos nem létezik egykori formájában.”

Nobu szellemiség Párizsban: Matsuhisa, 2001
„Párizsban volt az első munkám Nobu séfként. A legkedvesebb emlékem, amikor Mark Edwards séf megtanított a miso leves elkészítésére. Nehéz elérni ebben az ételben az ízharmóniát. Egy francia számára ez valódi rejtélynek számított, de a precíz és szenvedélyes tanítás örökre velem maradt, így most már nagyon jó miso levest tudok készíteni!”

Meghatározó mérföldkő: Nobu Dubai, 2008
„2008-ban nyitottam meg a Nobu Dubai-t az Atlantis The Palm-ban, majd 10 évig dolgoztam ott. Rendkívül lenyűgözött a Nobu népszerűsége Dubaiban. Mi voltunk az első olyan étterem, amely Japánból importált alapanyagokat. Nem volt könnyű feladat, de megérte az erőfeszítést. Fontos szempont a menük tervezésekor, hogy a Nobu éttermek minősége világszerte ugyanolyan színvonalú legyen. A legkedvesebb emlékem az, amikor Bill Clintonnak főztem. Teljesen váratlanul bukkant fel nálunk, és egy nagyon laza, informális élményként maradt meg az emlékezetemben. Mióta eljöttem innen, megnyitottuk a Nobu by the Beach éttermet is az Atlantis The Royal-ban. Ezt a koncepciót más városokban is be fogjuk vezetni, valamint az Egyesült Arab Emírségekben több új projekt is előkészületben van.”
A Nobu Magyarországon: Nobu Budapest, 2010
„Nem hiszem el, hogy már 14 év telt el a nyitás óta. Elképesztő, hogy még mindig ugyanolyan népszerű, mint a kezdetekkor. A jelenlegi séf az első naptól kezdve itt dolgozik, ami fantasztikus!”

A világ legnagyobb Nobu étterme: Nobu Bangkok, 2024
„Nemrég nyitottuk meg a világ legnagyobb Nobu éttermét. Gyönyörű, hatalmas tetőterasszal és egy privát emelettel rendelkezik a rendezvények számára. A helyi konyhaművészet mindig beépül a fogásokba, bármelyik országban is legyen az étterem. Ebben az esetben például zöld papaya salátát készítettünk szárított misóval és thai bébikukoricás tamarindos szósszal.”

Jövőbeli tervek: Nobu Róma, nyitás hamarosan
„Nagyon izgatottak vagyunk a római Nobu megnyitása miatt. Ez a város népszerű úticél Európában, és meg akarunk bizonyosodnia arról, hogy mind a szálloda, mind a Nobu étterem tökéletes lesz, amikor megnyitunk. Az épület jelenleg felújítás alatt áll, így a munkát még nem tudtam elkezdeni ott.”
Hervé Courtot séf látogatása alkalmából hamarosan exluzív interjút ad a Dining Guide számára.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.