Hirdetés
Hirdetés

Deliként és bárként funkcionál a Bartók Béla út friss színfoltja | Ultramarinos Martinez

SZERZŐ: DG
2023. október 17.
Plafonról lelógó, méretes spanyol sonkák, autentikus berendezés és polcokon sorakozó, különleges spanyol élelmiszerek teremtik meg Budapest első ultramarinos-ának mediterrán hangulatát.
Hirdetés

Kabucz Máté otthonosan mozog a budapesti gasztronómia világában, a szintén Bartók Béla úti La Nube tapas bárban szerzett tapasztalatát kamatoztatva több vállalkozást is útnak indított, köztük a belvárosi Negro Mangalicát is. Az Ultramarinos Martinez-zel egy új spanyol koncepció meghonosításába vágott bele, Budapestre hozva a barcelonai mindennapok életérzését.

Fotó: Ultramarinos Martinez

Honnan jött az Ultramarinos Martinez ötlete?

Aki ismerős az itthoni spanyol helyekben, valószínűleg megfordult már a Bartók Béla út szomszédságában lévő La Nube-ban. A társammal, Christian Martinez-zel, aki a névadója is az új helynek, még a La Nube-ban kezdtük együtt dolgozni és szerettünk volna belevágni egy közös projektbe. Eredetileg 2022-ben szerettünk volna megnyitni az Ultramarinos Martinezt, aztán úgy alakult, hogy egy évvel később tudtuk fogadni az első vendégeinket. Az Ultramarinos egy ízig-vérig spanyol koncepció – kint nagyon népszerűek az ilyen típusú helyek, a colmado-k, vagy másnéven ultramarinos-ok, amik egyszerre működnek delikátként és bárként. Amit megkóstolsz a menünkről, azt megtalálod a polcokon és haza is viheted, illetve bármit, ami megtetszik a boltban, azt el lehet fogyasztani helyben is.

Fotó: Ultramarinos Martinez

Mennyire volt fontos számotokra az autentikusság?

Minden, ami a helyiségben található, Spanyolországból érkezett: a csempék  és a berendezési tárgyak is, pár gépünket leszámítva. A designban a minimalizmusra törekedtünk, a célunk az volt, hogy aki belép ide, átélje a barcelonai vagy madridi mindennapokat. A munkatársaim közül szinte mindenkinek spanyol az anyanyelve, de akinek nem, az is beszél spanyolul. Az ételeink egytől egyig kintről jönnek, a boraink egy itthoni beszállító segítségével érkeznek az üzletbe. Az ultramarinos-ok hideg konyhával működnek, a menün és a pultban sonkák, sajtok, gildák (fogpiszkálóra tűzött olivabogyó, ecetes paprika, ecetes hal keveréke – a szerk.) és pintxo-k, a polcokon válogatott spanyol ínyencségek találhatók.

Mennyire nyitottak a vendégek erre a fúzióra? Inkább a deli foglalkoztatja őket, vagy a bárba érkeznek?

Eleinte inkább a bolt volt érdekes, de most már gyakrabban fordul elő az, hogy vacsorázni érkeznek az emberek, utána pedig szétnéznek a polcok között. Sok tengeri konzervünk van, emellett különleges krémek, szószok, olivabogyók, túrronok, és más spanyol termékeket is árulunk. Az italok között a borok mellett vermutokat, cava-kat, és spanyol söröket is lehet vásárolni, illetve helyben fogyasztani. 

Fotó: Ultramarinos Martinez

Az autentikus spanyol ulramarinos-oknak egyébként nagyon fontos részét képezik a konzerv termékek, amik a magyar közönség számára egyelőre még ismeretlenek. A kagyló, tonhal, polip és egyéb tengeri konzervek rendkívül magas minőségűek, és legalább annyira főszereplői a spanyol, különösen a barcelonai bár kultúrának, mint az olivabogyó, vagy a sonka. Az itthoniak számára egyelőre meglepetést okoz, amikor eléjük kerül egy szívkagyló konzerv, de amikor megkóstolják, általában pozitív visszajelzést kapunk. A spanyol kultúra nagyon sokrétű, és a koncepciónk része a vendégek ezzel való megismertetése is. 

Később tervezünk behozni mélyhűtött árut is, például croquetas-t vagy churros-t. Szeretnénk, ha a deli széles körben népszerű lenne, ezért folyamatosan keressük, hogy mire van igényük a vendégeinknek és egyben hallgatunk a kívánságaikra is. 

Fotó: Ultramarinos Martinez

Az első év tapasztalatai után mik a terveitek a jövőben?

Már sok visszatérő vendégünk van. A terasznak hála nyáron nagy volt nálunk a nyüzsgés. Vannak alkalmanként zenés rendezvényeink is illetve tartunk tematikus napokat. Hamarosan megnyitjuk az hátsó termünket, hogy a hidegebb hónapokban még több embert tudjunk fogadni. Következő lépésként tervezünk Wolt házhozszállítást, hogy a termékeinket haza is rendelhessék tőlünk. Attól sem zárkózunk el, hogy egyszer a jövőben lesz melegkonyhánk, de a célunk alapvetően nem egy új tapas bár létrehozása, hanem az ultramarinos-ok egyedülálló életérzésének átadása. A tapasztalataink eddig azt mutatják, hogy a magyarokat érdekli a spanyol kultúrának ez a szegmense is, van igény és érdeklődés erre a kombinációra.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram