Ahogy a hírekből, hivatalos adatokból is kiderül, az Egyesült Államok lassan egy kicsit fellélegezhet: az egyre jobb átoltottsági adatoknak (is) köszönhetően óvatosan, fokozatosan újranyitnak, élet költözik a kihalt utcákra, megnyithattak a teraszok, kerthelyiségek. Az emberek pedig örömmel élnek a lehetőséggel, fegyelmezetten követik az új normákat. Továbbra is maszkban ülnek a teraszokon, az éttermeknek érdekükben áll betartani és betartatni minden hatósági szabályt.
A fine dining szektor viszont még mindig bajban van: teraszos bútorokkal, kicsit sem elegáns hőgombákkal nehéz varázsolni, megteremteni azt a miliőt, ami megilleti a csúcsgasztronómiát, illeszkedik egy vacsoraélmény komplexitásához.
A 3 Michelin-csillagos SingleThread nem csak étterem, de egy önálló farmot is fenntartó vállalkozás is, amiért a Michelin az új, zöld lóherével is kitüntette őket. A farm-to-table idea a legnagyobb százalékban teljesül náluk.
Az újranyitás öröme fine dining szereplőként nem feltétlenül adatott volna meg nekik, ha villámgyorsan nem találják ki egyedi és kreatív megoldásukat: az étterem parkolóját egy impozáns japán kertté alakították, amivel megfelelhetnek a kritériumoknak és ők is nyitva tarthatnak, nem is akármilyen miliőben. Az aszfalt egy négyzetméteren sem bukkan elő, mindent a legprecízebben oldolttak meg, hogy "benti" illúziót kelthessenek.
Usu-zan névre keresztelték a pop-up jelleget öltő megvalósítást, ami az Usu-hegyre céloz, Japán Hokkaido prefektúrájában. A tulajdonosok itt töltötték a gyermekkori vakációkat, ezért bőven volt miből inspirálódniuk. A SingleThread szabadég alá szervezett poszt-covid élményei ugyanolyan professzionálisan koreografáltak, akár az éttermen belüli ebédek és vacsorák. Természetesen a menü is különleges: például hot-potokkal is készülnek.
Az ötletet nagyon szeretjük és üdvözöljük is, Sárközi Ákos a minap éppen teraszos összefogásokról mesélt nekünk, hogy szívesen részt venne extra, nyitott helyszínekre telepített fine dining koncepciók megteremtésében.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a SingleThread találékony és gyönyörűen megvalósított kint is vagyok, bent is vagyok parkolóátalakítása még képekről vizsgálva is óriási beruházásnak tűnik. Sajnos egyelőre nem látjuk magunk előtt, hogy az egy éve az ismert állapotban üzemelő-nem üzemelő hazai fine dining éttermek is így tesznek, de az ötlet kiemelkedő!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.