Hirdetés
Hirdetés

Az igazi tanti fíling: ebéd az Arany Tacskóban

2018. július 6.
Mindenkinek van egy közelebbi-távolabbi női felmenője, akinek nagyon fura bútorok és dísztárgyak tarkítják a lakását, és valahogy mindig élmény nála vendégeskedni. Az ilyen fazonú tantik viszont a legritkább esetben főznek jól. Ha a fenti életérzésre vágyunk, és ennénk is egy jót (pontosabban legfőképpen ennénk egy jót), van egy tippünk a VIII. kerületben.
Hirdetés

Ebédelőtársam sommás véleménye szerint "Párizs gasztronómiája arra épül, hogy az ilyen helyekből minden sarkon van egy". Hát igen, és nem csak Párizs gasztronómiája épül erre. Ha csak minden ötödik-tizedik sarkon lennének itthon ilyen színvonalon teljesítő bisztrók, akarom mondani, étkezdék, azzal teljesen újraírnánk a kulináris várostérképet.

Arany Tacskó Facebook


És ha már térkép: a VIII. kerület gyomrában járunk, a Klinikák metrómegálló magasságában. A méltán híres Szigony utcán besétálva érjük el a számunkra eddig ismeretlen Lósy Imre utcát.

"Aszfaltból kertet"

Az "aszfaltból kertet" szép metaforája mindannak, amit az Arany Tacskó képvisel. A (valljuk be) nem a legbarátságosabb, beton uralta utcaképbe egy kis melegséget csen ez a vendéglátóhely, amire sokkal szívesebben mondjuk, hogy "őszinte konyhát" visz, mint jó pár más, ezzel a két szóval kampányoló étteremre.
Ritkán érzünk egyébként ennyire őszintének és korrektnek egy bemutatkozást, ezért itt is van a helye:
"Konyhánk alapvetően házias, egyszerű, de jó minőségű ételek elkészítésére épül. Naponta új ajánlattal várjuk vendégeinket, de van néhány fix étel, ami mindig kapható. A napi menüsort általában az határozza meg, hogy milyen hozzávalóból tudjuk a legszebbet beszerezni a piacon vagy a hentesnél, és nem utolsósorban az, hogy minek van szezonja."

A bikinigyilkos nudli


Így kerülnek az étlapra olyan címzetes fogások, mint a Zsigagulyás marhahúsból, gazdagon, sűrűn, jóllakósan vagy a rakott krumpli sok tejföllel, kolbásszal, ahogy kell, vagy a képen látható bikinigyilkos nudli.
Egy ilyen közvetlen helyen mindig érdekes megtudakolni, hogy ki fia-borja, pontosabban kinek a tacskója.

Kik tehát Zsuzsi tacskó gazdái?

A tökéletesen egyszerű és nyitott konyhában Faragó Virág főzi sallangmentes, javarészt magyar fogásait. Virágot jól ismerik már a környékbeliek, öt évvel ezelőtt ő nyitotta a férjével a Horváth Mihály téri kultkocsmát, a teraszengedély híján jelenleg kényszerpihenőjét töltő Zsiga Bárt.
A hamarosan újranyitó Zsiga Bár ikonográfiája még az Arany Tacskóénál is töményebb (persze Botticelli reprókból és Zsolnay nippekből sosem elég).

Zsiga Bár / Zsiga Bár Facebook


De a tulajok vizuális humorát nem ismerőknek már a Tacskó is lenyűgöző, nem hiába Pörkölt diszkófényben az étterem szlogenje – ami úgyszintén nem csak reklámduma, hanem maga a valóság.

Arany Tacskó Facebook


Könnyű a dolgunk az ételek ismertetésével. Házias lecsót kértünk – házias lecsót kaptunk. Semmi műmájerkedés a textúrákkal, korrekten megfőzött (de nem szétfőzött) lecsót kanalaztunk, abból a fajtából, amiből a legjobb egy egész fazékkal betárazni. Kissé sótlanul érkezett, hát megsóztuk. Ez persze ízlés dolga is.

A marhanyak puha volt, és biztosan nem szuvidált. A kacsamell (a lenti képen) jól átsült és ízletes, pedig éppen házilag készítve szokott az eredmény gumisra vagy kifejezetten keményre, túlsültre sikerülni.

Korrekt ebédadagok érkeznek, sőt a túrógombóc szinte sok is. Az apró gombócokba gyúrt édes klasszikus jól átfőtt, kellemes túrómennyiség került bele (nem a kifőzdékből ismert spórolós adag), és elkerüli a másik házi típushibát is: a zsemlemorzsa nincs megkeseredve a pirítástól. A gombócok bőséges tejföllel és porcukrozással érkeznek, a pár szem kék áfonya lágy savai pedig egy kis plusz jót tesznek az ízhatásnak.

A felszolgáló végig olyan természetesen beszélt és viselkedett, ahogyan ezt el is várjuk egy tacskóhoz címzett helytől, ahol a konyha hasonló felszereltségű és akkora, mintha otthon lennénk, a mosdókra pedig Jézus és Mária van kiírva.

Kiknek ajánljuk?

Bátran ajánljuk mindenkinek, aki házias ízekre vágyik, korrekt árakon. Olyanoknak, akik nem fogják a 2200 forintos marhanyakat az átlag kifőzdék 1000 forintos húsresztlijéhez hasonlítgatva az utóbbit kihozni nyertesként.

Zsuzsi, ül.

Kiknek nem ajánljuk?

Budai sznoboknak és kutyáktól irtózóknak. A mi ebédünk alatt is megjelent a Zsuzsi névre hallgató szálkásszőrű tacskó (ezeknek a tacsiknak olyan zavarbaejtően embertekintete van). Szóval a címerállat nem csak afféle modorosság a hely részéről, mint amikor egy kocsmát a két hattyúhoz vagy egyéb állatokhoz címeznek. Úgy tűnt, hogy Zsuzsi afféle munkatársnak számít.
Árak:
Marhanyak petrezselymes burgonyával, salátával: 2200 Ft
Kacsamell petrezselymes burgonyával, kovászos uborkával: 2200 Ft
Tojásos lecsó kolbásszal: 1650 Ft
Túrógombóc: 1200 Ft
Tacskóval olcsóbb!
Arany Tacskó bistro
Facebook oldal
VIII. Budapest, Lósy Imre utca 2.
Nyitva: hétfőtől péntekig 9:00-22:00

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram