Hirdetés
Hirdetés

Édes pillanatok Szilveszter estéjére – Limoncello tiramisu Thomas Anderstől 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. december 30.

A szilveszteri vacsorát illik még az éjféli koccintás előtt megkoronázni valamilyen különleges, könnyed édességgel. Thomas Anders, a 80-as évek popikonja nem csak exkluzív interjút adott számunkra, hanem megosztotta velünk kedvenc téli receptjeit is. A limoncello tiramisu tökéletes és pikáns zárása lehet bármilyen újévi összejövetelnek. Érdemes kipróbálni! 

Hirdetés

4 főre 

Hozzávalók

  • 200 ml tejszín
  • 200 g mascarpone
  • 70 g porcukor
  • 2 kezeletlen citrom héja
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 csomag babapiskóta
  • 4 evőkanál limoncello
  • 2 szál menta vagy citromfű

A tiramisu hagyományos receptje szerint, a tojásfehérjéből készült habot általában hozzákeverik a mascarponekrémhez. Mivel ezt a desszertet gyakran készítem el a vendégeimnek, valamint a nyers tojások feldolgozása problémás lehet, ebben a receptben rendhagyó módon kihagyom őket. 

Fotó: Maria Brinkop Hildesheim, Tre Torri Verlag

Először felverjük a tejszínt, majd óvatosan hozzákeverjük a mascarponét. Így egy csodálatos krémet kapunk, amiben észre sem lehet venni, hogy nem tartalmaz tojást. Ennek az ismert olasz desszertnek a másik jellemzője, hogy a babapiskótákat eszpresszóban áztatják, majd a tetejét gazdagon megszórják kakaóval. Itt viszont az Amalfi partjáról származó limoncello adja meg a recept sava-borsát. Szerintem ez a desszert tökéletes zárása lehet egy vacsorának a barátokkal vagy a családdal.

Először tehát jól felverem a tejszínt - ezt érdemes még akkor megcsinálni, amikor nagyon hideg. Aztán a mascarponét kézi habverővel összekeverem porcukorral, amivel a tejszínt is felvertem. Hozzáadom a citromhéjat és a citromlevet, majd óvatosan összekeverem a kész mascarponés masszát a felvert tejszínnel.

Ezután összemorzsolom a babapiskótákat, és elosztom őket 4 pohárban (pl. egy whiskeys pohárban), úgy, hogy jól befedje az aljukat. Meglocsolom limoncellóval. Egyenletesen elosztom a mascarpone krémet és a maradék morzsolt babapiskótát a poharakban, majd ismét megcsepegtetem limoncellóval. Ezután a poharakat a hűtőbe teszem. A limoncello tiramisut legalább 30 percig hűtöm az üdítő hatás érdekében.

Utolsó simításként, tálalás előtt a desszerteket apró menta- vagy citromfűlevelekkel díszítem.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram