4 főre
Hozzávalók
- 200 ml tejszín
- 200 g mascarpone
- 70 g porcukor
- 2 kezeletlen citrom héja
- 4 evőkanál citromlé
- 1 csomag babapiskóta
- 4 evőkanál limoncello
- 2 szál menta vagy citromfű
A tiramisu hagyományos receptje szerint, a tojásfehérjéből készült habot általában hozzákeverik a mascarponekrémhez. Mivel ezt a desszertet gyakran készítem el a vendégeimnek, valamint a nyers tojások feldolgozása problémás lehet, ebben a receptben rendhagyó módon kihagyom őket.

Először felverjük a tejszínt, majd óvatosan hozzákeverjük a mascarponét. Így egy csodálatos krémet kapunk, amiben észre sem lehet venni, hogy nem tartalmaz tojást. Ennek az ismert olasz desszertnek a másik jellemzője, hogy a babapiskótákat eszpresszóban áztatják, majd a tetejét gazdagon megszórják kakaóval. Itt viszont az Amalfi partjáról származó limoncello adja meg a recept sava-borsát. Szerintem ez a desszert tökéletes zárása lehet egy vacsorának a barátokkal vagy a családdal.
Először tehát jól felverem a tejszínt - ezt érdemes még akkor megcsinálni, amikor nagyon hideg. Aztán a mascarponét kézi habverővel összekeverem porcukorral, amivel a tejszínt is felvertem. Hozzáadom a citromhéjat és a citromlevet, majd óvatosan összekeverem a kész mascarponés masszát a felvert tejszínnel.
Ezután összemorzsolom a babapiskótákat, és elosztom őket 4 pohárban (pl. egy whiskeys pohárban), úgy, hogy jól befedje az aljukat. Meglocsolom limoncellóval. Egyenletesen elosztom a mascarpone krémet és a maradék morzsolt babapiskótát a poharakban, majd ismét megcsepegtetem limoncellóval. Ezután a poharakat a hűtőbe teszem. A limoncello tiramisut legalább 30 percig hűtöm az üdítő hatás érdekében.
Utolsó simításként, tálalás előtt a desszerteket apró menta- vagy citromfűlevelekkel díszítem.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.