Egy különleges sütemény születése
Annyi biztos, hogy az isler eredeti receptje egyszerű, mégis nagyszerű volt: két omlós tésztakorong közé rumos csokoládékrémet töltöttek, majd az egész süteményt olvasztott csokoládéval vonták be. A 19. század végén és a 20. század elején az osztrák és magyar cukrászdákban is gyorsan elterjedt, és a vendégek hamar megszerették a gazdag, csokoládés ízvilágát. Idővel számos variációja jelent meg: a tölteléket lekvárra cserélték – leggyakrabban ribizli vagy baracklekvárra –, a csokoládébevonat pedig lehet ét-, tej- vagy fehér csokoládé is. Na de mikor is készült el először? Van egy olyan legenda, mely szerint a süteményt az 1850-es években alkották meg a Bad Ischl-ben található Zauner Cukrászdában, méghozzá Ferenc József császár tiszteletére. Azonban más források azt állítják, hogy valóban az említett egységben, azonban száz évvel később, 1950-ben alkotta meg a süteményt Richard Kurth mestercukrász.

A tökéletes isler titka
A klasszikus isler tésztájához lisztet, vajat, porcukrot és darált diót vagy mandulát használnak amelytől omlós, gazdag állagot kap. A sütemény alapját adó tésztakorongokat kinyújtják, kiszaggatják, majd aranybarnára sütik. A kihűlt süteményeket lekvárral vagy rumos csokoládékrémmel töltik meg, és végül olvasztott csokoládéba mártják. A díszítéshez gyakran használnak diót, mandulát, pisztáciát vagy csokoládéreszeléket.
Bár az isler eredetileg osztrák cukrászmesterek alkotása, Magyarországon is gyorsan népszerűvé vált, sőt, kialakultak sajátos változatai, például Szolnokon a habos isler lett híres, amelyben a tésztakorongok közé cukrozott tojáshabot töltenek.
Az isler napjainkban
A hagyományos recept mellett ma már számos újragondolt verzióval találkozhatunk, hiszen a modern cukrászat folyamatosan kísérletezik az ízekkel és textúrákkal. Léteznek különféle töltelékkel – például mogyorókrémmel, karamellel, marcipánnal vagy pisztáciával – készülő islerek.
Bár eredetileg osztrák édességként indult, mára a magyar cukrászat szerves részévé vált, és generációk óta kedvelt finomság. Legyen szó egy hagyományos recept szerint készült változatról vagy egy modern interpretációról, az isler továbbra is az egyik legnépszerűbb és legikonikusabb sütemény a régióban.
Isler, ahogyan Ötvös Zsuzsanna készíti A klasszikus islerekkel kapcsolatban valószínűleg mindenkinek van egy bombabiztos beszerzőhelye, azonban, ha szeretnénk kísérletezni, akkor érdemes lehet kipróbálni a vegán változatot. Ötvös Zsuzsanna verziójába chia mag és hibiszkusz tea is, kerül a tésztába pedig a finomliszt mellett mandulaliszt is kerül.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.