Hirdetés
Hirdetés

Dining Guide TOP 10 családi étterem: Pizzától a retró ökörpofáig

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 21.
a TOP100 rovat
támogatója
Nem minden étterem családi? – kérdezhetnénk némi joggal. Tény, hogy az éttermek kínálata és miliője egyaránt sugallja, hogy gyerekekkel várnak-e minket oda. A tízfogásos, több órán át felszolgált degusztációs menük és a némi extravaganciát igénylő ételkülönlegességek világa nem biztos, hogy a legjobb választás egy jó ízű vasárnapi ebédhez. Az ország tíz olyan éttermét ajánljuk, amelyek mindegyike más stílusú és hangulatú, de remek választásnak bizonyulnak – kis túlzással – nullától 120 éves korig.
Hirdetés

Dining Guide Top 1: Kistücsök Étterem, Balatonszemes (88 pont)

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája.

Forrás: www.kistucsok.hu

A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti, és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyomá­nyosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával. Jahni László séf mellett Pohner aÁdám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején lyonban a Bocuse d’Or­on képviselte Magyar­országot a szakácsverseny világdöntőjén.

Szűzpecsenye lecsós házi tépett tésztával @Kistücsök

Az étterem weboldala

Anyukám Mondta, Encs (90 pont)

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. Az Olaszországból és New yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod­-Abaúj-­Zemplén megyei étteremben.

Kép: anyukammondta.hu

A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy válogatott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek. fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

Gőzölt bao, mangalica pulled pork, coleslaw @Anyukám Mondta

Az étterem weboldala

Déryné Bisztró, Budapest (82 pont)

A magát sikkesnek, szexinek és kozmopolitának nevező étterem önvallomását találónak tartjuk. A Déryné egy igazi sikersztori, az étterem folyamatos teltházakat produkál. Az étlapon teljes természetességgel fér meg egymás mellett a shakshuka és a bouillabaisse leves, a polipsaláta és a bécsi szelet. Hétvégi reggelijük, valamint a szombati és vasárnapi brunch országos hírű, legendás, nem csak a környéken lakók kedven­ce.

A Déryné terasza

Közelmúltbeli ajánlat bővülés, a válogatott és érlelt steak­ kínálat is telitalálatnak bizonyult, akárcsak azelőtt a kovászos házi kenyerek, amelyekből vásárolhatunk is. Az étteremtől el­ választhatatlan Kovács Kristóf személye, aki ritka szenvedély­ lyel irányítja a Déryné életét. A századelő vendéglátását idéző főpincér személye, a nyüzsgő francia bisztróhangulat, az élő zene, a meleg légkört árasztó enteriőr Buda egyik legnagyobb közönség kedvencévé tette az éttermet. Rendszeres bor­ és pezsgővacsorák színesítik a Déryné mindennapjait.

Steak a Dérynében / @Déryné

Az étterem weboldala

Kiscsillag, Budapest III. kerület

A Csillaghegyre utaló név valóban egy kis csillagként ragyog a környék éttermi életében. Az ízléses, egy kicsit rusztikus, kicsit vintage hangulatú enteriőr jól visszaadja a családi vendéglő üzenetét: egy nyugalmas hely, távol a nyüzsgő belvárostól, ahová sok szeretettel várják a családosokat is. Bent a kemence melege vár, amelyben finomságok is sülnek, a hét két napján pedig pizzák is készülnek. Rántott csirke és ponty, rakott krumpli és túrós csusza, de olasz paradicsomleves és paradicsomos tagliatelle is várja az óbudaiakat vagy a környéken kirándulókat. Régi vendéglős család sarja üzemelteti a Kiscsillagot, őseik működtették a 200 évet megélt, hűvösvölgyi Balázs Éttermet.

Enteriőr @Kiscsillag Étterem

Az étterem weboldala

MI A KŐ, Köveskál (77 pont)

Az ország kis mesehelyén, Köveskálon találjuk a talán éppen a település nevére rájátszó a MI A KŐ­t. Az étteremként, borbárként, borboltként és szálláshelyként is üzemelő családi vállalkozást lelkesség és igyekezet hatja át, egyfajta közösségszervező szerepet töltenek be, folyamatosak a boros programok, a Káli-­medence pincészeteivel a középpontban.

@MI A KŐ

A MI A KŐ-­ben bizton számíthatunk arra, hogy tavasszal a kert zsengéi, nyáron friss lecsó és főzelékek, ősszel káposztás és libaételek, télen erdei gombák, vadhúsok és disznótoros finomságok kínálják magukat az étlapon. A változó napi ajánlatot a táblára írva találjuk. Jó ízű gourmet fogások, szívvel­lélekkel teli vidéki vendéglátás, ez a MI A KŐ. A Káli­-medence egyik legjobb választása.

@MI A KŐ

Az étterem weboldala

Neked Főztem, Balatonfüred (82 pont)

Az étteremkalauzunk előző kiadásában még a zánkai Neked főztem szerepelt a Top100 étterem között. A 2018 nyári, balatonfüredi nyitás azonban a tesztjeink alapján a balaton­ füredi formációt találta a legerősebbnek, jóllehet nem kis vállalásnak számít egy 180 férőhelyes éttermet működtetni. A Neked főztem ékes példa arra, hogy egy jó ötletből – jelesül egy minőséget nyújtó strandbüféből – hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni.

@Neked Főztem

A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel­lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt. Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.

BBQ oldalas, pirított burgonya, saláta @Neked Főztem

Az étterem weboldala

Rosenstein Vendéglő, Budapest VII. kerület (85 pont)

2018­-ban osztottunk ki első alkalommal életműdíjat, és nem volt kétség, hogy a hazai éttermi szcénában ki érdemelje ki elsőként az egész életművet értékelő elismerést. A Friedrich Wilhelm Raiffeisen támogatásával létrejött díjat a család feje, Rosenstein Tibor kapta meg. A több generáció által működ­ tetett étterem a századelő vendéglőinek hagyományait élteti, annak minden melegségével és barátságosságával, az ételek viszont modern megfogalmazásban készülnek.

A gazdag étlap a magyar és a zsidó polgári konyha klasszikusait vonultatja fel a csülkös bablevestől a latkeszeken át a rántott borjúmájig, de a kortárs nemzetközi gasztronómia jegyében megjelenhet a kínálatban a Szent Jakab­kagyló vagy a tavaly debütált Ru­by-­csokoládé is. A mára ikonikussá vált Rosenstein vendéglő immár negyed évszázada képviseli a vendéglátás magasisko­láját.

Rosenstein-féle Szalontüdő

Az étterem weboldala

Trattoria Pomo D'Oro, Budapest V. kerület

Az ország első számú trattoriája a népszerű Gianni vezetésével működik. Közkedvelt, emblematikus, barátságos hangulatú olasz étterem az Arany János utcában, egy autentikus olasz trattoria minden elemével. A konyhafőnök, Rosario Simeoli a tradicionális olasz ételek mellett saját receptgyűjteményét és innovatív, kreatív étel össze­állításokat használ. Az étlap az olasz régiók tradicionális fogásait vonultatja fel, és ezek autentikus alapanyagait használja. Az ország legrészletgazda­ gabb olasz borválasztéka, mintegy 350 tétellel Jáhner Attila szakértelmével.

Az étterem weboldala

Vendéglő a Kisbíróhoz, Budapest XII. kerület (84 pont)

Bíró Lajos budai hadállását a XII. kerületi Hegyvidéken talál­juk. Míg a „nagy Bock” egy klasszikus bisztró, ez az étterem valóban a magyar vendéglő hagyományait élteti. A kínálatban vannak átfedések a pesti Bockkal, legyen az egy jó magyar marhahúsleves velős csonttal, kocsonya és pástétom, vagy éppen Bíró Lajos signature desszertje, a dohány­, fekete banán­ és kolbász ízű bizarr fagylaltvariációk.

Az említett fagylaltvariációk

A megkerülhetetlen magyar ételeket itt is nemzetközi fogások egészítik ki, tigrisrák, steakek, tapasok. De a Kisbíróban azért mégis a Bock Bécsi, a retró ökörpofa, vagy a somlói galuska a legjobb választás. Sajt vászolyról, bivaly ricotta Mezőtúrról érkezik. Az időszakos ajánlat kéthetente változik, a borlap pedig 12 magyar borvidék palackjait dicséri, némi elhajlással a Bock Pincészet felé. Bíró Lajos egyedülálló ikonikus szerepet tölt be a magyar gasztro­ nómia megújításában és újrafogalmazásában, ezt a kiemelkedő teljesítményt 2019­ben a Dining Guide az Életmű-díj odaítélésével ismeri el.

@Vendéglő a Kisbíróhoz

Az étterem weboldala 

Villa Bagatelle, Budapest XII. kerület

Budán a Villa Bagatelle afféle intézmény lett a 2010-­es megnyitása óta, és igen kedvelt találkozóhellyé vált. A ’20-­as években épült villaépület három emelete három helyiség, három különböző funkcióval. Lent a remek kenyereket készítő Brótpékség, feljebb a bisztró, legfelül pedig a rendezvényekre kibérelhető szalon. A villa reggeltől koraestig tart nyitva, és a fővárosban fellendülő reggelizőkultúra egyik legelső sikertörténete, népszerű hétvégi brunch­okkal. Ebédre egyszerűbb ételeket kínálnak, jó minőségi kivitelezésben, a Club Sandwich-­től és hamburgertől a bőrös csirkemellen át a friss zöldségekből készült főzelékig, ami mindig a szezon terményeiből készül. Klasszikus és specialty kávét egyaránt kérhetünk, a reggeli opció különlegessége, hogy egész nap kérhető.

Egy téli fogás: Sült kacsacomb fokhagymás szilvalekvárral és tócsnival @Villa Bagatelle

Az étterem weboldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram