Hirdetés
Hirdetés

Egy cseppet sem érzékeny búcsú: megszűnik a Monsanto

SZERZŐ: diningguide
2018. június 7.
Az utóbbi időben leginkább génmódosított vetőmagjai miatt hírhedté vált biotechnológiai vállalat nem tűnik el teljesen, csak átalakul. A sokat kárhoztatott, ám kétségtelenül jövedelmező amerikai cég a német Bayer gyógyszer- és vegyipari óriáscég kezébe kerül. Az új tulajdonos hétfőn jelentette be, hogy megválik a rossz sajtót kapott Monsanto névtől.
Hirdetés

A német konszern több mint két évvel ezelőtt kezdte meg a Monsanto felvásárlását. A 66 milliárd dolláros adás-vételi folyamat épp ma, június 7-én ér véget.

Átszámolva csak úgy repkednek a nullák: csaknem 18 ezer milliárd forintról van szó.

A Monsanto vállalatot több mint 117 éve alapították az USA-ban. Miközben fejlesztési részlegükhöz több áttörő, Nobel-díjat is érő kutatás kötődik, számos katasztrófába torkolló vegyipari projektből is kivették a részüket. A Monsanto is gyártotta a mára betiltott DDT nevű rovarirtó szert, az atombombát megalkotó Manhattan tervben is részt vettek, valamint a vietnámi háborúban bevetett Agent Orange kifejlesztésében is vezető szerepet játszottak.

Ez esetben egy rendkívül potens herbicidről, azaz gyomirtó szerről volt szó. Az amerikai hadsereg azonban arra használta, hogy a sűrű dzsungellel benőtt Mekong-deltában elpusztítsa vele a fák lombsátrát, hogy jobb rálátásuk legyen a kommunisták harci ösvényeire.

Közvetve-közvetlenül milliók szenvedtek, illetve szenvednek miatta a mai napig, ugyanis a gyilkos szer még több generáció elteltével is érezteti a hatását a régióban.

Nem szűnik meg, csak átalakul

Ilyen rezümével nem meglepő, hogy a Bayer igyekszik megszabadulni a rovott múltú amerikai cégtől, de ne tévesszen meg senkit a névváltoztatás. Bár PR-szempontból mindenképp előnyös a gyűlölt márkanév eltörlése, azonban kérdéses, hogy a Bayer a jövőben mennyire fog eltávolodni a Monsanto szellemiségétől.
Bár Werner Baumann, a Bayer vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy készek a párbeszédre a környezetvédőkkel, akik szimpla porhintésnek tartják a cégvezető szavait. A két cég egyesülésével ugyanis a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gigavállalata jött létre. Az ügy vesztesei pedig, ahogyan általában, a mezőgazdaságban dolgozók, a vásárlók, valamint a környezet lesznek.
Forrás: The Gurdian

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram