Hirdetés
Hirdetés

Jövőbe nézés a szakma nagyjaival: Dominique Crenn a Baszk Kulináris Központtal fogott össze

SZERZŐ: DiningGuide
2019. július 5.
De miért érdekli az étteremtulajdonosokat és a séfeket az éghajlatváltozás, a túlnépesedés vagy az egyenlőtlenség? Miért érdekel bárkit, aki viszonyagos jólétben él, és nem érzi ezek hatását (egyelőre) a saját bőrén?
Hirdetés

Amíg a Koppenhágában az újranyitott Alchemist Étterem a művészet és a gasztronómia közös metszetéből próbál aranyat csinálni, addig a világ vezető séfjei a gasztronómia és a társadalom, gazdaság, illetve táplálkozástudomány részhalmazáról osztják meg nézeteiket július 16-án San Franciscóban.

A Basque Culinary Center és a világ egyik legünnepeltebb séfje és étteremtulajdonosa, Dominique Crenn által szervezett rendezvény neve The Sustainable Thinking Symposium. Ebben az egészben az az érdekes, hogy nem tudományos csoportok vagy cégek érdekeltek benne, hanem a kulináris világ képviselői.

Hirdetés

Az a tapasztalat, hogy ha tudósok vagy szélsőséges ökobio/klíma divat-követők egymásnak mondják el azokat a dolgokat fenntarthatóság ügyben, amit a társaik is ugyanúgy tudnak, akkor annak az a végeredménye, hogy bármilyen fontos témákról is legyen szó, a szélesen értelmezett nagyközönség, a hétköznapi ember nehezen fogja magát megszólítottnak érezni benne. Ám ha már a szakácsok, cukrászok, étteremtulajdonosok is társadalmi vagy környezeti kérdésekkel foglalkoznak, akkor érdemes elgondolkodni, hogy ezek nem csak egy szűk szakmai kört vagy szubkultúrát érdekelhetnek.

A rendezvény előadásai és programjai a gasztronómia, az élelmiszerek és a táplálkozás környezeti, gazdasági, társadalmi és technológiai kihívásaival kapcsolatosak.

Központi kérdése, hogy a séfek és szakácsok, illetve a gasztrovilág egyéb résztvevői milyen hatással lehetnek ezekre a területekre? Hogyan tudjuk a jelenlegi szükségleteinket és igényeinket úgy kielégíteni, hogy az utánunk jövő nemzedékekre is gondolunk eközben? A természeti erőforrások szűkülnek, miközben egyre többen élünk a Föld nevű bolygón. Képesek leszünk a jövőben ezt a két, egymással ellentétes irányú folyamatot egyensúlyba hozni?

De miért érdekli az étteremtulajdonosokat és a séfeket az éghajlatváltozás, a túlnépesedés vagy az egyenlőtlenség? Miért érdekel bárkit, aki viszonyagos jólétben él, és nem érzi ezek hatását (egyelőre) a saját bőrén? Talán azért, mert azt, aki a saját területén már elérte, vagy meg is haladta azt a szakmai és üzleti sikert, amire mindig is vágyott, esetleg mindezeken túl nem a hírnév, a következő címlapsztori vagy még három luxusétterem nyitása – és az ezzel járó haszon hajtja csak. Eljutottak oda, hogy képesek olyan dolgokba bevonni magukat, amelyek közvetlen hasznát nem ők fogják szedni. Ritka, de jellemmutató tulajdonság.

Valaki egyszer egy szociológiai kísérlet részeként kitett egy kukát a nagykörútra a csúcsforgalom idején úgy, hogy az arra haladó autóknak kerülgetni kellett azt. Lassította a forgalmat, a sofőrök látványosan idegessé váltak, elpattant egy-két cifra mondás is, és pillanatok alatt sor torlódott fel. A szociológusok eközben azt számolták, hány autónak kell elhaladnia anyázva ahhoz, míg egyetlenegy megáll, kiszáll és lehúzza az úttestről a kukát. Vagyis tesz valami olyat, amiből neki csak (idő)vesztesége, az utánajövőknek azonban nyeresége származik. Elég sokáig kellett számolniuk. A kísérlet és a mostani rendezvény különbsége az, hogy utóbbi esetben nem a szociológusok, hanem mi magunk raktuk a kukát az út közepére. És ez nem a kísérlet része, hanem maga az előadás már.

Hirdetés

A szimpózium előadóinak listája elég meggyőző, köztük van Alice Waters, Massimo Bottura, Enrique Olvera, Joan Roca és a San Franciscóban otthonra lelt Dominique Crenn is. Az sem véletlen, hogy épp ebben a városban találkozhatunk velük: San Francisco élen jár a fenntartható módon termelt élelmiszerek, a hulladékkezelés, a zöld közlekedés és a példamutató vízgazdálkodás terén.

A rendezvény honlapja itt elérhető.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram