Hirdetés
Hirdetés

Édes karácsonyi várakozás: ünnepi készülődés a hazai cukrászdákban

2024. december 16.
A karácsony az egyik legmozgalmasabb időszak a hazai cukrászdák életében. Ahogyan az ajándékok beszerzése, úgy a karácsonyi asztal édességeinek megválasztása is előkelő helyet foglal el az ünnepi készülődés listáján, így a cukrászdák általában megnövelt kapacitással dolgoznak a decemberi időszakban. Három kiemelkedő, a Dining Guide 2024-es Étteremkalauzában is szereplő helyet kérdeztünk meg arról, hogyan élik meg a decemberi rohamot, mik a legkeresettebb termékeik, és hogyan egyensúlyoznak a klasszikusok és az újítások között.
Hirdetés

Mozgalmas karácsonyi szezon a Málnában

Kolonics Zoltán, a budapesti Málna The Pastry Shop tulajdonosa szerint az adventi időszakban 50-100%-kal nő meg a forgalmuk. „A szokásos desszertek mellett megjelenik a karácsonyi kínálat, ami még az átlagosnál is nagyobb érdeklődést generál, legyen szó a francia stílusú hat szeletes ünnepi fatörzsről, bejgliről vagy egyedi édességekről. Ilyenkor akár, egyedi megrendeléseket is kiszolgálunk, amit év közben nem biztos hogy van lehetőségünk teljesíteni.” A tulajdonos azt is kiemelte, hogy tavaly indították el nagy dobozos ajándékcsomagjukat, amelyben a választható bejgli mellett, egy saját bean to bar táblás csoki, sós karamell öntet, gyümölcskenyér, illetve a legnépszerűbb lekvárjuk az ananászos narancs, illetve egy választható hókifli is szerepel, amiből a pisztáciás viszi a prímet. 

A cukrászdában az édességek ajándékként is népszerűek, hiszen az elegáns csomagolású desszertek nemcsak finomak, hanem esztétikusak is. Kolonics Zoltán hozzátette: „Vendégeink érzékelhetően költekezőbbek december második felében. Az ünnepi vacsora elengedhetetlen részévé váltak az édességek, sokan ajándékként is ezeket választják. Bár a klasszikusok, mint a bejgli, mindig kelendőek, vendégeink nyitottak az újításokra is. Ezt a francia stílusú desszertjeinkkel és szezonális ízvilágainkkal kínáljuk nekik.” Nem csak a rendelések jellemzőek ebben az időszakban, hanem fogyasztani is nagyon sokan érkeznek a szabadságolások és az adventi időszak okán. 

Az adventi hajrához a csapat is felkészült. „A karácsonyi időszak természetesen nagyobb terheléssel jár, de a kollégáim lelkesedése és a vendégeink pozitív visszajelzései mindig inspirálnak bennünket” – emelte ki Kolonics.

Klasszikusok és különleges ízek a ChouChou-ban

A ChouChou tulajdonosa, Szász Kinga arról mesélt, hogy a karácsonyi időszakban egyszerre helyezik előtérbe a hagyományokat és a kreativitást. „A bejgli mindig szerepel a kínálatban, hiszen sok vendég kifejezetten ezt keresi. Ugyanakkor örömmel fogadják a különleges ízvilágú termékeinket, mint a kapribogyós-pekándiós csokoládé vagy az idei karácsonyi mousse torta, amelyben a klasszikus gesztenye-meggy párost fűszerekkel tesszük különlegesebbé és még ünnepibbé.” 

A ChouChou-ban a bonbonok és egyedi csokoládék is kiemelt figyelmet kapnak. „A karácsonyi szezonban a csokoládé az egyik legkeresettebb termék, különösen a cukormentes változatok népszerűek. Emellett a már jól ismert Chouchou sütemények is kedveltek az ünnepi asztalon, ilyenkor többen rendelnek a kedvenc desszertekből egész tortát, legyen az maracuja-csokoládé tarte, pekándiós pite, az elhagyhatatlan bergamott csokoládé mousse tortánk, vagy a Dobos torta.” 

Hirdetés

A rendelések menedzselése kulcsfontosságú az ilyen sűrű időszakban. „A műhely kapacitása korlátozott, éppen ezért a törzsvásárlóink már időben leadják a rendeléseiket. Az utolsó pillanatos megrendelések teljesítéséhez azonban mindig igyekszünk rugalmasan hozzáállni” – jegyezte meg Szász Kinga.

Jótékony újragondolás a Kollázs Brasserie & Bar-ban

Szűcs Árpád, a Kollázs Brasserie & Bar cukrászmestere, a Four Seasons Hotel Gresham Palace „Kedvesség Tortájáról” mesélt, vagyis a „World Kindness Day Opera Cake”-ről mesélt, amely különleges jótékonysági kezdeményezés a szállodalánc tagjai között. A Kollázs cukrászséfje egy egyedi verziót álmodott meg a budapesti szálloda részére, így került átdolgozásra az Opera torta receptje. „Az Opera torta karácsonyi verziójában tengeri sóval készült karamell teszi még gazdagabbá az ízvilágot, miközben a megjelenése is elegánsabb, díszesebb lett. A torta teljes bevételét a Menhely Alapítvány kapja.” 

A Kollázsban a francia kulinaritás és cukrászat ünneplését ez a desszert is méltón kifejezi. „Vékony mandulapiskótát, vagyis joconde-ot vonunk be csokoládékrémmel, kávékrémmel, majd a tetejét csokoládé glazúrral húzzuk át. A desszert nemcsak az ünnepi asztal dísze, de a vendégeink szívét is elnyerte. Mindezt a Kollázs egyedi környezete teszi még emlékezetesebbé” – részletezte Szűcs Árpád.

Hirdetés

A csapatmunka és az ünnepi forgatag kezelése a Kollázsban is kiemelt jelentőségű. „A karácsonyi időszak feszített tempót követel, de a Kollázsban dolgozó csapatunk elhivatottsága és szakmai tudása minden évben bebizonyítja, hogy képesek vagyunk megfelelni az elvárásoknak” – emelte ki a cukrászmester.

Az ünnepi időszakban minden cukrászda igyekszik megtalálni az egyensúlyt a hagyományok, illetve az újítások között. Legyen szó a klasszikus bejgliről vagy egy izgalmasabb mousse tortáról, a vendégek számára ezek az ízek az ünnep szerves részévé válnak. Az édes készülődés helyszínein a kreativitás és a minőség minden édességben visszaköszön.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram