Hirdetés
Hirdetés

Drágám, egy tamagojakit reggelire? Így készül Masaharu Morimoto híres japán omlettje

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2018. november 12.
Japánul a rántotta, pontosabban az omlett: tamagojaki. A videóban mutatott speciális serpenyő nem feltétlenül szükséges hozzá, a tekercselt tojásétellel viszont akár otthon is megpróbálkozhatunk.
Hirdetés

Masaharu Morimoto nevére figyelnünk kell. 16 étterme Mumbaitól Dubajig magas színvonalon hozza azt, amit eddig megjelent két könyvében összegez: a hagyományos japán konyha ízeit és technikáit vegyíti a mai elvárásokkal és ízléssel.

Legendás a késtechnikája is. Az Iron Chef becenevű híresség eredetileg a szusi és a kaiszeki – vagyis a kifinomult, művészi szintre emelt, hagyományos japán vacsora – mestere, de most a japán omlett, a tamagojaki elkészítését mutatta be rajongóinak, ami nem csak jól néz ki és különleges, de elkészíteni sem túl bonyolult.

Nem szükségesek hozzá kaiszeki tanulmányok. Japánban közkeletű étel, minden családnak megvan a maga tamagojaki receptje. Van, aki speciális, erre a célra használt serpenyőben süti, de enélkül is viszonylag könnyen el tud készülni. Íze és állaga teljesen más, mint a megszokott, sós-zöldfűszeres omletteké.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • ¼ csésze plusz két evőkanál japán szójaszósz
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1-2 evőkanál növényi olaj

Elkészítése:

Keverjük el a szójaszószt a cukorral oldódásig. A tojást beleütve keverjük egyneművé. Nem szükséges fölverni, csak addig mozgassuk, míg az anyag egyneművé válik. Szűrjük le, majd egy kiolajozott serpenyőben (ha puszta véletlenből nem lenne otthon kotobuki tamagojakink, azaz négyszögletes serpenyőnk, akkor nyugodtan vegyük elő a palacsintasütőt) süssünk meg egy adagot, mintha palacsintát készítenénk.

Megfordítani nem kell, de egy faspatulával lapogassuk el a képződő buborékokat, egyenetlenségeket a felszínéről. A serpenyőben tekerjük fel a spatula segítségével, hagyjuk a helyén, majd a serpenyő üresen maradt részére öntsünk megint a masszából. Nagyjából húsz másodperc múlva, mikor elválasztható a serpenyő aljától, lazítsuk fel és folytassuk a tekercs készítését egészen addig, míg el nem fogy a tojásos massza. Felszeleteljük a roládot, és melegen tálaljuk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram