Hirdetés
Hirdetés

Édességhozó csúf boszorkány, akit mindenki szeret – Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 7.
Boldogok az olasz lurkók: a december sok-sok ajándéka és finomsága, vagyis az ünnepi izgalmak nem érnek véget az év végén. Január első hetében érkezik La Befana, a csúnya, de annál szeretnivalóbb boszorkány. A Vízkereszt nálunk piros betűs ünnep – sok nassolnivalóval.
Hirdetés

Magyarországon a karácsonyi időszakot a szilveszteri konfettikkel és trombitákkal együtt mi is elfújjuk. Vége az év várva várt ünnepeinek, amikor végre tényleg mindenki leteszi a napi teendőit, újra összeülnek a családok, és mindenkinek a legfőbb dolga ilyenkor jókat enni és még nagyobbakat nevetni. Kivételt képeznek ez alól a vendéglátósok, akiknek kijár a tisztelet!

Bár itt, Magyarországon is létező és számon tartott ünnep a Vízkereszt, vagyis a Három királyok ünnepe, Olaszországban a január 6-a egy élő ünnep, egy várva várt nap, ami előtt, december 5-e napján a gyerekek kilógatják a zoknikat vagy harisnyáikat, hiszen ajándékokat várnak bele...

mandolasitalian / Instagram

A magyar december 6-a az olasz január 6-a

Ilyenkor érkezik ugyanis az otthonokba La Befana, a jó boszorkány, aki édességet hoz a jó gyerekeknek és fekete cukorkát a rosszaknak. Bizony, olyan szerepet tölt be, mint nálunk a Mikulás. Azzal a különbséggel, hogy míg itthon a virgács adása is megszokott, addig az év során sokat rosszalkodó olasz gyerekek régebben szenet, ma pedig már ők is édességet kapnak – habár fekete színűt.

Wesley Tingey / Unsplash


Befana legendáját sajnos azért nem lehet "hitelesen" elmesélni, mert nem csak tartományonként, vidékenként, városokként, falvakként változó az ő története, hanem sokszor még ha egymással barátságban lévő kisgyerekek is beszélgetnek Befanáról, kiderül, hogy a családjaikban különböző hagyományok élnek.
„Édesanyám úgy mesélte – kezdi a történetet Gianni –, hogy amikor a Háromkirályok a kis Jézust keresték, eltévedtek és végül egy csúnya, hosszú orrú, fogatlan banya mutatta meg nekik az utat. A hálás Háromkirályok kérlelték a rút öregaszonyt, hogy menjen ő is velük, de ő nem ment. Ezt azonban hamarosan nagyon megbánta, ezért útnak indult, hogy találkozhasson a kis Jézussal. Befana, a seprűnyélen utazó jóságos boszorkány azonban nem találta rá a kis Jézusra, és azóta is bolyong, és vízkereszt éjjelén (la notte dell’Epifania), január ötödikéről hatodikára virradó éjjel ajándékokat, édességet oszt a jó gyerekeknek, és szenet vagy szénfekete cukrot a rossz gyerekeknek.” – meséli Gianni, aki gyerekként maga is nagyon várta, hogy Befana ajándékot hozzon neki.

Hogy Befana lekéste vagy nem találta a három királyokat és a jászolt, azt hol így, hol úgy mesélik. A felakasztott zoknik azért egyeznek az itáliai otthonokban. Ezekbe kapják éjszaka az ajándékokat a gyerekek. A biztonság kedvéért pedig, hogy a boszorkány tényleg betaláljon a házba, egy pohár vörösbort szokás kirakni neki. (Hogy ezt ki fogyasztja el, arról már nem szól a történet!) Befana látogatása után egy hatalmas vacsorával zárjuk a karácsonyi időszakot, családi körben természetesen.

 Pinza, mostarda, befanini toscani

Karácsonytól szilveszterig a panettone és a pandoro a legnépszerűbbek. Vízkeresztkor Észak-Olaszországban a pinza az egyik legkedveltebb sütemény. A pinza veneta Velence tradicionális vízkereszti süteménye. Eredetileg száraz kenyérből és kukoricalisztből (vagy búzalisztből), szárított fügével, édesköménymaggal, mazsolával, cukorral, vajjal készült, helytől is függő összetételben. Édes likőrrel, borral, de akár borhabbal (zabaglione) is érdemes fogyasztani. Bolognaban a pinza gazdagabb és vajasabb, mint Velencében és a mazsola mellett mostarda is van benne.
„A mostarda – magyarázza Gianni – egy tipikus észak-olasz termék, amely kandírozott gyümölcsökből mustárízesítésű sziruppal, besűrített musttal készül.” Persze, nem lennénk Olaszországban, ha a mostarda nem lenne többféle. A legismertebb mostarda a cremonai, a mantovai és a vicenzai, de már van szicíliai változat is.
„A mostarda cremonese talán a legfinomabb. Sokféle gyümölcs van bene.  A mostarda mantovana apró, savanykás zöldalmából készül. A mostarda vicentina pépesebb, olekvárosabb és főleg birsalmából áll. Astiban a birsalmához körtét is kevernek.” – jellemzi a pinza jellegzetes hozzávalóját Gianni. Vízkeresztkor, a pinza mellett az otthon készített, csillagot, halat, madarat, boszorkányt formáló, színes díszítőcukrokkal megszórt toszkán vajas aprósütemények, a befanini toscani is népszerűek és ebben a műfajban különösen a toszkán Cameiore városában készített sütemények híresek Olaszországban.
A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram