Hirdetés
Hirdetés

Divatba jöhet a parfümös frissítő ital — Rooh Afza

SZERZŐ: DG
2020. szeptember 8.
Keleten nagyon érzik a különleges üdítők készítését. A Rooh Afza egy rózsavizes frissítő, ami lehet, hogy a 2021-es szezon kedvencévé válik.
Hirdetés

Ha távolabbra megyünk, akkor bubble tea Tajvanból, esetleg lassi Indiából, de Pakisztánnak is van egy izgalmas üdítője, amiről mi még keveset beszélünk, de bármelyik pillanatban megjelenhet a fúziós éttermek, modern mixológiával foglalkozó bárok kínálatában. A Rooh Afza egy különlegesen parfümös és mindezzel együtt frissítő alkoholmentes ital, melynek fő alkotóelemei a rózsavíz és a kewra víz. Első kóstolásra a bolgár rózsaolajak bódító esszenciája jut eszünkbe, de jégkockával, kis citrussal szervírozva olyan harmonikussá válik, hogy nyomban meg is lehet feledkezni a kereskedelmi forgalomban lévő nagyipari üdítőkről.

Az ital alapjául szolgáló szörp legalább olyan kultikus szereplő az élelmiszerboltokban Ázsia egyes részein, mint a "kakasos" Sriracha szósz, csak éppen a Rooh Afza 1906 óta létezik. Az elnevezés eredeti jelentése "a lélek frissítője" — elég szép, prózai megközelítése ez egy koncentrált szörpnek. A szörp készítésének fő motivációja egy olyan formula létrehozása volt, ami kicsit enyhíthet az emberek hőérzetén, hiszen a térségben fullasztóan meleg nyarakat élnek meg. Amellett, hogy hűsítő érzetet ad, a rózsavíznek köszönhetően hidratál is, segít a szervezetnek a hőségben.

Rooh Afza

A Rooh Afza szirup eredeti összetevői között találjuk a kicsit földes retivert, a savanykás porcsint, a némileg karamellás vad cikóriát, a mazsolát, a friss, uborkára emlékeztető borágót, lótuszt, koriandert, málnát, almát, dinnyét, epret, feketeribizlit, a répát és végezetül a két legaromásabb hozzávalót, a rózsavizet és a kewra vizet. A kewra vizet az úgynevezett csavarpálmából, vagy pandanuszból készítik, ami illatos és édes, egzotikus aromával bír. Tehát ez a szirup jóval összetettebb, mint azt elsőre gondolnánk.

A kewra víz alapanyaga

Ráadásul az egyhónapos ramadán miatti böjtölés után a Rooh Afza segítségével vezetik rá ismét a szervezetüket az étkezésre. Energiadús és nagyon finom — a térségben ezért is a különös vonzalom az itallal kapcsolatban, hiszen a hosszú böjtöt követően ezzel az édes ízzel találkoznak először a muszlimok.

Olyan italok és édességek alapjául szolgál, mint a furcsa indiai desszert-ital hibrid, a rizstésztával dúsított falooda, de azért lassikban is megjelenik. A nyugati kultúra kicsit újraértelmezi a Rooh Afza használatát, ezért Bellini, Mimosa vagy Kir Royal módra pezsgőhöz adják a parfümös-rózsás szirupot.

Egyre többen használják a bárokban, fúziós keleti ízekkel operáló éttermekben, így előfordulhat, hogy hamarosan közelebbről is megismerkedhetünk az eredetileg hőség ellen kifejlesztett finomsággal, amiért annyira hálásak a muszlimok.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram