Hirdetés
Hirdetés

Doyum, a kötelező berlini dönerező

SZERZŐ: Eszter Parragi
2013. december 11.
A legjobb dönerezőre Kreuzbergben találtunk, Berlin egyik törökök által sűrűn lakott negyedében, ahonnan, az egyik ismert városi legenda szerint, az első, kenyérbe töltött döner is származik.
Hirdetés

A legjobb dönerezőre Kreuzbergben találtunk, Berlin egyik törökök által sűrűn lakott negyedében, ahonnan, az egyik ismert városi legenda szerint, az első, kenyérbe töltött döner is származik.
Berlinben vagyunk, a döner fővárosában. Egyetlen másik helyen sem találunk annyi dönerbódét, mint itt, ami azonban azt is jelenti, hogy sok van, ami nem jó. A kifejezés forgó nyársra felszúrt, pácolt, grillezett húst jelent. A speciális, függőleges dönernyárson sokszor harminc-negyven kiló hús is forog. Láttam már reggel, amikor a szállítóktól megérkezik: ketten emelik ki az autóból, az egyik elöl, a másik hátul fogja a monstrum nyársat, ami sokszorosan be van pólyázva fóliával, mint egy múmia. Aztán beviszik és felállítják a dönerkúpot, letekerik róla a fóliát, megfenik a kést vagy a nagyon nem cool elektronikus húsborotvát, és nyithat a bolt. Furcsa ezt mondani, mert a dönerboltoknak tulajdonképpen nincs is nyitva tartása, az embernek olyan érzése van, örökké nyitva vannak, télen-nyáron, reggel-este, a nap huszonnégy órájában.
Az egyik legjobb dönerező a Doyum Restaurant nevezetű hely. Ez ugyan nem kifejezetten imbisz, hanem egy kicsi étterem, vannak rendes fogások, egytálételek, levesek, desszertek, mind hagyományos török recept szerint.
[tw-divider][/tw-divider]Berlinben Kreuzberg az alternatív kultúra és a demonstrációk központja is. Itt kerül sor a rendőrség és az autonómok közti, hagyományos május elsejei verekedésre, melynek politikai tartalma immáron semmi, viszont megannyi repülő sörösüveg és részeg punkok kiáltozásának dekoratív kíséretében zajlik. Egy percre innen pezseg az Oranienstrasse, a baloldali radikális, queer feminista könyvesboltjaival, a már ezerszer majdnem bezárt SO36 nevű klubjával, amit a büszke népharag eddig mindig megvédelmezett; a sarki anarchista hausprojektjével, óriásgraffitis tűzfalaival és temérdek bárjával, klubjával, bűzlő kapualjaival és biokávézóival, az utcán mászkáló furcsa emberekkel, hátulról fiatalnak tippelt ötvenes punkokkal, szakadt, szétfüvezett fejű álművészekkel, szellemtudományokat tanulmányozó, menő szemüveges, elvont fejű egyetemistákkal, török virágárusokkal és kebabosokkal, lenyalt hajú, izompólós arab ifjakkal, bicikliőrültekkel, és saját kéregető asszonyával, aki valamilyen okból csakis takarószerű anyagmaradékokba csavarva hajlandó mutatkozni az Oranienstrasse nyilvánossága előtt. Ez a tágabb környezet.[tw-divider][/tw-divider]
A Doyum az Oranienstrasse tőszomszédságában található, de keresni kell, mert az eleven utcához képest egy egyáltalán nem látványos, eldugott sarok ad neki otthont a Kottbusser Tor fenekében. Kint sincs semmi reklám, csak a felirat és kész: a reklámot itt a vevők csinálják. A Doyum egy igazi Geheimtipp, titkos ajánlat.
A dönert itt színtiszta borjúhúsból készítik, mindenféle kiegészítés nélkül – a dolgozók elmondása szerint a borjúhoz általában a legjobb helyeken is kevernek mást, például pulykát. Náluk azonban ez szigorúan tilos, nem vesznek semmiféle kevert húst. Szállítójuk a Baha nevű dönerhúst előállító cég, amely ugyancsak ügyel hírnevére.
Természetesen nem darált húsról van szó: a színhús szép egyenetlenségei, fodrozódó, barnára pörkölődött szeletei jól láthatók a Doyum dönernyársán. A hús ízletes, fűszeres, gyenge, nem zsíros, nem mócsingos, kitűnően pácolt, jól átsült, és ugyancsak rendes adag. Hozzá a lila és fehér káposzta, hagyma, saláta, paradicsom, mind friss és ropogós. A szószok hagyományosan a fokhagymás, a csípős és a joghurtos. A kenyeret ők sütik helyben, többféle fajtát, pitát, pidét, yufkát: közülük a döner itt pitába kerül. Mindez látható az üvegen át: ott készítik előtted, a pék villámgyors, lisztes keze alól csak úgy repülnek ki a hajszálvékonyra kinyújtott puha tészták. Közvetlen mellette az üzlet királya, a tekintélyes és csalogató dönernyárs, amit másvalaki forgat gondosan. A kirakatban számos más, kisebb nyárs sorakozik, amelyeket faszénparázson grilleznek pirosra a vevők előtt. Klasszikusok az étlapról még az iskender és az adana, és ha csak kicsit éhes valaki, érdemes kipróbálni a lahmacunt, a török pizzát, ami itt különösen finom. Az ayran, a sós török joghurtital is másként ízlik, mint a boltban kapható műanyag poharas változat, selymesebb és kevésbé sós.
A jó minőség és a hely étterem mivolta magyarázza a berlini átlaghoz képest magasabb árakat: míg a döner Berlin-szerte általában 2,50-3 euró, addig itt 3,20.
Szóval, ha Berlin és döner, akkor Doyum.
Berlin, Kreuzberg, Admiralstrasse 36., közvetlenül a Kottbusser Tornál.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram