Egésznapos családi program cédrusok, ciprusok árnyékában: Folly Arborétum és Borászat

SZERZŐ: diningguide
2021. július 9.
A Summer Guide Káptalantóti és a Káli Cool után Badacsonyörs felé vette az irányt. Egészen pontosan az ország egyik legszebb arborétuma felé: a Folly család meseszerű, egyedi mikroklímával rendelkező parkja az egyik legnagyszerűbb északi-parti programot kínálja. Páratlan kilátást, egzotikus fák társaságát, családbarát játékparkot, vezetett sétákat, szép borokat, ízes szörpöket és kellemes vendéglátást.
Hirdetés

Arborétumba, füvészkertbe járni a legklasszabb program mindazoknak, akik szeretik a természet közelségét, szívesen szemlélik egészen közelről egy-egy tájegység biodiverzitását. A Balaton északi partjának domborzatát, flóráját és faunáját megismerni igazán relaxáló program, gondoljunk csak a vulkanikus tanúhegyek szépségére és sokféleségére, a szinte mediterrán Balaton-felvidéki gyógynövényekre, és persze a szőlőre.

Fotó: Folly Arborétum és Borászat Facebook

A Folly Arborétum felkeresése kötelező program a Badacsony környékén járva, hiszen gyakorlatilag egy egész napot lefedhetünk náluk, az év minden szakaszában. Mi mégis leginkább nyáron és ősszel szoktuk feléjük venni az irányt, bár a látvány és az élmény mindig feltölt. Egy kis séta, mászás a dombra, majd ücsörgés, a fák által keretezett képeslapot, a tó vizét kémlelve, egy fröccsel vagy szörppel, jeges teával a kézben. Ezt követően ebéd/vacsora az arborétumhoz tartozó étteremben. Fontos, hogy csak úgy lehet fogyasztani náluk, ha megváltottuk az arborétum belépőjét, de ez evidencia — ki maradna le egy egyedi környezetben tett relaxáló sétáról?

Fotó: Folly Arborétum és Borászat Facebook

Mind a Dr. Folly Gyula pécsi orvos által több mint száz éve telepített "Öregarborétum", mind a fölé magasodó természetes erdő és a csúcson található kilátó felkeresése nagy élmény. Az egész parkban ízléses, művészien illusztrált táblák jelölik a növényeket, így, ha egyénileg indulunk útnak, akkor sem maradunk információ nélkül. Csoportos felfedezésre is van lehetőség, ekkor szakmai vezetéssel együtt ismerkedhetünk meg a Folly család és az arborétum történetével, pontosabb képet kaphatunk az itt élő növényfajokról, madárvilágról is.

Fotó: Folly Arborétum és Borászat Facebook

A csoportos programok közé tartoznak a kóstolók is, melyből alkoholos és alkoholmentes opciót is kínálnak: 3 tételes kötetlen kóstoló snackkel, 5 tételes, minimum 10 fővel induló borkóstoló borkorcsolyával, illetve szintén 5 Folly tételből álló részletes kóstoló, szakmai ismertetővel, egyedileg összeállított menüvel, vagy az étterem á la carte kínálatából választva. Ha kocsival érkeznénk, nem vagyunk borkedvelők, a család szörpjeivel is megismerkedhetünk: szezontól és készlettől függ, de erősen ajánljuk a birsalmát, a citromfű-mentát, a gyömbért, a levendulát, kedvencünk pedig a fenyőrügyszörp.

Ha végeztünk az Európai ciprus, a Himalájai cédrus, vagy a Szír boróka megcsodálásával, már a borkóstolón és/vagy a szörpökön is túl vagyunk, akkor ideje az étterem, a grillterasz, vagy a Café & Wine terasz felé venni az irányt. A Café & Wine a felső borászati épület lenyűgöző panorámájú teraszán lett kialakítva, itt is borozhatunk, ha a kerti székek, lounge részek helyett ezt a koncentráltabb balatoni kilátást kémlelnénk, de kávé és borkorcsolyák is fogyaszthatók itt. Sőt, idén reggelikkel is bővültek.

Az étterem kínálata szezonálisan változik, de minden esetben sok alapanyagot emel be a környékről, a régióból, és ugyan modern bisztrós köntösben, de bőven elérhető néhány klasszikus is, az innovatívabb fogások mellett. Nagyon odafigyelnek az érzékenyégekre, és a vegetáriánus/vegán életmódot folytatók sem maradnak választék nélkül. Étlapjukon külön feltüntetik az egyes fogásokhoz ajánlott borkíséretet. A 2021-es nyár leghívogatóbb Folly fogásai között szerepel például a karalábékrémleves füstölt marhanyelvvel, a vörösboros Folly marharagu, melyhez kovászos kenyeret szervíroznak (tökéletes társa a Folly Arborétum Boróka) de a hosszúkarajból készített bécsi szelet és burgonyasaláta körítés is jó választás lehet, pláne egy pohár krémes, telt rajnai rizlinggel. Desszertjeikhez a Boróka rozét kínálják, a gyümölcsragus, tonkababos brownie-nak például tényleg nagyon jól áll a kékfrankos-pinot noir házasítás.

Nem véletlen tehát a stílszerű szójáték, a Follynlove. Badacsonyörsre el kell látogatni, a Folly Arborétum komplex programcsomagjára pedig időt kell szánni. Családdal, barátokkal, az év bármely szakaszában.

Folly Arborétum és Borászat

Cím: 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Folly Arborétum Weboldal

Folly Arborétum Facebook-oldal

Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram