Hirdetés
Hirdetés

Egy férfi, két asszony – Frida Kahlo konyhája

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. július 31.
Nagyobb összeget hajlandóak lennénk rátenni, hogy Frida Kahlóval kapcsolatban a lázadás szó volt, amit a legtöbbször leírtak. Az utóbbi években mintha elhatalmasodott volna világszerte a Frida-mánia: minden laza entellektüell farsangi buliban össze lehet futni egy-két, szemceruzával megerősített szemöldökű Frida-hasonmással. Lázadás, önérzet, fájdalom, feminizmus, önállóság – lassan elcsépelt szavak lesznek a Frida-követők szótárában.
Hirdetés

Bármekkora forradalmár volt a művészházaspár – mert a Frida-életmű kapcsán hajlamosak vagyunk megfeledkezni férje, Diego Rivera meghatározó szerepéről –, gyökereik mélyen a mexikói művészetben, kultúrában, történelemben keresendők. A karakteresen felépített művészi szerep és a forradalmi nézetek mögött ott húzódott az a beágyazottság, ami mindkettőjüket Mexikóhoz kapcsolta. Valami azt súgja, a képeiken kívül a konyhájuk is sokat elárul a két különleges művész személyiségéről.
Milyen lehetett otthonuk, a híres Casa Azul konyhája? Mexikóvárosban, a kobaltkék házban született és élte le Frida szinte az egész életét. Színeit ismerhetjük, kertjét a terrakotta kaspókkal, kaktuszokkal és pozsgásokkal együtt felépítették két éve New York City botanikuskertjében. A konyháról nem esik sok szó: Frida nem főzött gyakran, ám a férje kedvéért mégis jó szakács vált belőle. Viszont az ételekhez és étkezéshez ugyanazzal a szenvedéllyel kapcsolódott, mint a művészethez és az alkotáshoz.

Rivera mester rossz hangulatát el lehetett űzni a sáfrányos rizzsel vagy a mole-mártással.

Ehhez szükség volt sötét színű csilipaprikára, ami néha fájdalmasan erős. A mandula és a tökmag aromás és összetett ízt kölcsönöz neki. Az ánizs, a és a szegfűszeg büszke keverése egzotikussá, pikánssá teszi. A mazsolától és a fokhagymától különlegessé válik, majd a csokoládé hozza egyensúlyba az ízeket – és teszi a mártást egyben addiktívvá. Kahlo életét is ugyanez az összetettség jellemezte. A konyhát ugyanazzal a lendülettel és impulzivitással vezényelte, mint ami a képeiről sugárzik.

Rivera korábbi házasságából származó lánya, Guadalupe Rivera Marin tizenévesként a Coyoacan-negyedbeli kék házban élt apjával és mostohaanyjával. Élményeiből szakácskönyv született, melynek bemutatóján koktél helyett hordókból merített friss vízzel kínálták a vendégeket, és a hagyományos sobremesa, vagyis az étkezés utáni lazulás hangulatát idézték a kosarakból körbekínált édességekkel. Pont, ahogyan Frida tette volna. Volt persze tortilla, kaktuszsaláta, Oaxaca-csirke és karamellflan is, ahogy illik.
Frida a klasszikus mexikói konyha kiváló ismerője volt, de valójában

a férfi, Diego érdekelte, az étel csupán eszköz volt számára, hogy lenyűgözze őt.

Riverának hatalmas étvágya volt – és nem csak az ételeket illetően. Szerette a különleges fogásokat, Mexikó változatos konyháját: bejáratos volt a kisvárosi piacokra, ahol az égvilágon mindent hajlandó volt megkóstolni. Étterembe ritkán jártak, a piacok és az utcai étkezdék viszont mágnesként vonzották őket.

Oaxacan, vagyis mole szósz


Marin, Diego lányának édesanyja, Lupe csodálatos háztartást vitt. Kahlo és Rivera esküvői fogadásán ő főzte a férfi kedvenc ételeit. Remek volt a hangulat, a fogadás egy mexikói falu képét és hangulatát idézte.

Rivera kijelentette, hogy mellőzni szeretne minden felesleges puccot, és a szegényekkel való együttérzés jegyében minden esküvői fogást tortillával kellett tunkolni,

mert nem volt hajlandó kést és villát megtűrni az asztalon. Nem ez volt az egyetlen furcsaság. A mellőzött Lupe nem bírt magával, féltékenységében megszégyenítette Fridát. A szoknyáját felemelte a vendégsereg előtt, és elkiáltotta magát:
„a te lábad kacska, de nézzétek csak az enyémet!”
Diego választotta szét őket, hogy a botrány nehogy csúnya verekedésbe torkolljon. Ám a harag nem tartott sokáig: később barátságot kötöttek, Lupe és lányai a házuk első, Frida és Diego a második szintjén éltek. Főzni is Lupe tanította Kahlót.

Diómártásos töltött paprikát, pipiánszószos csirkét, tamáleszt, tökviráglevest és medvetalpkaktuszos sertéssültet.

Ezt a felsorolást csak azok kedvéért, akik azt gondolják, hogy a mexikói ételek a burritóban, tacóban és quesadillában kimerülnek. (A precízség okán megjegyezzük, hogy nem sok közük van a hagyományos mexikói konyhához.)

A két asszony, a sudár Lupe és a sokszoknyás Kahlo egyszerre a konyhában különleges jelenség és vibráló feszültségforrás volt, az ebből fakadó különleges energiáknak pedig nyilván Diego volt a haszonélvezője. Ebédjét Frida kosárban vitte el neki, ha épp valahol festett. A kosarat kidíszítette, az ételt kézzel hímzett,

„Imádlak!” feliratú szalvétákkal takarta le. Házasságuk első éveiben úgy bánt vele, mint egy istennel.

Frida nem lelkesedett a gondolattól, hogy a konyhában töltse az idejét, ezért szakácsa volt, de remekül szervezte a konyha életét, és parádésan látta el a vendégeit. Mindent megtervezett a legapróbb részletekig, remek ízléssel állította össze a menüt, és a rá jellemző stílusban díszítette fel ilyenkor az egész házat. Mexikói módon terített, és mindenhová virágokat helyezett.
Megkomponált csendélet volt az asztal, és azok voltak az ételek is. A házban élő állatok is hivatalosak voltak a vacsorákra: a papagájok a gyümölcsöket szemezgették, miközben az egyik így rikácsolt: „de másnapos vagyok!”. A majom Frida vállán ülve majszolta az elcsent falatokat, az azték eredetű „escuincle” kutya az asztal alatt várt jósorsára.

Frida egykori háza berendezve, gyümölcsös csendélet-festés közben


Az ebédlő általában tele volt vendégekkel. Ebéd után hosszasan élvezték a sobremesát: sütemény és kávé mellett beszélgettek. A társalgás valami rebellis és nagyívű ügyről szólt általában: Mexikóról és a világ sorsáról.
A Casa Azul konyhája a vidéki mexikói konyhák stílusában rendezték be, kék és sárga csempékkel borítva, fával fűtött tűzhellyel. Az ételek hagyományosak voltak. A háztartást alkalmazottak vezették, ami némiképp ellentmondott a pár egyenlőséget hirdető, kommunista nézeteivel. A hagyomány és a lázadás, a megszokott és a művészi egyszerre volt jelen a konyhában – és az életükben is.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram