Hirdetés

Én kis falum Buda közepén: Czakó Kert reggel, délben, este

SZERZŐ: DiningGuide
2021. szeptember 29.
A Czakó Kertről valahogy már mindenki hallott, de olyan őrület soha nem övezte, mint egyes környékbeli helyeket. Tény, hogy nem innen a legtrendibb az I. kerületben szelfizni-posztolni, és talán a legjobb, ami a Czakóval történhet, ha ez sokáig így is marad.
Hirdetés

Egyszerűen czuki. A Czakó Kert és Piacz az a hely, akiknek még a kissé modorosan írott piacz szót is megbocsájtjuk – sőt szeretjük. Egy kis kiszakadás a városi nyüzsgésből egy egészen másfajta nyüzsgésbe: szombat-vasárnap koradélutánba nyúló, saját szervezésű vásárral, minden nap nyitva tartó delikátesszel, esténként beszélgetéssel, nevetéssel megtelő kerthelyiséggel.

Tojás, lángos, hétvégi termelői piacz / Fotó: Czakó Kert

Bár hasonló küldetésű és hangulatú vendéglőkben bővelkedne Buda – sóhajtjuk, akárhányszor a Czakó Kertben járunk. A vendéglő minden otthonossága és közvetlensége ellenére nem elégséges megnevezés, ugyanis a Czakó egyben hétvégi termelői piac, Marmorstein Pékség "pont", szeretett reggeliző és vacsorahelyszín, a környék talán legjobb ebédmenü-lelőhelye és nem utolsósorban a Tabán egyik leghangulatosabb kerthelyisége.

Szolgáltatásaik teljes spektrumát azonban még közel sem fedtük le. Frissen, helyben készült süteménykínálatuk egész évben, a fagyis pult nyáron csalja a Czakóba az édesszájúakat. Delijük egy napra sem szakad ki a körforgásból: a Czakó ínyencboltja a hét minden napján nyitva tart, és a méz-lekvár-szörp tengelyen túl olyan nyomós érvek is szólnak a boltocska mellett, mint a Tokaji mangalicatermékek, a méltán neves Maszlik sajtok, az Élő-Tisza szövetség zöldségei és gyümölcsei és az olívaolajprofi Igazi Olíva aranyló kincseit is árulják.

A pandémia már nem csak a kerületieknek van karnyújtásra (sétatávra). Nyitottak az ollón, és fent vannak a nagy ételrendelő oldalakon.

Feltűnő lehet, hogy a középszerű éttermekkel ellentétben látványosan szűk étlappal vannak jelen a pizzériák és kifőzdék hosszasan legörgethető mezőnyében.

Ha a minőségre utazunk, és nem az olcsón-sokat elve vezérel, így már egy tabáni sétát megspórolva is az otthonunkban tudhatjuk a Czakó ízeit.

Fotó: Czakó Kert

A helyszín egy volt vincellérház, mely nem feledi saját hagyományait. 250 éves borpincéjében saját boraik pihennek – és a delikáteszben is válogathatunk a vörösök, fehérek és gyönygyözők közül.

A Tabán, Gellérthegy és a Naphegy lakói bizonyára ismernek, de olyan kultusz egyelőre nem övezi, amilyet törekvései által méltán kiérdemelne.

Czakó Kert

Cím: 1016 Budapest, Czakó utca 15.
Nyitvatartás: H-V: 08:00-22:30
A Czakó Kert weboldala, Facebook-oldala, Instagramja

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram