Hirdetés
Hirdetés

Ahol a madár, se...de igen - Első benyomás: Detto

SZERZŐ: Z.A.
2014. július 30.
a Tesztek rovat
támogatója a
Két éve üzemel és mi szégyen szemre eddig nem vettük észre. Szánjuk-bánjuk bűnünket, de jóvátettük és beültünk. Egyelőre csak épphogy csipegettünk, de visszajövünk.
Hirdetés

Két éve üzemel és mi szégyen szemre eddig nem vettük észre. Szánjuk-bánjuk bűnünket, de jóvátettük és beültünk. Egyelőre csak épphogy csipegettünk, de visszajövünk.
A most elemzett gasztronómiai élményért és helyért igaz, hogy nem a szomszédba kell menni, hanem annál kicsit kijjebb, de mindenképp érdemes felkerekedni - autóval, busszal vagy biciklivel, vagy akár egy hátizsákkal nekiindulni egy kirándulás keretében - és kipróbálni a Dettót. És itt most nem Patrick Swayze és Demi Moore földön túli románcában szállóigévé vált „dettó”-járól van szó, hanem egy budaligeti bisztróról, amit hárman gondoltak ki és valósítottak meg, két keszthelyi illetőségű jó barát, és egyikük rokona. Régi álmuk vált valóra, mikor az előtte inkább kocsmaként működő, de pizzát is árusító helyet átalakították, és a belső tereket jókora odafigyeléssel megvalósították.
Ha autóval megyünk, a máriaremetei kegytemplomnál és a feszületnél balra fordulva már majdnem célt értünk, tömegközlekedéssel pedig Hűvösvölgytől a 157A busz Honfoglalás utcai megállójánál szálljunk le.
Könnyebb ebédre, vacsorára, vagy borozásra ajánlott ide betérni, a teraszon leülni az árnyas fák alá egy házi mentaszörppel vagy egy hatalmas limonádéval, de érdemes a borkínálatból is választani. Ha a belső részt választjuk, a boltívvel tagolt felszolgáló részben egy régi tálaló és egy szemet gyönyörködtető kávégép, a vendégtérben pedig parafa dugókból kirakott fal, a plafonról fejjel lefele lógatott, smaragdzöld üvegekből lámpák fogadnak minket. Ha nagyobb baráti társasággal érkeznénk, a terem végén egy magasított piros műbőr ülésen többen is elférünk.

fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


A Dettót üzemeltetők Tihanyban visznek egy hasonló helyet a magánkikötőben, ezért megvan a lehetőségük arra, hogy - ismerve a helyi balatoni őstermelőket - Tihanyból szerezzék be a friss alapanyagokat, sajtokat, lekvárokat, gyümölcsöket.
Az étlap szezonális: amihez friss gyümölcs szükséges, az addig van a menüsoron, amíg az éléskamra polcáról el nem fogy a gyümölcs. Ott jártunkkor, július végén például az epres ételek utolsó napjaikat tengették. A választékot házi szörpök, limonádé, válogatott borok, könnyű előételek, tartalmas levesek és alapdesszertek jellemzik. Délben ebédmenüt kínálnak.
A hideg nyári hűsítő uborkaleves természetesen szintén saját beszerzésű kovászos uborkából készül, kicsit lehetne homogénebb az állaga, de valóban hűsítő étel a nyári melegben, a ricottás torta mellett is saját eperdzsem csordogál a tányéron. A tésztaételeknél kiválaszthatjuk, hogy milyen fajta tésztával kérjük a fogást, és azt is, hogy milyen feltétet szeretnénk rá – nem mirelit konyha – minden helyben és frissen készül el.
fotó: a szerző felvétele

fotó: a szerző felvétele


Többszöri látogatásunk is igazolta: ezt a helyet valóban szerelemből viszik, a személyzetet is nyugodtság, türelem és segítőkészség jellemzi, az étlap gyakran megújuló, a közeg barátságos, érdemes tehát felkeresni.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram