Egy élményközpont közepén nyitott meg a bodrogkeresztúri Dereszla Bisztró

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 23.
a Summer Guide rovat
támogatója az
A tokaji borokat és pezsgőt forgalmazó Dereszla-pincészet bortúrákat kínáló szolgáltatása mellett már negyedik éve működik a Henye Borászat és Rendezvényközpont, ahol akár egész hétvégés programsorozatra is jelentkezhetünk. A nyár elején mindehhez csatlakozván megnyitott a Dereszla Bisztró, mely konyhájával a gasztronómiai sokszínűséghez csatolja a triót.
Hirdetés

Tavaly valóban belföldön maradtunk a korlátozottabb utazási lehetőségek miatt, de a 2021-es enyhítések után már inkább az országhatárokon kívül nézelődtünk, amikor az üdülőhely kiválasztására került sor. Pedig kiderült, hogy bőven van igényünk a belföldi kikapcsolódásra. Méltatlanul elhanyagolt, lesajnált és fel nem fedezett hazai tájaink csendben, méltósággal vártak ránk.

Fotó: Henye Borászat Facebook

Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljesen alkalmatlan terület a nehézipari termelésre - amit majdnem ötven éven keresztül ráerőltettek, és amit az is nagyszerűen prezentál, hogy 1989 óta a turisztikai jellegét erősítve igyekszik kilábalni a válságból — máskülönben igazán különleges adottságokkal rendelkezik. A zempléni térségnek természetvédelmi szempontból a Zempléni Tájvédelmi Körzet jelenti a magját. Történelmi, gazdasági, kulturális jellegét tekintve pedig a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj 27 települése, amely világörökségi terület

A térség szőlőtermelőinek önigazgató köztestületei a hegyközségek, melyek tanácsának tagjai közé tartozik Bodrogkisfalud és Bodrogkeresztúr is. A Bodrog kanyarulatában megbúvó kis falvakba véletlenül biztos nem téved az ember, hiszem még autóval is egy jó negyedórára fekszenek Tokajtól, azonban mégis egyre többen érkeznek ide célirányosan. Ennek pedig a legnagyobb bodrogkeresztúri borászat, a 600 éves Dereszla-pince az egyik oka

Egy kilométeres hosszúságával és öt szintes mélységével, profilja nem a topkategóriás vendéglátás volt eddig. Inkább pincelátogatásra és borkóstolásra várták a betérőket a 20 és 60 fős kóstolótermekben, de állandó konyhát és klasszikus éttermi komfortot nem tudtak mellé nyújtani. A pincelabirintus felett kialakítottak egy delikátesz üzletet, ahol a vendégek elfogyaszthatnak egy kávét, vagy egy pohár bort, és ahol olyan magyar termelők termékeit értékesítik - a pincészet saját borai és pezsgői mellett - mint a Shrubbie, a DÉR juice, a BAZ beer, a Seven Hills Tokaj gin, a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra, az Ízes Örömest lekvárium vagy Szilágyi Tibor zempléni sajtjai.

Azonban most már nemcsak itt, hanem a volt pálinkafőző üzem területén épült étteremben, a Dereszla Bisztróban is szívesen vendégül látnak minket, és bár a boroké, pezsgőké marad a főszerep, az ételek tekintetében sem kívántak alább adni a minőségből. A könnyűszerkezetes, de hatalmas ablakai miatt csodás folyóparti panorámával rendelkező étteremben fine dining felé igyekvő, gourmet ételeket kóstolhatunk. Az étterem hétfő kivételével mindennap üzemel: rövid, átlátható menüsorral várja a vendégeit, ami bátran támaszkodik a hely adottságaira, így több halas, és a folyó ihlette fogást is találunk.

Az italkínálat számottevő részéről a bisztró teraszáról is látható Dereszla-pincészet gondoskodik. Azonban más régiókból származó borok is kaphatók — természetesen a vörösborok sem maradnak le. Néhány külföldi bor is szerepel a borlistán, mint például a Champagne Taittinger, a Jolie - Pitt & Perrin Miraval Rosé 2020 Provence -ból vagy a Sepp Moser Riesling von der Terassen 2018 az ausztriai Kamptalból.

A borászatot és a bisztrót gyalogos sétányok kötik össze a szintén friss kilátóponttal, a Hétvezér családbarát pihenőparkkal. A sétánynak köszönhetően közvetlen, kiépített út jött létre a Bodrog-parttal is, ahol elkészült egy úszó stég, illetve egy mobiltöltő pontként funkcionáló új zenepavilon is épült.

A folyótól nyugatra, a domboldalon a cégcsoport jóvoltából borbárt, rendezvényközpontot és vendégházat működtetnek. A Henye Borászat épületében található Henye Borbár & Rendezvényhelyszín teraszáról a tokaj-hegyaljai dűlőkben, a Tokaj-hegyben gyönyörködhetünk, de jó idő esetén egészen Sárospatakig elláthatunk. A borbár ad helyet a 2017 óta heti rendszerességű Keresztúri esték rendezvénysorozatnak is. 

Fotó: Dereszla Bisztró Facebook

Aki akár több napot is szívesen töltene ezen a gyönyörű vidéken, a borászat szervezésében kalandosabb kedvűek gator-túrán vehetnek részt (aminek sajnos se Burt Reynolds ’76-os filmjéhez, de még az aligátorokhoz sincs köze), ahol a szafarik hangulatát idéző dzsip-szerű járművekkel barangolhatják be a pincészethez tartozó hatalmas borvidéket. A romantikus utazók bátran benevezhetnek egy bodrogi hajótúrára és a fedélzeten szürcsölgetve lecsoroghatnak egészen Tokajig, ahol a Bodrog és a Tisza keresztezik egymást.

Fotó: Dereszla Bisztró Facebook

Dereszla Bisztró

Cím: 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 2.

Nyitvatartás: Keddtől-csütörtökig 11:00-22:00, péntek 11:00-23:30, szombat: 12:00-23:30, vasárnap: 12:00-20:00 hétfő: ZÁRVA

Weboldal

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram