Hirdetés
Hirdetés

Cukorbotrány: Ha nem tudta, honnan ered a titkos vonzalma a Subway szendvicseihez...

SZERZŐ: DiningGuide
2020. október 1.
Írországban bíróság mondta ki, hogy ezentúl a Subway gyorsétteremlánc nem nevezheti kenyérnek a pékárut, amiből a szendvicseiket készítik.
Hirdetés

Ennek oka pedig egy szóban összefoglalható, és ez a cukor. Az ír legfelsőbb bíróság határozata szerint a Subway éttermekben a szendvicsek alapjául szolgáló pékáruk hivatalosan nem nevezhetők többé kenyérnek. Az Írországban hatályos definíció szerint ugyanis több cukrot tartalmaznak, mint amennyi a kenyér meghatározásába beleférne – írja az Independent.

A végleges bírói döntés azután született, hogy a Subway írországi franchise-képviselője fellebbezett a bíróságon, ugyanis a helyi törvények értelmében a kenyér alapvető élelmiszernek számít, így áfamentes. A Subway "bucik" kikerülése a kenyér kategóriából tehát nem is elvi, netán marketingkérdés csupán, hanem eurókban mérhető.

Az Irish Times cikke szerint a Subway-ben kínált pékárukban

egységnyi liszthez 10 százalék cukor kerül. Tekintve, hogy nem kalácsféléről beszélünk, ez valóban döbbenetes cukortartalom.

Aki ismerős az itthon is fellelhető Subway-éttermekben, felmerülhet benne a kérdés, miszerint mind a hatféle pékárujuknak ilyen magas a cukortartalma? Az Írországban lezajlott elemzés válasza: igen, tehát nem csak a mézes-zabos van túlcukrozva, hanem a sima fehérlisztes, a parmezános-oregánós, a kétféle magos és az olaszos is.

Kisvárosi Subway, Zaandam, Hollandia

Az 1965-ben alapított étteremláncnak volt már nagy sajtóvisszhangot kapott ugye kenyér kérdésben. Hat évvel ezelőtt például elismerte, hogy a pékáruikba azo-dikarbamid (E-927) is kerül, amely bevett adalékanyagnak számít az élelmiszeriparban. A fehérkenyerekhez használt liszt további fehérítésére, tehát színezési célból használják. Az azo-dikarbamid feltételezhetően nem az egészséges táplálkozás része, többek között jógamatracok és cipőragasztók gyártásához használják. Ekkor petíciót nyújtottak be az étteremlánc ellen, és #nowaysubway hashtaggel közösségi média kampányt indítottak, hivatalos úton és az online közösségi hálózatban is felszólítva a céget az adalékanyag eltávolítására a termékeikből. A Subway akkori közleménye szerint az E-927 kivonásának folyamatát már azelőtt elindították, hogy botrány kerekedett volna belőle.

Jelenleg kérdéses, hogyan reagál a cukor ügyre a multinacionális cég, amely a junkfood-láncokkal szemben mindig is az egészséges étkezés fontosságát hangsúlyozta reklámjaiban. A finomított fehércukor ilyen mértékű, ráadásul rejtettnek mondható használata a pékárukban jelentősen megtépázhatja ezt a pozícióját a gyorsétterempiacon.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram