Hirdetés
Hirdetés

Ecetes jó... Shrubok, mikor jöttök végre divatba itthon is?

SZERZŐ: DiningGuide
2018. június 19.
Mostanában, amikor már nem csak a legelszántabb egészségtudatosak szent harca a cukorcsökkentés, hanem népegészségügyi szinten téma és megoldandó probléma az elszabadult cukorfogyasztás visszafogása, eszünkbe jutott egy trend, aminek hozzánk kevésbé sikerült begyűrűznie. A shrub névre hallgató italokra gondolunk.
Hirdetés

Már évekkel ezelőtt arról írtunk, hogy itthon várat magára a legfőképpen Angliában, az Egyesült Államokban és Kanadában menő shrubok közkedveltsége. A műfajnak itthon is van kifejezetten minőségi produktumot gyártó képviselője, a bodrogkeresztúri Borecet Művekben készülő Shrubbie egy időben például a Stand25 italkínálatában is megtalálható volt. A Shrubbie-k gyártása egyébként most kis szünet után tovább folytatódik, júliustól újra készülnek Tokajban a gyümölcs- és gyógynövényágyon érlelt almaecet-alapú üdítők, birsalma-levendula és málna ízekkel. De vissza az eredeti felvetésünkre!A (hangsúlyozottan minőségi) gyümölcsecetből készülő frissítő italok legfőbb erénye a savassága. Intenzív gyümölcsös aromáikkal izgalmas aperitifek, a koktélokban pedig bitter helyett is jó szolgálatot tesznek. Az ecettel – és nem citrusfélékkel – savanyított italok a fermentálás világdivatja idején különösen népszerűek lettek tőlünk nyugatabbra.Úgy tartja a fáma, hogy a shrubok népszerűsége valószínűleg annak lett köszönhető, hogy a mexikói lime ára olyan magasra szökött, amit egy mojitónál mondjuk már jócskán megéreztek a vendéglátóhelyek. Az ecetalapú shrubok kiváló helyettesítőnek bizonyultak, ráadásul kreativitásra is ösztönözték a bártendereket.

@Aquashard Twitter


Így születhetett meg Manhattenben a gránátalmaléből, Cabernet ecetből és sherryből készített koktél, vagy az almaecetből, fekete rumból, gyömbérből, melaszból és almaborból álló keverék. De egy baristaversenyen készítettek egy Coffee Shrub Spritzer nevű koktélt is, ami balzsamecetet kevert presszókávéval és egy kis agavésziruppal, állítólag nagy sikerrel.

@Manningcanning Twitter


Lassan talán egyre nagyobb lesz a tábora azoknak, akik szerint nem kell a sok cukortól a szánknak is összeragadnia "üdítés" gyanánt, és rákapunk az izgalmas, más ízvilágokba kalauzoló üdítőkre is. Hiszen így teljes az ízek palettája, ha sokfélét keresünk, kóstolunk.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram