Hirdetés
Hirdetés

Dario Cecchini a firenzei Uffizi képtárban: a sztárhentes rendhagyó műértelmezése a világhírű múzeumban

2021. január 26.
Vénusz születése. Leány gyöngyfülbevalóval. A séf és a hentes a képtárban... A világ egyik leghíresebb művészeti galériája egy héttel ezelőtt online sorozatot indított Uffizi da mangiare címmel. A széria második vendége a hazai éttermi közönségnek is ismerős lehet: Dario Cecchini steakjei éveken át voltak elérhetőek a városligeti Robinsonban. Az étterem emeletén kialakított emeleti steakhouse-ban a sztárhentes külön kínálata volt fogyasztható. A gasztrokulturális sorozat minden epizódjában egy festmény az ihlető.
Hirdetés

A sorozat első részében Fabio Picchi olasz televíziós személyiség és étteremtulajdonos séf volt látható. A felkért firenzei gasztronómusok feladata egy új recept kidolgozása, amely az Uffizi képtár egy festményéhez kapcsolódik. Őt Giacomo Ceruti 1736-os festménye, a Ragazzo con la cesta di pesci e di aragoste (Fiú egy kosár hallal és homárral) inspirálta, a tengerparti tematika pedig egy egyszerű majonéz megalkotására ösztönözte a séfet. (Nézzen be Picchi éttermébe, a Ristorante Cibrèo-ba!)

Giacomo Ceruti: Ragazzo con la cesta di pesci e di aragoste (Fiú egy kosár hallal és homárral), 1736

A gasztroszemélyiségek a műalkotások és a konyhaművészet közötti találkozási pontokat keresik, erről beszélnek a rendelkezésre álló 4-5 percben. A Finedininglovers cikke hívta fel a figyelmünket arra, hogy a tegnapi műsor főszereplője a bevezetőben említett, Budapesten is jártas Dario Cecchini volt, akit sztárhentesként emleget a sajtó és a szakácsszakma, Antica Macelleria Cecchini-Solociccia nevű éttermét pedig Firenze közelében, Panzanóban vezeti.

Az Uffizi munkatársainak megfogalmazásában Dario Cecchini a „steak költője".

A kamera lassan végigpásztáz Jacopo Chimenti (őt takarja a Jacopo da Empoli név is) Dispensa con botte, selvaggina, carni e vasellami (Éléskamra hordóval, vadakkal, húsokkal és cserépedénnyel) című 1624-ben készült festményén. Ezután rögtön Dario-é a szó, aki a kezében mi mással is köszönne be, mint egy festményre illően mutatós darab costata alla fiorentinával, amit a világhírű bistecca alla fiorentina nővérének nevez.

A képválasztása testhez illő, a nyílt tűzön való sütés pedig természetesen nem a felbecsülhetetlen értékű festmények között zajlik, hanem egy konyhában. Az igencsak rendhagyó tárlatvezetés közben süt és beszél, a tűz fölé helyezi a méretes húst „csak semmi só, semmi olaj" kommentárral.

A párperces videókkal vasárnaponként jelentkezik a képtár Firenzéhez köthető olasz gasztronómiai nagyságok meghívásával. A legközelebbi vendég Valeria Piccini a Michelin-csillagos montemeranói Da Caino étterem séfje. Sorra kerül Caravaggio és De Chirico is az itáliai festészet nagyságai közül. Akár elmélyültebb olasz tudás nélkül is élmény nézni.

Fabio Picchi videója itt, Dario Cecchini videója itt elérhető.

Forrásaink: 1, 2, 3

Olvassa el interjúnkat Dario Cecchinivel!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram