Hirdetés
Hirdetés

DIY kisvendéglő, ahol a nagyétkű vendég is jóllakik — bemutatkozik a zuglói Szaletly

SZERZŐ: DG Inspektor
2020. szeptember 4.
Hangulatos kerthelyiség, jól ismert fogásokkal és bőséges adagokkal. Rádásul a Szaletly egy néhai legendás étterem helyén bontogatja szárnyait.
Hirdetés

Merész dolog éttermet nyitni egy ennyire bizonytalan élethelyzetben, mint amit 2020 hozott. A meglévő helyek is be-bezárnak, de mégis vannak, akik nem adják fel az álmokat és szembe mennek a sokat említett hullámokkal. Július elején nyitott meg a zuglói Szaletly, a régi, dicső múltú, ám az utóbbi évtizedben gasztronómiailag cseppet sem értékelhető Thököly étterem helyén. Jobban mondva egyelőre a kertjében — amíg az időjárás engedi a szaletli alatti ebédeket, időnként élő zenével kísért vacsorákat.

Szándékos a DIY (do it yourself) jelző, a kialakításnak és az apróságoknak is hangulata van, látszik, hogy nem akartak versenyezni a budapesti fősodorral, de kihozták az elfeledett kertből azt, amitől emberközelivé, amolyan kertvárosivá válik. Mert Zugló hiába van néhány sarokra a klasszikusan vett belvárostól, még javában zöldövezet. Ide kényelem, családias atmoszféra kell, amibe ugyanúgy beleférhet a tányéralátétnek használt tortacsipke, mint a Thonet fogas és a gegnek tűnő paprikafüzér. A családias szó szerint értendő, felkészült gyereksarokkal kedveznek az apróbbaknak, akik a szokásos  kisvendéglős Jerry kedvence és Mickey egér ajánlata helyett modernebb paradicsomos tésztát ehetnek a játék előtt, alatt és közben (?).

A Szaletly konyhafőnöke Bernát Dániel, aki ismerős lehet az Eiffel-tér egykor népszerű U26 bisztrójából, de alkotott a Bagolyvárban és a Rézkakasban is. Tapasztalataiból sejthető, hogy otthonosan mozog a kortárs magyar konyha területén és itt éppen ebben az irányban gondolkodnak. Legyen az étel megbízható, ismerős, de mégis nyújtson valami újat is.
Az étlap modern, rövid, a hazai vendéglők kínálatának ismerős tételeivel. Kivételt képez az aktuális ajánlat, ami úgy tűnt, Bernát Dánielnek ad nagyobb szabadságot.

Előételek között a hideg ízelítők mellett szereplő, almával és virágméz redukcióval érkező konfit kacsamájat választottam. A máj jól készült, az almával és a virágmézzel harmonikus, biztonságos kombináció. Talán csak annyi, hogy a májat kiegészítő határozott gyümölcsös tónushoz egy édesebb tészta, briós, vagy kalács jobban illeszkedett volna, mint a hozzá kínált pirítós.

A levesek közül igazi nehézfiú a gulyás — levében sűrű, zöldségeket mellőző, nagyon jó minőségű marhával, nagyobb formátumú, de laza szerkezetű „csipetkével” érkezik. Külön figyelmesség, hogy nem paprikapehely, vagy az elcsépelt kereskedelmi forgalomban lévő paprikakoncentrátumok kínálnak mellé, hanem házi készítésű "csípőst". Bernát gulyása inkább egytálétel, mint leves. Nagyon koncentrált és gazdag, de a magas zsírtartalma miatt bőven elég lehet utána egy somlói is.

Az étlap főétel kínálatából a valamikori nagy hazai kedvencnek számító a Cordon Bleu-t választottam, ami jó minőségű alapanyagokkal igazi befutó lehet — a klasszikus töltött-rántott hús első rajongója maga a Napkirály volt. A Szaletlyben (rendhagyó módon) a Dembrovszky farm tarkamarhájából készítik, friss tehénsajt kerül bele, a kettészelt rántott hússzeletre pedig szalagként ül rá a megyaszói érlelt sonka.

Ez a Szaletly modern felfogású konyhájának tisztességes, nemes alapanyagokból összeállított, sokat adó fogása, de azon eltöprengtem, hogy vajon szükséges-e a „sűrű” szerkezetű sajthoz, a mély ízű érlelt sonkához egy ennyire hangsúlyos „kirántott” marhahús?

A köretnek hozzá kínált jófajta krémes burgonyapüré mellé, meglepően még egy kis jus is jár, ami még nehezítette ezt amúgy is nagyon karakteres fogást.

A kis pihenés után fogyasztott jó ízű somlói is tartalmas desszert, kétféle puha piskótával, vastag csokoládékrémmel, maréknyi karamellizált dióval és friss tejszínhabbal.

A Szaletly mindenképpen az erős, ajánlott kategóriába sorolható! A vendéglő a mutatott teljesítménye alapján nagy biztonsággal hazai TOP100-as éttermek közé tartozik, jó minőségű alapanyagokkal, felkészült konyhával, kompetens éttermi szervizzel várja a vendégeit.
Az adagokból és az ételek koncepciójából kiderült, hogy egy családi születésnap alkalmával a nagypapa sem fog az orra alatt dörmögni, hogy otthon még enne valamit. Már két fogás estén, desszert nélkül is megtelik az ember. Ez lehet a vendéglő egyik vonzereje, ugyanakkor a Szaletlyben eltöltött ebéd alkalmával úgy éreztem, hogy a tányérok egy kicsit "nehezek", erőteljesek és masszívak, ami természetesen lehet az étterem koncepciója. Gyors, üzleti ebédet bonyolítani például nem ajánlanám, inkább hétvégi, ráérős falatozásra javaslott, amikor beleférhet utána a csendespihenő.

Kisvendéglőztem Zuglóban, gazdag gulyással, egy árnyas udvarban. És ez ma, itthon nagy nagy dolog.

Árak: A 3 legolcsóbb előétel-főétel-desszert 5270 forint, a három legdrágább előétel-főétel-desszert 9670 forintba kerül. 

Szaletly

Cím: 1146 Budapest, Stefánia út 93.

Nyitvatartás: Hétfőtől vasárnapig 12:00-23:00-ig, a konyha 15:00-16:00 között technikai szünetet tart

Az étterem weboldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram