Hirdetés
Hirdetés

Édesburgonya és batáta alatt ugyanazt értjük? És mi a helyzet a jamgyökérrel?

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 6.
Ugyanazt a növényt értjük batáta és édesburgonya alatt? Tényleg egészségesebb az édesburgonya, mint a közönséges, latin nevén Solanum tuberosum néven futó krumpli? És mi a helyzet a jamgyökérrel? Megkerestük a válaszokat.
Hirdetés

Krumpli, burgonya

Kevés olyan népszerű ételt ismerni, mint a burgonya. Házias és szívnek kedves a legtöbb elkészített változata, ráadásul igazán "bűnös" variánsai is vannak, ami még többet dobhatnak az ázsióján. Sütve, főve, pürésítve, grillezve, sósan, fűszeresen, vajjal, petrezselyemmel, egyszerűen nincs párja. Univerzális köret, keményítőtartalma miatt remek sűrítőanyag, ötletesen felhasználva akár főételi magasságokba is emelkedhet.

Az elmúlt években a hópehely, az agata, a solara mellé szélsebesen felzárkózott édesburgonya, köszönhetően a marketingnek, miszerint kevésbé hízlal, csekély a keményítőtartalma és igazi fitness hozzávaló. Trónfosztást még nem kiálthatunk, hiszen a világ növényfogyasztásának élén a burgonya áll, második helyen a paradicsomot, harmadikon a hagymát találjuk.

A krumpliföldön

Családi titkok

Az Andok hegyvonulatairól származó lágy szárú növény gumóját (módosult szárát) csaknem 7000 éve fogyasztja az ember, de Perun és Chilén kívülre csak a 16.-17. században jutott, portugál és spanyol kereskedők jóvoltából. Rendszertani besorolás szerint a burgonyavirágúak rendjébe tartozik, ezen belül pedig a burgonyafélék családjába. Ugyanabba, mint a paradicsom, a padlizsán vagy a paprika. És itt jön rögtön a legalapvetőbb különbség, ugyanis az édesburgonya rendje megegyezik, de családja már a szulákféléké. Ide tartozik a hajnalka és az aranka is.

Egy ázsiai piac kínálata

Tápértékek

Nevük és felhasználásuk valóban hasonlít, mi több, a kalóriatartalmuk is majdnem megegyező. Viszont a rost-, a vitamin- és az ásványianyag-tartalom egészen eltérő, ráadásul hiába közepes a glikémiás indexe, mégis alacsony a glikémiás terhelése. Ez annyit jelent, hogy vércukorszint-emelő hatás szempontjából kevéssé terhelő. Nagyon magas az A-vitamin tartalma, magnéziumban is gazdag.

Néhány tápértéki adat 100g-ban

    • Burgonya energia: 77 kCal | szénhidrát 15,4 g | A-vitamin 2 IU |
    • Édesburgonya energia: 86 kCal | szénhidrát 17,1 g | A-vitamin 14187 IU

Batáta vagy édesburgonya tehát?

Mondhatjuk, hogy édes mindegy, melyik néven szólítjuk a gumót, mindkettő ugyanazt jelenti. Az ausztrálok maori nyelven kumarának hívják, a karibi szigetvilágban boniato a becsületes neve. Fajtáiban sok a különbség, akár az ízét vizsgáljuk, akár a formákat és színeket. Ahogy a burgonyáknál is, megannyi változattal találkozhatunk: sárga húsú, fehér húsú, lila és rózsaszín-fehér is akad közöttük, jelenleg körülbelül 400 fajtát ismernek.

A különböző fajták általánosabb ízélménye

Sárga: például a Beauregard. A legelterjedtebb fajta, kimondottan édes, íze a sütőtökéhez hasonló.

Fehér: fehér és lila héjút is ismerünk. Sápadtabb, mint társai, íze neutrálisabb, nem olyan karakteres, ezért talán ez a változat hasonlít valamennyire a burgonyára (vagy adja meg az illúzióját).

Lila: Ázsiában a legkedveltebb, főzés után gesztenyés aromával gazdagszik.

Az édeskrumpli, ha lila

A jamgyökér nem édesburgonya

Bár jam (angol írással yam) Magyarországon nem sűrűn fordul elő, hogy összekevernénk a sarki zöldségesnél ezt a két növényt, de Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában mindkettő alapélelmiszer, így hasonló megjelenésük miatt rendszeresen keverik őket. A yamgyökér biológiai besorolási rendje sem egyezik meg a batátáéval.

Jamgyökér

Nemzetközi konyha batátával

Kínában termelik és fogyasztják a legnagyobb mennyiségű édesburgonyát. Érdekesség, hogy az Egyesült Államok Észak-Karolina államában több batátát termesztenek, mint amennyit az összes többi államban összesen. Míg a palacsintának és a Nutellának is világnapja van, addig az édeskrumplit egy egész hónapon át ünneplik novemberben.

Tojásétel édesburgonya-csónakban

Mint alapanyag, abszolút a komfortételekben brillírozik. Krémlevesek, zöldséges raguk-pörköltek, curryk sűrűn készülnek vele, de a modern egészségtudatos konyha akár édességeknél is használja, pitékben, pohárkrémekben, kásákhoz turmixolva.

Édesburgonyás hummusz

Dél-Amerikában, a Karib-térségben, a déli amerikai államokban, Afrikában, Ausztráliában, Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában is népszerű, egyre inkább divatos Európában is. Magyarországon még kurrens és kihívásokkal teli dolognak számít a termesztése, de elszánt fiatalok már több megyében foglalkoznak batátákkal.

Kínai "moon cake" lila édesburgonyával

Források: 1, 2, 3, 4

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram