Hirdetés
Hirdetés

Egy csokoládéval bevont legenda | Az isler története

2025. március 5.
Sokan nem is tudják, hogy az isler, amely mára Ausztria és Magyarország egyik legismertebb desszertjévé vált, egy osztrák fürdővárosból indult hódító útjára. Azzal kapcsolatban viszont, hogy mikor is készült el először, több álláspont is létezik – ezeknek jártunk most utána.
Hirdetés

Egy különleges sütemény születése

Annyi biztos, hogy az isler eredeti receptje egyszerű, mégis nagyszerű volt: két omlós tésztakorong közé rumos csokoládékrémet töltöttek, majd az egész süteményt olvasztott csokoládéval vonták be. A 19. század végén és a 20. század elején az osztrák és magyar cukrászdákban is gyorsan elterjedt, és a vendégek hamar megszerették a gazdag, csokoládés ízvilágát. Idővel számos variációja jelent meg: a tölteléket lekvárra cserélték – leggyakrabban ribizli vagy baracklekvárra –, a csokoládébevonat pedig lehet ét-, tej- vagy fehér csokoládé is. Na de mikor is készült el először? Van egy olyan legenda, mely szerint a süteményt az 1850-es években alkották meg a Bad Ischl-ben található Zauner Cukrászdában, méghozzá Ferenc József császár tiszteletére. Azonban más források azt állítják, hogy valóban az említett egységben, azonban száz évvel később, 1950-ben alkotta meg a süteményt Richard Kurth mestercukrász.

Bar Ischl, az osztrák fürdőváros, ahonnan az isler indult hódító útjára.

A tökéletes isler titka

A klasszikus isler tésztájához lisztet, vajat, porcukrot és darált diót vagy mandulát használnak amelytől omlós, gazdag állagot kap. A sütemény alapját adó tésztakorongokat kinyújtják, kiszaggatják, majd aranybarnára sütik. A kihűlt süteményeket lekvárral vagy rumos csokoládékrémmel töltik meg, és végül olvasztott csokoládéba mártják. A díszítéshez gyakran használnak diót, mandulát, pisztáciát vagy csokoládéreszeléket.

Bár az isler eredetileg osztrák cukrászmesterek alkotása, Magyarországon is gyorsan népszerűvé vált, sőt, kialakultak sajátos változatai, például Szolnokon a habos isler lett híres, amelyben a tésztakorongok közé cukrozott tojáshabot töltenek. 

Az isler napjainkban

A hagyományos recept mellett ma már számos újragondolt verzióval találkozhatunk, hiszen a modern cukrászat folyamatosan kísérletezik az ízekkel és textúrákkal. Léteznek különféle töltelékkel – például mogyorókrémmel, karamellel, marcipánnal vagy pisztáciával – készülő islerek. 

Bár eredetileg osztrák édességként indult, mára a magyar cukrászat szerves részévé vált, és generációk óta kedvelt finomság. Legyen szó egy hagyományos recept szerint készült változatról vagy egy modern interpretációról, az isler továbbra is az egyik legnépszerűbb és legikonikusabb sütemény a régióban.

Hirdetés

Isler, ahogyan Ötvös Zsuzsanna készíti A klasszikus islerekkel kapcsolatban valószínűleg mindenkinek van egy bombabiztos beszerzőhelye, azonban, ha szeretnénk kísérletezni, akkor érdemes lehet kipróbálni a vegán változatot. Ötvös Zsuzsanna verziójába chia mag és hibiszkusz tea is, kerül a tésztába pedig a finomliszt mellett mandulaliszt is kerül.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram