Hirdetés
Hirdetés

De jó, hogy nem lett plasztikai sebész Giandomenico: fagyiőrültek, irány a Giando!

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. július 4.
A főváros forró utcáit a nyár közepén egyetlen dolog miatt érdemes róni: ha úti célunk igazi enyhet adó hűsölést ígér. A melegben pedig mi lehetne hűsítőbb, mint egy jéghideg fagylalt? Pontosabban a jelen esetben gelato.
Hirdetés

Ezen a nyáron érdemes lesz többet járnunk a Haris-közben, ha ennek a fagyos olasz desszertkülönlegességnek, a fagylalt közeli rokonának, nagy rajongói vagyunk, ugyanis itt bontogatja szárnyait a Giando. A gelateriában Giandomenico Spotorno Olmo üzlettársaival autentikus olasz fagylalt élményre csábít minket.

Mielőtt beszélhetnénk a Giandoról, érdemes valamit tisztázni: kevesen tudják pontosan mi is a különbség a fagylalt és a gelato között. Ettől pedig jogosan tartott Giandomenico Spotorno Olmo is, amikor társával, Fabio Fazival és séf barátjával, Carlo Pasqualinivel megnyitotta üzletét.

Fotó: Giando

„Az olasz és a magyar étkezési kultúra nagyon különböző. Mi olaszok imádjuk a friss dolgokat, a friss alapanyagokat és nem csak az éttermekben, de otthon a leghétköznapibb családok konyhájában is frissen készülnek az ételek. Személy szerint arra sem vágyom, hogy mikró legyen a lakásomban, mivel teljesen abszurd. Talán ez az egyik legnagyobb különbség a gasztronómiai gondolkodásunkban és ez volt az egyik ok, ami miatt féltem a gelateria megnyitásától. Az olasz nyelvben is él a közmondás: gyöngyöt szórni a disznók elé. Nem tudtam, hogy a magyar közönség képes lesz-e értékelni a termékeinket.”

Fotó: Giando

Távolról valóban nehéz megkülönböztetni a fagylaltot és a gelatot, de valójában ezek meglehetősen mások, habár egyaránt népszerű fagyasztott desszertek. Az olasz nyelvben a gelato a fagylalt generikus szava, stílustól függetlenül, ezért minden fagylaltot olaszul gelatonak neveznek, de számunkra érdemes lehet a hazai fagyalalt termékeket a gelato-tól megkülönböztetni.

Míg a fagylalt levegősebb és magasabb zsírtartalmú, addig a gelato lágyabb és ízesebb. Mindkettő sok cukrot tartalmaz, de a gelato hagyományosan sokkal kevésbé zsíros. Az olaszországi kézműves gelato általában 6-10% vajzsírt tartalmaz, ami sokkal kevesebb, más fagyasztott desszertek zsírtartalmához képest. A másik sarkalatos pont, hogy a gelato jellemzően 70%-kal kevesebb levegőt tartalmaz, mint a fagylalt, ez pedig olyan sűrűséget és gazdagságot ad neki, amely megkülönbözteti minden más hasonló terméktől.

Fotó: Giando

A gelato-t először Olaszországban készítették, bár némi zűrzavar él a köztudatban a származását illetően. Egyes vélemények szerint először Szicíliában, míg mások szerint Firenzében kísérletezték ki. Annyi biztos azonban, hogy később Európa szerte népszerűvé vált az olasz cukrászok által. Modern formájában az olasz stílusú fagylalt Francesco Procopio dei Coltelli séf nevéhez fűződik, aki az 1600-as évek végén Párizsban megnyitotta Café Procope-ját, és bevezette a desszertet a kávézójában, amely először Párizsban, majd a többi országban is ismertséget szerzett.

Akár egyes történetek szerint a fagylalt Giandomenico Spotorno Olmo is Firenzében született, és habár eredetileg szülei nyomdokát követve ő is orvos szeretett volna lenni, hamar rájött, ez valójában nem az, amire valójában vágyik.

„Mondjuk úgy, a szépségiparban szerettem volna elhelyezkedni, és plasztikai sebésznek készültem.

Így kerültem Budapestre is, mivel már évek óta itt végeztem az orvosi egyetemet. Mindenkinek megvannak a maga erősségei és gyengeségei: én soha nem élveztem órákig egy tankönyv felé görnyedni és magolni. A pandémia alatt haza utaztam, de tanulnom kellett, így ott ültem a szobámban a gyönyörű toszkán táj közepén és ekkor tudatosodott benne, hogy nem akarok még így éveket eltölteni. Felálltam és megmondtam a szüleimnek, hogy ott hagyom az egyetemet.”

Fotó: Giando

Valószínűleg egyik szülőnek sem szerepel a vágyálmai között, hogy ezt a mondatot hallja a gyerekétől, de a kezdeti izgalmakat követően bizalmat szavaztak meg Giandomeniconak. Fabio Fazival, ekkor már régebb óta tervezgették egy közös üzlet létrehozását, de ez sokáig inkább csak egy vágyálom volt mintsem egy valós terv. Fazi családjának több sikeres gelateriája is van Pesaro városában, így elmondható, hogy Giandomenico megfelelő háttértapasztalatokkal rendelkező társat választott maga mellé.

„Amikor felvetettem a budapesti gelateria ötletét Fabio nagyon lelkes volt, habár még sosem járt Magyarországon. Végül így, vakon vágott bele az egészbe, de úgy tűnik nem bánta meg. A járvány helyzet alatt nem volt könnyű megfelelő üzlethelyiséget találnunk sem, és az sem egyszerűsítette a dolgokat, hogy fiatal külföldiek vagyunk.”

Fotó: Giando

Giandomenico Spotorno Olmo szerint sokszor kerülnek nehéz helyzetbe amiatt, mert nem beszélnek magyarul. Míg a fiatalok között általános, hogy akár több nyelven is beszélnek, az idősebb korosztállyal nehezen tudják megértetni maguk, így gyakran problémáik akadnak a szállítással is.

„A legtöbb alapanyag Olaszországból érkezik hozzánk, de például a tejet és a gyümölcsöket Magyarországon szerezzük be, mivel ezeknek frisseknek kell lenniük. Ez a nyár egy tesztüzem számunkra, amikor felmérjük az igényeket és a lehetőségeinket. Úgy tűnik a kezdeti kételkedésünk ellenére, az emberek nagyon is nyitottak a minőségi gelato élményére.”

Fotó: Giando

A Giandoban nagyrészt a gelato olyan hagyományos ízei közül választhatunk, mint a vanília, csokoládé, mogyoró, mandula, pisztácia és stracciatella. A modernebb ízek pedig olyan gyümölcsös változatok, mint a málna, eper, alma, citrom, ananász, mangó vagy a maracuja. A gelatot a tradíció szerint egy lapos spatulával mérik, amelynek mozgatása segíti a desszert lágyulását.

Jelenleg a Giando már három étteremnek szállít fagylaltot, de rengeteg megkeresést kapnak, azonban ők is munkaerőhiánnyal küzdenek, így jelenleg nem tudják kielégíteni az összes megkeresést. A hosszútávú terveik szerint azonban a Giando nem egyetlen önálló üzletként, hanem akár a várost is behálózó gelato-láncként fog működni. Ezekről a terveikről pedig mi is örömmel hallottunk, hiszen egyelőre kevés igazi gelateria működik a fővárosban.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram