Hirdetés
Hirdetés

Desszert elvitelre - Monofu első benyomás

SZERZŐ: N.Zs.
2016. április 15.
Néhány hete írtuk meg, hogy az egyik legjobb hazai cukrász, Märcz Évi és Lovász József megnyitották Monofu nevű cukrászdájukat a Margit körúton. A Monofuban egyszerre egyféle terméket lehet kapni, azt viszont 8-10 változatban - megnéztük, mit hoznak ki a créme brulée-ből.
Hirdetés

A créme brulée egy francia desszert: sűrű, gazdag vaníliás, tojásos, tejszínes krém, amit kis tálkákba töltve alacsony hőfokon vízfürdőben készítenek sütőben, végül tálalás előtt a hideg krémre cukrot karamellizálnak - így lesz egyszerre roppanós, alul pedig lágy és krémes.
Ennek a desszertnek több változatát kínálják a Monofuban. A koncepció egyszerű: kis befőttesüvegekben árulják, kiskanalat ragasztva az oldalára, mert főként elvitelre rendezkedtek be. A terv szerint két-három hónapig tart a creme brülée, utána egy újabb desszert változatait kínálják majd. Változatos, színes, de mégis minimalista desszerteket adnak.
A klasszikuson kívül van

  • Pisztácia, eper, rebarbara
  • Sóskaramell passió
  • Pekándió, tonkabab, áfonya
  • Valrhona tejcsoki, barack, sósmogyoró
  • Mangó, passió, kókusz
  • Feketeribizli, joghurt, citromnád
  • Málna, vanília
  • Valrhona étcsoki, narancs
  • Karamellizált fehércsoki, grapefruit.

Első alkalommal pisztáciásat, málna-vaníliásat és tejcsokisat kóstoltunk. A pisztáciás enyhén sós, nagyon tömény, a gyümölcsökkel viszont nagyon passzolt - ezekből egy kicsit több is lehetett volna. A tejcsokoládéhoz jól ment a sósmogyoró, viszont a barackot szinte nem érezni. A málna-vanília végtelenül egyszerű, de mégis ez volt a kedvenc az első körben.

Málna, vanília

Málna, vanília


Másodszor kipróbáltuk a pekándiósat és a feketeribizliset. A pekánosnál sokkal inkább a tonka dominált, amihez viszont nagyon jó kiegészítő az áfonya.
Pekándió, tonka, áfonya

Pekándió, tonka, áfonya


A feketeribizlis nagyon friss, de mégsem hozza a ribizli agresszív savassaágát (szerencsére), úgyhogy ez is egy jól sikerült desszert.
Feketeribizli, joghurt, citromnád

Feketeribizli, joghurt, citromnád


Összességében a málna-vanílián kívül egyik sem hozza a klasszikus, sűrű créme brulée-érzést, sokkal inkább pohárdesszertekhez hasonlítanak: van, amelyik sűrűbb, van, ami kifejezetten híg, inkább brülée-átiratok ezek. Az ízpárosítások szuperek, de van, amin érdemes még csiszolni, viszont látszik, hogy jól átgondolt a koncepció, az elvihető üvegektől a kiskanálig és a dizájnig. Az alapanyagok kiválóak, a pult mögött a tulajdonosok pedig láthatóan iszonyúan élvezik, hogy olyan helyet nyitottak, amilyet akartak. Kíváncsian várjuk a következő témát is.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram