Hirdetés
Hirdetés

Egy celebritás értéke: Nigella különleges főzőiskolája

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. június 4.
Ma nyit Nigella Lawson főzőiskolája. Mivel ma már éppen csak az nem tud főzőiskolát nyitni, aki nem akar, ezért ez önmagában nem hangzik túl izgalmasan. Ráadásul ki fog elutazni ezért Angliába? Reméljük, hogy senki, aki olvassa ezt a hírt...
Hirdetés

Nigella főzőiskolája ugyanis rákbetegek és családtagjaik számára jött létre. Egyre gyakrabban halljuk, hogy híres séfek, sikeres vállalkozók szívesen adják oda magukat olyan nemes ügyeknek, amiktől közvetlen anyagi hasznot nem lehet remélni. Ellenben van benne egy csomó munka.

Továbbmegyünk: nem csak szívesen adják oda magukat, de egyenesen kötelességüknek érzik, hogy vagyonukkal, nevükkel, tudásukkal vagy kapcsolatrendszerük által segítsenek. Ez a minimum, ha valaki sikeres. Legalábbis Angliában.

Az ötlet Ryan Riley fejéből pattant ki, aki Life Kitchen néven non-profit szervezetet működtet rákban elhunyt édesanyja emlékére. A kezelések mellékhatásaként a betegek felének tompul vagy jelentősen megváltozik az ízérzékelés képessége. Ez történt Krista Riley-jel is, aki a kemoterápia után elvesztette ízérzéklését és kizárólag a jégkrémet volt képes élvezni.

Gyakran megesik ez, sok érintett számol be hasonlóról: mindent egyformán íztelennek éreznek, netán túl édesnek vagy sósnak, esetleg kellemetlenül fémesnek. A 24 éves Riley, aki gasztronómiai témájú írások szerzője és ételstylist, ezen szeretne segíteni. Kezdetben ingyenes pop-up kurzusokat hirdetett, elsőként a River Cottage-dzsel is együttműködve, melyek szinte azonnal beteltek.

„Az étel élvezetének képessége alapvető dolog. Egy betegnek a felépüléshez nagyon fontos, hogy jó ételeket fogyasszon. A komfortérzés és az öröm képessége, vagyis az élni akarás is hozzájárul a gyógyuláshoz. Örömünkre szolgál, hogy támogathatjuk Ryan fantasztikusan jó elképzelését és mi fogadhatjuk első vendégeit” - mondta a komoly sikert arató első kurzus után Hugh Fearnley-Whittingstal, aki a néhai Krista Riley kedvence volt. Miután egy rádióműsorban hallotta Ryant, személyesen vette fel vele a kapcsolatot, hogy felajánlja segítségét az első rendezvény létrehozásához. A River Cottage sikere után Ryan több olyan étteremmel dolgozott, aki nyitott volt az együttműködésre, elnyerte Jamie Oliver és Stephen Fry rokonszenvét, akik szintén lelkesen kampányolták a pop-up tanfolyamokat. Most azonban állandó helyet kapott kiváló ötlete. Nigella Lawson adta hozzá a nevét.

A háromórás pop-up kurzusok nem csak népszerűek, hanem egyenesen felemelőek voltak. Az állandó főzőiskolában is olyan ételeket készítenek majd, melyek drámaian megcsorbult ízérzékeléssel is élvezhetőek lesznek. Riley olyan ételekben gondolkodik, melyek umamiban, vagyis összetett ízekben gazdagok, nagyon finomak, és beilleszthetőek a betegek étrendjébe.

Hirdetés

A főzőiskola közösségi adományozás segítségével valósult meg, építészek, kivitelezők, konyhai eszközöket gyártó cégek támogatták. Mivel továbbra is ingyenesek lesznek az órák, a rokonszenvezőket arra kérték, hogy legalább egy karfiol árával, egy fonttal szálljanak be ők is. Az állandó hely még több vendég számára tud majd hasznos és egyben élvezetes élményt nyújtani.

Egyik forrásunk volt.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram