Hirdetés
Hirdetés

Squid Game: Harapható világsiker – A Netflix új őrülete elhozta a dalgona kávé utódját is

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. október 26.
Harapj és nyerj.
Hirdetés

A világot letaroló szériában nem könnyed gasztrotémák vannak porondon, egy édesség mégis beette magát a sorozatba: gyerekjátékok teljesítésén múlik, hogy életben maradnak-e résztvevők.

Dél-Korea a hetvenes évektől fogva egyre nagyobb teret hódít magának az európai kulturális piacon: a K-beauty vívmányainak nők ezrei hálásak, a K-popért tinédszerek tömegei rajonganak, és nem utolsósorban köszönhetjük nekik a K-drámák műfaját.

Ezek a koreai filmek és sorozatok a nemzetközi streaming-szolgáltatók felületein is egyre népszerűbbek. Az amúgy is nagy port kavaró, társadalmi feszültségeket is ábrázoló új dél-koreai sikersorozat, a Squid Game kiütötte a Netflix nézettségi mutatóit. A sorozatra a szeptember 17-ei premier óta mindössze huszonnyolc nap alatt 111 millió felhasználó volt kíváncsi. Nem ez az első dél-koreai alkotás azonban a témában, amelyből világszenzáció lett. 2020-ban az Élősködők, amely szintén társadalmi dráma (és vígjáték egyben), az egyre szélesebbre nyíló társadalmi olló kritikája. Az Élősködők elhozta a Legjobb filmnek járó Oscar-díjat, de 2018-ban már a szintén koreai Gyújtogatók is ugyanezzel a kérdéskörrel foglalkozott. Felmerül tehát a kérdés, hogy miért szeretjük mi annyira ezeket filmeket mi, innen Közép-Európából?

Nos, valószínűleg azért, mert számunkra sem ismeretlen fogalom a társadalmi széthúzás, a felső tízezer, a lakhatási szegénység és a megélhetési bűnözés.

A sorozat, bár nem sokkal több, mint egy hónapja debütált, hihetetlen kultuszra tett szert. A Squid Game-ben az adósságokba és bűntényekbe keveredett, egyéni szerencsétlenségekkel is küzdő emberek hat dél-koreai „gyermekjáték" mentén küzdenek az életükért. A merchandise-gépezetnek hála, a sorozat sikere nyomán bármilyen tárgyat vásárolhatunk – ami ez esetben külön mulatságos, hiszen maga a széria a kapitalizmus komoly kritikája. Mindez nem akadály, a megszokott módon piacra dobtak bögréket, pólókat, maszkokat, babákat, ahogyan az illik.

Mostanra, aki sosem nézte a sorozatot, valószínűleg az is felismeri a benne szereplő őrök ruházatát vagy éppen a benne szereplő játékok valamelyikét. A film kegyetlen „gyermekjátékai” közül az egyik a Dalgona-kihívás, amelynek a harmadik részben vetik alá a versenyzőket.

Hirdetés

A Dalgona, amely leginkább a mézeskalács ázsiai rokonára emlékeztethet minket, eredetileg egy kör alakú mézes keksz mintával a közepén – Dél-Koreában jellemzően utcai árusoknál lehet kapni. Cukor és szódabikarbóna felhasználásával készül, könnyű, ropogós, karamellizált kekszféleség, ami szinte elolvad a szájban. A sorozatban a versenyzőknek egy ilyen édességből kell a rajta szereplő egyedi mintát kifaragniuk a túléléshez, anélkül, hogy eltörnék azt.

Az édesség sorozatban való megjelenése valóságos Dalgona-őrületet indított el, így jelenleg a karamelles snackért világszerte sorban állnak az utcai árusoknál, míg TikTokon és Instagramon a felhasználók különböző recepteket és tippeket adnak egymásnak a készítésére vonatkozóan.

Hogyan készítsünk Dalgona-kekszet?

A cukrot megolvasztják egy kisebb merőkanálban, majd szódabikarbónát adnak hozzá, így a keverékben buborékok képződnek, és olyan textúrája lesz, mint a lépes méznek.

Ezt követően egy kiolajozott felületre öntik, majd egy vékony koronggal kör alakúra préselik, ezután nyomják bele az egyedi mintát.

A Dalgona név sokaknak ismerős lehet a tavalyi Dalgona kávé őrületről. Az instantkávés habcsoda az Instagramon olyan népszerűségre tett szert, hogy az emberek szinte megfeledkeztek róla, ami alapjaiban rengette meg a hitet, hogy a dűlőszelektált, többféle pörkölésű kávék rajongói határoznák meg világszerte a trendeket.

A víz, cukor és instant kávé szentségtelen hármasából egy habverő segítségével készíthetjük el a Dalgona kávét, sok kávéértő nagy szomorúságára.

A Dalgona keksz imádata egyelőre még bőven a kávéé mögött kullog, főleg, hogy a kávéé a Google összesítése szerint 2020-ban vezette a tíz legkeresettebb recept listáját, és bár idén már lecsúszott az ötödik helyre, a ropogtatnivaló egyelőre még fel sem került rá.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram