Hirdetés
Hirdetés

Dokumentumfilm készül René Redzepivel az Apple TV-n

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. február 21.
Az Apple nem régiben jelentette be az Omnivore (Mindenevő) című új dokumentumfilm-sorozatát, amely olyan tehetséges és gasztronómiai szempontból releváns szakemberekkel készül, akikben megvan az elhivatottság, hogy elmeséljék az emberiség történetét a hozzájuk kötődő alapanyagokon, ételeken keresztül.
Hirdetés

René Redzepi az Apple TV+-szal új dokumentumfilmjére készül. A dán séf koppenhágai három Michelin-csillagos éttermét, a Nomát ma már nincs, aki ne ismerné legalább hírből. A Nomát 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2014-ben és 2021-ben a világ legjobb éttermének választotta a World’s 50 Best Restaurants, és 2021-ben pedig megkapta a harmadik Michelin-csillagát is.

A rendezésről Cary Joji Fukunaga gondoskodik. Az amerikai rendező, producer, forgatókönyvíró és operatőr elsőként a 2009-es Sin nombre című film és a Jane Eyre 2011-es adaptációjának megírásával és rendezésével szerzett elismerést. Azonban valószínűleg a legtöbbek számára onnan lehet ismert, hogy ő volt az első ázsiai származású rendező, aki a True Detective című HBO-sorozat első évadának rendezőjeként és ügyvezető producereként elnyerte a Primetime Emmy-díjat. Emellett a közelmúltbeli munkásságai közé tartozik a 25. James Bond-film, a Nincs idő meghalni (2021).

Hirdetés

A projekt csak idén, 2022 januárjában kezdték forgatni, jóllehet a sorozat elképzelése már korábban is a tervek között szerepelt. A forgatás pontos helyszínei egyelőre még titkosak, de az már kiderült, hogy nem kevesebb, mint két tucat, az-az 24 országba fog ellátogatni a stáb, hogy minél árnyaltabb képet nyújtsanak az emberiség gasztrotörténelméről.

Kétségtelen, hogy Ázsia is szerepelni fog az útvonalon, mivel számos, a világ e részéből származó összetevő járult hozzá a kortárs konyhaművészethez. Ezek a mai napig meghatározzák a legkülönbözőbb étkezési kultúrákat és összekötnek minket. A sorozat célkitűzése azonban ennél sokkal komolyabb: a gasztronómia és az alapanyagok történetén keresztül akar reflektálni a világ alakulására. Olyan kérdéseket boncolgatnak az alkotók, hogy hogyan hatnak bizonyos ételek a politikára, hogyan formálják a hitünket, milyen magyarázatot adnak a múltunkra és vajon meg lehet-e jósolni belőlük a jövőnket. A sorozatban bemutatásra kerülő alapanyagok társadalmakat építettek, formálták a spiritualitást, és örökre megváltoztatták az emberiség történetet. Egyelőre még nem árulták el, hogy mely ételek titkát fogják feltárni, de azt már tudjuk, hogy nyolc alapanyagot választottak ki.

A dokumentumfilm-sorozat egyben az Apple legújabb Endeavour projektjét is képviseli, habár egyelőre még nem fedték fel, hogy mikortól várható a streamingszolgáltató felületén, mi reméljük, hogy már nem kell sokat várni.

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram