Hirdetés

“Az első 3 Michelin-csillagos női séf az Egyesült Államokban” – így járja be a sajtót az (egyébként valóban) nagy hír. És ha lehet egy fogadásunk, Dominique Crenn minden bizonnyal utálja, hogy éppen ezzel a kommentárral megy híre az elismerésnek. Étterme, az Atelier Crenn kiérdemelte a harmadik csillagot.

Hirdetés

Zseniális séf és harcos amazon, ő Dominique Crenn. Amikor 2016-ban a San Pellegrino The World’s 50 Best Restaurants szavazásán megválasztották a A Világ Legjobb Női Séfjének,

nemes egyszerűséggel ostobaságnak nevezte, hogy mint nőnek külön értékeljék a teljesítményét.

Idén egyébként megkapta az Egyesült Államok szakmailag igen jelentős kitüntetését, a James Beard Foundation Awardon, mégpedig A legjobb séfként.

Szintén emlékezetes az a tavalyi eset, amikor Crenn képe eltávolítására szólította fel a San Pellegrinót. Azt kifogásolta akkor a séf, hogy az ifjú tehetségeket felkutató San Pellegrino Young Chef verseny zsűritagjai közé egyetlen nő sem “fért fel” a fotókollázsra. (Íme, az ominózus kép.) A séf így kommentálta az esetet:

“Azt gondoltam, hogy mindnyájan tisztában vagyunk vele, hogy az emberi populáció 50 százaléka nőkből áll. Vagy várjunk csak… 54 százaléka!”

A francia születésű, de a ’80-as évek óta az Egyesült Államokban élő Crenn kezéről mondhatni nem esik le a gyűrű, ha segítségről van szó. A Matthew-hurrikán pusztítása után Haitin zseniálisan szervezték le a Root Projectet. A Haitin uralkodó megrázó állapotokról tanúskodó képek itt láthatók, és a sztori itt olvasható.

Dominique Crenn Haitin

Egy idézet Crenntől: “Azt hiszem, hogy én életem végéig séfként fogok dolgozni, de emellett valódi problémákkal is szeretnék foglalkozni, mint például a haiti helyzet is. Nekem valójában nincs szükségem sok mindenre. Csak azt szeretném, hogy egy jobb világban éljünk, és ha valamiben tudok segíteni, mindenképpen szeretnék tenni is valamit. Sokkal többet jelent ez számomra, mint mondjuk egy BMW-t vezetni, amim természetesen nincsen.”

Nőként és szimplán emberként egyaránt óriási szó a 3 Michelin-csillag, ami a szakmai közvélemény szerint már igazán kijárt a 2011-ben első saját éttermeként nyitott, San Franciscó-i Atelier Crenn-nek. Innen is gratulálunk.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok