Hirdetés
Hirdetés

Dél-olasz pizza, ha győzzük kivárni - IGEN

SZERZŐ: N.Zs.
2016. január 26.
a Tesztek rovat
támogatója a
Az IGEN rövid időn belül a város legnépszerűbb pizzázója lett: tradicionális, vékony tésztás pizza, ami másfél perc alatt sül hólyagosra a kemencében, ami Nápolyból, Stefano Ferrara kemencekészítő műhelyéből jött. A tésztát hosszan kelesztik, a jó ízű, gazdag feltétek Olaszországból jönnek, tehát minden adott lenne egy igazi, jó minőségű, de nem túlgondolt pizzához, ami eddig hiányzott a városból.
Hirdetés

Az IGEN a Madách téren egy egészen kicsi pizzázó, ahol a kemence, az előkészítő és a pult mellett csak egy kis könyöklő fér el, szóval alapvetően egy igazi street food hely, ahol ha nem elviteles dobozba kérjük a pizzát, vagy helyben vagy útközben lehet betolni a szeleteket.
A vékony tésztás stílus és a csúcskategóriás kemence alapján adott lenne, hogy a rendelés felvételétől kezdve néhány percig tartson az egész művelet, mivel a fatüzelésű kemencében iszonyú rövid időt (90 másodperc) kell, hogy eltöltsön a pizza - 400 fok feletti hőmérsékleten nem is kell több.

Krumplis és margherita

Krumplis és margherita


Így a tészta pont megsül, a szélei felhólyagosodnak, a feltét is tökéletes lesz: tűzforró, a paradicsom fortyogó és az egész rettentő friss, minden a szemünk előtt készül. A választék nem túl nagy (jó minőség mellett nem is kell, hogy az legyen), az árak pedig 380-580 forint között mozognak. Margheritát, krumplisat és diós-spenótosat kóstoltunk.
Látszik, hogy a hely hirtelen iszonyú népszerű lett: délután kettőkör hosszú sor kígyózott az üzletből, ahol bent türelmetlen vendégek nyomorogtak, kint pedig vállvonogatva vártunk a sorunkra. Húsz perc sorbanállás és tíz perc benti várakozás után megkaptuk a három szeletünket.
igen pizza margherita
Mindhárom friss és forró volt, a margherita paradicsomszósza a legjobbak között van, amit itthon kóstoltunk, a tészta viszont lötyögve fittyedt le, ha felemeltük a papírról.
igen pizza krumplis
A krumplis egyszerű (olívaolaj, vékonyra szeletelt krumpli, sókristály és friss rozmaring, amit sütés után tettek a pizzára - baromi jól feldobta az egészet), viszont valami hiba lehetett a rendszerben, mivel a tészta és a krumpli is enyhén nyers maradt. Elsőre ez elég nagy csalódást okozott, de már csak a kemence miatt is adtunk még egy esélyt.
Este visszamentünk, amikor sokkal kevesebb ember állt a sorban, "csak" 10 percet vártunk. Egy margheritát és egy diós-spenótosat kértünk. A margheritán egyből a sütés után látszott, hogy más készítette: sokkal vonzóbb volt, jobban megsült, a sajt íze is sokkal intenzívebben jött.
igen pizza margherita
A diós-spenótos pedig iszonyú gazdag volt, egy igazán jól eltalált pizza, ahol a (most jól megsült) tészta vékonyan lapult a vastag, de nem túl tömény feltét alatt.
A hely egyetlen, de legnagyobb hibája a felkészületlen, profinak semmiképp sem mondható személyzet. Ha valóban AVPN – Associazione Verace Pizza Napoletana – tanúsítványra hajtanak, akkor egyszerűen megengedhetetlen, hogy egy ilyen csúcskategóriás kemencét és a kiváló alapanyagokat hozzá nem értők kezeljenek, akik a tömegtől és a fáradtságtól üveges tekintettel, lassított felvételben molyoljanak a pult mögött.
Mert persze, van az az állapot, amikor a stressz és a fáradtság már nem kezelhető, nincs az a kávémennyiség és koffeinlöket, ami visszahozná az embert, de a türelmetlenkedő és hisztérikus tömeg nem kényszeríthet ki olyan kompromisszumot, hogy rövidebb ideig legyen a pizza a kemencében, hogy ne egy jó ár-érték arányú pizzára emlékezzek, hanem csak az árra és a várakozásra.
Drukkolunk, hogy a kezdeti rohamon és ijedtségen túllendüljenek, mert tényleg minden adott ahhoz, hogy a legjobb pizzát készítsék a városban. És akkor nem fog érdekelni, hogy mennyit kell sorban állni érte.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram