Debrecenbe kéne menni... Kiváló tortákat készít a Black Sheep Kávéház és Konyha cukrászcsapata

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. szeptember 30.
a Summer Guide rovat
támogatója az
Belépve a Black Sheepbe először azt hinnénk, hogy csak egy apró műhelyről van szó, de a zegzugos, laza kialakítású térben végigjárva végtelen apró helyiséget – és ízt fedezhetünk fel. 
Hirdetés

A Black Sheep 2017 nyarán nyitott Debrecen belvárosában. A főként pörköléssel foglalkozó urbánus kávéház intenzív fejlődését a konyhájuk kialakítása indította be. Az elmúlt években a kínálatuk szendvicsekkel, reggelivel, tésztával, pizzával és cukrászattal is bővült. Tevékenységeik széles palettájáról az utóbbi igen erősen kimagaslik, hiszen az édes finomságok nem csak a pultból fogynak el hamar, hanem már rendelésre, és kiszállításra is készülnek. Alkotói műhelyükben az olyan klasszikusok, mint a házi gönci barack lekváros Rákóczi túrós, a rácsos mákos vagy a meggyes pite mellett egyre gyakrabban bukkannak fel egyedi kreációk, akár a whiskey-s vagy a Paleo Datolya Mangó torták.

Fotó: Black Sheep

“Az volt a tervem, hogy itt főleg egyszerű házi süteményeket készítsünk. Semmiképpen sem akartam élére állított, francia falatokat. Mindkét nagymamám nagyon komolyan foglalkozott a sütéssel, és a koncepcióm alapját az ő receptjeik képezték, amiket később esetenként továbbfejlesztettünk. Ez egy teljesen tudatos döntés és irány volt a részemről, amire a kínálatunk azóta is támaszkodik” – meséli Tóth Gábor, a hely alapítója és tulajdonosa a kezdetekről.

Fotó: Black Sheep

A műhelyben három mestercukrász is dolgozik, így várható volt, hogy a magas minőségű tradicionális édességek között rövid időn belül felbukkanjanak az újfajta ízek is. A csapatot egyre gyakrabban keresték fel esküvői, emeletes torták készítésével kapcsolatban is, így a lehetőség adott volt, hogy folyamatosan fejlesszék a kínálatukat a különféle igények kielégítése felé is.

Fotó: Black Sheep

“Múltkor valaki egy macarontortát szeretett volna csináltatni nálunk. Bár ez nem szerepel az alapvető kínálatunkban, a szakmai adottságainkkal mégis el tudtuk készíteni az inspirációként hozott kép alapján, amire aztán mi is büszkék voltunk. Igyekszünk kielégíteni a különféle igényeket, így a rusztikus piték, torták mellett egyre gyakrabban bukkannak fel mousse és paleo torták is a kínálatunkban. Ezeknek a dekorációjában viszont továbbra is törekszünk a Black Sheep-hangulatra. Nem csak Debrecen, de az egész világ nagyon megy a különféle mentes ételek, édességek felé, aminek a figyelembe vétele egy idő múlva úgy gondolom, hogy mindenhol elkerülhetetlen alapkövetelmény lesz.”

Esküvőre és karűácsonyra / Fotó: Black Sheep

A kávéház és konyha nemrég nyitotta második egységét Gyulán, ami még egy világjárvány sújtotta időszakon kívül is egy szép teljesítmény lenne. A mikropörkölő iránti fokozott érdeklődést viszont nem csak a kávé és a süti adja. Nemsokára érkezik hozzájuk az új nápolyi pizzakemence, ami az eddigi technológiájukat garantáltan magasabb szintre emeli. A már lassan egy éve bejáratott műfaj nem ragaszkodik az AVPN vonalhoz. A kínálatukban olyan egyedi feltétekhez is szívesen nyúlnak, mint a camembert, a tapenade krém, a juhtúró vagy a tépett tarja. Gábor már korábban is érdeklődött a pizzázás iránt, de az élet rásegített a tervezett folyamatok felgyorsítására.

Fotó: Black Sheep

“Főként a teljes személyzet megtartása érdekében indult a pizzarészlegünk a pandémia alatt. Ez már korábban is tervben volt, de a kiszállítási előnyei miatt hamarabb ki kellett alakítanunk. Lássuk be: egy buggyantott tojásos reggeli fogást szinte lehetetlen lenne igényesen kiszállítani."

Fotó: Black Sheep

Tavaly óta a lezárások hatására csináltunk a pék részleget is, aminek kialakításában Szabadfi Szabi segített nekünk. Persze fontos szempont volt, hogy a legszigorúbb bezárások esetén a kenyér a nyitvatartásunk zálogát jelentette volna, de ezen túl a kenyérben már akkor sem csupán átmeneti jelleggel gondolkoztam. A brunch kínálatunk szerves részét képezi a saját kenyér, és szeretnénk növekedni a finompékáruk irányába. Nemrég jártunk emiatt egy leveles tésztával kapcsolatos képzésen is. A terveink szerint tematikus hétvégéket tartanánk,ahol főként a töltött croissantok kerülhetnének a középpontba.”

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram