Hirdetés
Hirdetés

Dining Guide Év Étterme Díj | Visszatekintés a győztesekre és 2024 új értékelési szempontjai

SZERZŐ: Király Márton
2024. május 30.
Június harmadikán, a Várkert Bazárban kerül megrendezésre a Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála 2024. Az esemény során kiderül, hogy melyik hazai egység érdemelte ki az Év Étterme díjat – az idei évben azonban az Év Étterme Díj odaítélésének rendszere megváltozik.
Hirdetés

Június harmadikán hétfőn, a Várkert Bazárban kerül megrendezésre a Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála 2024. Az esemény során kiderül, hogy melyik hazai egység érdemelte ki az Év Étterme díjat – az idei évben azonban az Év Étterme Díj odaítélésének rendszere megváltozik és új szempontok is képbe kerülnek.

A gazdára váró díjak között vannak olyanok, melyek az éttermeknek szólnak, mások szakemberek, séfek, sommelier-k egyéni teljesítményét díjazzák. A Dining Guide 2004-ben kezdte meg a hazai éttermek tesztelését és 2005 óta adja át a legjobbnak választott egységnek az Év Étterme díjat, mellyel együtt a legrégibb magyar Étteremkalauznak is tartható.

Hirdetés

Az elmúlt közel húsz év alatt a tesztelés szempontjai, módszerei az idők szavára hallgatva folyamatosan frissültek, változtak, mára pedig komplex rendszerré álltak össze, melyből Top 10-es, Top25-ös és Top 100-as listák születtek, megalkotásra kerültek az Év Szervizemberét, a Legjobb Borlapot, az Ifjú Séftehetségeket, Sommelier-ket, Budapesten kívüli és alternatív éttermeket, sőt egész Életműveket méltató díjak is.

Fausto Arrighi

Az évek során a tesztelés végső szakaszába külföldi szakértők, Michelin Guide-fémjelezte szaktekintélyek csatlakoztak, akik közül Fausto Arrighi a Michelin Guide legendás egykori igazgatója idén is segítette a munkát. Kialakult egy rendszer, mely szerint a tíz legjobbnak választott étterem közül kerül ki az az egység, mely elhódíthatja az Év Étterme díjat. Legendás egységek, történelmi duplázások, megismételt sikerek követték egymást és a cím presztízse folyamatosan növekedett. Megalkotásra került a Best of the Best kategória is, amit az az egység birtokolhat, ami háromszor bizonyult kategóriájának legjobbjának. Ezt a címet a díjazott vendéglátóhely mindaddig megtarthatja, míg szakmai vezetése és működésének helyszíne nem változik, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye továbbra is 90 feletti pontszámot ér el.

Fotó: Schumy csaba

Az idei évben azonban az Év Étterme Díj odaítélésének rendszere megváltozik, új szempontok kerülnek a képbe. Mielőtt azonban elárulnánk, miben áll a változás, tekintsük meg az elmúlt húsz év győzteseit – azokat az egységeket, melyek ez idáig elnyerhették a Dining Guide Év Étterme Díjat:

2005-ben, az első teszteléseket követően elsőként a Fausto’s konyhája nyerte el az elismerést. Először, de nem utoljára szerezték meg a díjat.

2006-ban Rudits Károly legendás étterme, a Lou Lou hódítja el a címet.

2007-ben újra az olasz konyha győzedelmeskedik, dupláz a Fausto’s.

2008-ban elindul a diningguide.hu, az online magazin pedig természetesen külön cikkben számol be a díjátadóról. A díjat Jesús Almagro spanyol sztárséf adta át, aki a róla szóló, A Csirke, a hal és a királyrák című film díszbemutatójára érkezett Budapestre, a győztes pedig a (később Dining Guide Életműdíjjal is kitüntetett) Bíró Lajos vezette Bock Bisztró.

Bíró Lajos és Jókuti András – Fotó: Schumy Csaba

2009-ben kerül megrendezésre az első Dining Guide Év Étterem Díjátadó Gála, melynek helyszíneke a Gerbeaud-ház. Ebben az évben az ország első Michelin-csillagos éttermét, a Costest találta méltónak az Év Étterme díjra a harminchat főből álló szakmai zsűri.

2010-ben a Balatontól nem messze található somogytúri kastélyszálló, a Château Visz konyhája bizonyult a legjobbnak. A díjat ekkor már egy hatvan főből álló zsűri ítélte oda, az éttermet az első tíz helyet elértek listájáról választották ki.

2011-ben az Év Étterme díjat az Onyx nyerte el. A szakmai zsűri külön méltatta Szulló Szabina és Széll Tamás fáradhatatlan munkáját és töretlen lendületét, mellyel nem csak a különböző versenyeken elért előkelő helyezéseket gyűjtik, de aminek köszönhetően az Onyx Magyarország legjobb éttermévé vált.

2012-ben újra a Costes lesz az év Étterme, megvan a második duplázás a díj történetében.

2013-ban érkezik a következő duplázás, ismét az Onyx hódítja el a díjat.

2014-ben új győztest avatunk, a Zona étterem bizonyul a legjobbnak. Ebben az évben kaptak először díjat street food egységek is.

2015-ben ismét az Onyx vehette át a díjat, majd rögtön történelmet írt, hiszen egy évvel később, 2016-ban szintén ők lettek az Év Étterme. Ez volt az első, hogy egy étterem zsinórban kétszer nyerje el az elismerést.

Nem kellett sokat várni az újabb történelmi sikerre, 2017-ben és 2018-ban a Costes kapja a díjat, megismételve az Onyx sorozatát.

2019-ben azonban a Stand nyeri el a díjat, ezzel pedig kezdetét veszi egy mindmáig egyedi győzelmi sorozat. Szulló Szabina és Széll Tamás konyhája ugyanis zsinórban háromszor, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is a legjobbnak bizonyul, dacára a koronavírussal sújtott világ vendéglátást is érintő nehézségeinek.

Rumour by Rácz Jenő

2022-ben új szereplő győzedelmeskedik, a Rumour by Rácz Jenő lettaz Év Étterme.

2023-ban pedig Pesti István tatai konyhája, a Platán érdemli ki a díjat.

A Dining Guide Év Étterme Díj történetét ismétlések és meglepetések, győzelmek és duplázások, budapesti és országos sikerek tarkítják. Idén pedig új szempontok alapján talál gazdára a csaknem húszéves elismerés.

2024-ben a Dining Guide Év Étterme Díjat az eddigiekhez képest nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a TOP 10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja, akinek a teljesítményében a legnagyobb fejlődést, a legtöbb innovációt látták a tesztelők.

Az eredményhirdetésig, és az éttermeket, cukrászdákat, alternatív vendéglátóhelyeket, koktélbárokat és luxusszállodákat ajánló Kalauz megjelenéséig pedig már csak néhány napot kell várni, hiszen június harmadikán fény derül mindenre!

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram