Hirdetés
Hirdetés

Egy csoki-eper-citromot kértünk – Fagylaltteszt Budapesten

SZERZŐ: DiningGuide
2017. június 22.
Három klasszikus ízt, a csokit, az epret és a citromot faggattuk 8 budapesti fagylaltozóban – vajon mit árulnak el a műhelyről, ahol készítik őket? Fagyikat teszteltünk a családi manufaktúrától a belvárosi olaszig, a népszerű franchise-tól a francia desszertezőig. Három olyan ízt kerestünk, amelyek reményeink szerint a legjobban árulkodnak egy fagylaltműhelyben zajló munka színvonaláról, a hely […]
Hirdetés

Három klasszikus ízt, a csokit, az epret és a citromot faggattuk 8 budapesti fagylaltozóban – vajon mit árulnak el a műhelyről, ahol készítik őket? Fagyikat teszteltünk a családi manufaktúrától a belvárosi olaszig, a népszerű franchise-tól a francia desszertezőig.
Három olyan ízt kerestünk, amelyek reményeink szerint a legjobban árulkodnak egy fagylaltműhelyben zajló munka színvonaláról, a hely alapanyaghasználatáról. Végül a tejcsokoládé-eper-citrom hármasában egyeztünk ki.

Tesztelési szabályok

Egyik tesztelt íz sem lehetett cifrázva, legyen az mogyoró, keksz vagy más betéttel, szórás vagy bármilyen más, az ízt befolyásoló komponens. Ahol csak tudtuk, a klasszikus, cukorral vagy cukorsziruppal készült verziókat teszteltük, és nem a már mindenütt kapható cukor- és tejmentes variánsokat.
Alapízekre utaztunk, de nem volt könnyű dolgunk, hiszen minden hely igyeszik kitűnni az extrákkal, a szokatlan ízkombinációkkal és a sokszor kicsit túlgondolt fagylaltkölteményekkel. A tesztünk természetesen nem az albán fagyiktól terjedt a topfagylaltokig – a legjobbak között válogattunk.
10-es skálán pontoztunk, visszafelé indulunk a sorban.

Moritz Eis: 7,5 pont

Moritz Eis


Tavaly tökéletesnek tűnt az olívaolaj-kandírozott gyömbér fagylaltjuk, ezért feltétlenül be akartunk vonni őket az idei fagyikörképbe. Az alapízekben már sokkal bizonytalanabbnak éreztük a Szerbiából indult lánc fagylaltjait. A tetszetős kinézetű eperszorbét túl édesnek, a tejcsokit szintén túl édesnek, de legfőképp tejesnek találtuk, kevés kakaóval. Hangsúlyozzuk, hogy ez még bőven a "finom fagyi" kategória, ebben a mezőnyben a legkevésbé karakteres. (Látogatásunkkor sima citromot nem, csak bazsalikomos citromot kínáltak, ez mind a csokinál, mind pedig az epernél eredetibb, gyümölcsösebb volt, élénk bazsalikomízzel.)
1 íz: 7 dkg, 600 Ft; 2 íz: 14 dkg, 1100 Ft; 3 íz 21 dkg, 1600 Ft
Budapest VI. kerület, Hajós u. 7.

Erdős és Fiai: 7.5 pont

Erdős és Fiai


A fagyizó, ahol még egészen lehetetlen időpontokban is van sorbanállás, Újbuda egyik kedvence. A 7,5 ponttal természetesen a színvonalas fagyizókhoz tartoznak, de éppen az alapízek nem hagytak maradandó élményt (új kedvenc itt a vaníliafagyi rózsaborssal).
A tejcsokifagyi kellemes, kis csokiforgácsokkal benne. Az eperfagyi szorbé létére szinte tejesen krémes, korrekt, de nem átütő. A teszt időpontjában citrom nem volt a kínálatban.
1 adag: 5 dkg, 310 Ft
Budapest XI. kerület, Etele tér 3.

Desszert.Neked: 8 pont

Desszert.Neked


A Desszert.Neked fagylaltja valójában nem ebben a műhelyben készül, hanem rendelésre érkezik. Csokoládé kizárólag cukormentes változatban kapható, azonban csodával határos módon az ízén ez szinte egyáltalán nem érződik: krémes, finom ízű, nem túl édes. A citrom és az eper korrektül elkészített szorbé, mi egy árnyalattal természetesebb ízt vártunk.
Egy kenés: 6 dkg, 350 Ft (prémium fagylalt: 400 Ft)
Budapest VI. ker., Paulay Ede u. 17.

Fragola: 9 pont

Fragola


A franchise-hálózat egyik saját üzletében jártunk. Eddig az első tejalapú csokifagyi, amelynél igazán elégedetten bólintottunk a kakaótartalomra, az édes és kesernyés íz harmóniájára. (A kis táblácska az afrikai Sao Tomét jelöli az eredetének.) A Fragola sorrentói citrom fagyija parádés. A legjobb az összes tesztelt citromíz közül, eleven és tökéletesen frissítő.
Hagyományos eperfagyi nem volt a kínálatban, ezért kikértük a cukormenteset. A Fragola eperfagyijában fellelhető sok-sok epermag bőséges gyümölcshasználatra utal, viszont volt egy enyhe mellékíze az eritritnek (amelyről úgy hírlik ugye, hogy nincs mellékíze; tény, hogy nem olyan bántó, mint mondjuk a sztíviáé).
1 adag: 5 dkg, 300 Ft; cukormentes 330 Ft
Budapest XII. kerület, Kiss János altábornagy u. 54.

Artigiana Gelati – 9 pont

Artigiana Gelati


Az Artigiana Gelati állócsillag Budapest fagyizóinak egén. Itt bátran kérhetjük az összetett ízeket is, mert nem azt a cukros katyvaszt kapjuk, amit a legtöbb helyen, ha kikérünk mondjuk egy tiramisut. A tejcsoki nagyon kakaós (a kakaó kubai eredetmegjelöléssel), eltalált arányokban tartalmas és krémes, kesernyés és édes. Az eper és a citrom is nagyon a helyén van: természetes gyümölcsízek, pont annyi édes és savanykás felhanggal, amit az eper és a citrom megkíván. (Nem olvadt ennyire gyorsan a csokifagyi, mint amire a képből lehet következtetni, mi bajlódtunk sokat a fotóval a tűző napon.)
1 adag: 4 dkg, 400 Ft
Budapest XII. kerület, Csaba utca 8.

Gelateria Pomo D'oro – 9 pont

Gelateria Pomo D'oro


A belváros legolaszabb utcájába továbbra is ajánlott betérni pár kenetnyi hűs finomságért. A pultoslányok feltűnően kedvesek, segítőkészek, eligazítást adnak a fagyirengetegben. A tejcsoki holland kakaóporral készül, harmonikus, nem ragacsos. A legklasszikusabb eperfagyit itt találtuk, ha nem tudnánk, hogy szorbé, egy kis tejre gyanakodnánk benne, olyannyira krémes, hangsúlyos gyümölcsízzel. A szintén krémes textúrájú citromos szorbé itt a legkevésbé fanyar, könnyed ízű.
1 adag: 7 dkg, 350 Ft
Budapest V. kerület, Arany János u. 12.

Dolcissima: 9,5 pont

Dolcissima


A Dolcissimába hatalmas elvárásokkal érkeztünk, mert nagy kedvencek voltak a Tortateszten is, és a süteményeikkel eddig még sosem okoztak csalódást. Ez most sem történt meg, mindhárom íz azonnal meggyőző volt. Az eper és a citrom vizes alapú, tehát vegánok is bátran fogyaszthatják. A citrom ennek ellenére annyira krémes volt, hogy simán elhittük volna, ha azt mondják, tejjel készült. De nem, sőt a szorbé, amely különben nemcsak citromból, hanem lime-ból is készül, cukormentes is. Az eper íze annyira természetes, mintha igazi eperbe kóstolnánk, és intenzív utóízt is hagy. A csokoládé, amely tejes alapú, viszont sokkal könnyebb, mint a megszokott krémes változatok. A Dolcissimában a fagylaltok alapjait természetesen Davide Deligio, a főcukrász készíti. Nem mellesleg az ár-érték arány is kiváló.
Egy gombóc: 5 dkg, 270 Ft (hamarosan kenősre váltanak)
Budapest II. kerület, Frankel Leó út 21.

Cioccolatte: 9,5 pont

Ciocolatte


Kétféle csokoládéfagylalt közül az étcsokoládésat választottuk (a másik narancsos tejcsoki volt), amelynek az a különlegessége, hogy vegán. Viszont nagyon finom, friss ízű, az "igazi" csokoládé érzését adja. A citrom és az eper hamisítatlan szorbé, mind külsőre, mint ízre finom, friss fagylaltok. A citromfagyi kiemelkedő, ehhez a gyümölcs Szicíliából érkezik, annak a leve kerül bele. A Cioccolattéban tehát mindhárom ízt vegán változatban ehettük, ami azért is üdvözlendő, mert jó tudni, hogy aki nem eszik/ehet tejet tartalmazó fagyit, az nemcsak gyümölcsfagyit választhat. Lorenzo műhelyéből még mindig nagyon jó fagyi kerül ki.
Egy gombóc: 5 dkg, 300 Ft (cukormentes és különleges ízek: 330 Ft)
Budapest XIII. kerület, Pozsonyi út 7.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram