Hirdetés
Hirdetés

Egy gyors és „fájdalommentes" azonosítás: az éttermek újranyitását QR-kódok segíthetik

SZERZŐ: diningguide
2021. február 24.
Néhány országban már használták őket a bezárások előtt, de de van rá esély, hogy még szélesebb körben elterjed majd a QR-kódos kontaktkutatás az éttermekben, kulturális intézményekben. Angliában, Németországban és Új-Zélandon is alkalmazták ezt a gyors és „fájdalommentes" azonosítást, most éppen a francia kormány dolgozik az adaptáción. Vajon nálunk is elterjed majd a módszer?
Hirdetés

Nekünk még idegennek hangzik, de ha valóban eredményes a rendszer, fontos szerepet kaphatnak az élet újraindításában a QR-kódok. Franciaországban jelenleg tesztelik, tökéletesítik a módszert, amivel a járvány szempontjából biztonságossá, élhetővé tehető az éttermi és a kulturális szektor jövője. A szisztéma nem ismeretlen, viszont pontosításra szorul. Az országban az ismételt lezárások előtt egyszerű listázás működött az intézmények látogatásakor, de hatékonyabb, biztosabb és modernebb megoldásra váltanak.

A párizsi Place du Tertre, háttérben a Sacre-Coeur

Működik náluk egy TousAntiCovid névre hallgató applikáció (hasonló a mi VirusRadarunkhoz), de ahogy itthon sem kap túl nagy publicitást, és ezáltal elérést sem, úgy Franciaországban sem használják elegen a nyomkövetős, kontaktkutatós alkalmazást. Már 2020-ban sem örvendett a lakosság az éttermek/pubok/színházak és egyéb létesítmények látogatásakor kötelező adatközlésnek, de a gyors szkennelés talán kevésbé lesz körülményes.

A QR-kódos regisztráció egyszerű: ahogy a vendég belép az étterembe, szkenneli a megadott kódot, ezzel pedig azonnal regisztrál is a látogatók közé.

Amennyiben a helyen egy időben tartózkodók közül valaki Covid-pozitív lesz, az összes vendég kap egy "narancssárga riasztást", amivel jelzi az étterem, hogy egy légtérben tartózkodtak egy fertőzöttel.

Ebben az esetben meghívást kapnak egy tesztelésre is. Ha nem egy, hanem három személy vált pozitívvá, akkor a jelzés piros, és mindenkit kontaktszemélynek nyilvánítanak. Ebben az esetben elsőbbségi koronavírustesztre küldik őket, és indokolt esetben betegszabadságot is kapnak. A QR-kód alapú detektálást márciusban tesztüzembe helyezhetik annak ellenére, hogy a francia újranyitásokról, lazításokról még semmit sem hallani.

A projekt a viszonyokhoz képest élhetőnek tűnik, még akkor is, ha sokan nem szívesen használnák az azonosítórendszert, kiadva minden személyes adatot.

Ha azonban ezen múlna a turizmus és vendéglátás helyreállítása, a szabadságérzés kézzelfoghatósága, akkor bizonyára ennyi kompromisszumot készséggel kötnénk.

Források: 1, 2, 3

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram