Hirdetés
Hirdetés

Csúcsséfektől tanulhat ingyen a Harvard kurzusain!

2020. május 4.
Hol máshol, mint otthon.
Hirdetés

Az online tanulás adta lehetőségeket nem a koronavírus hozta magával, ezek robbanásszerű terjedését viszont igen. Otthonaikba kényszerült emberek tömegei döntenek most úgy, hogy köldök- vagy Netflix-nézés helyett valami hosszú távú hasznot hozó tevékenységbe is belefognak.

Eljött a régóta halasztgatott tanulási tervek megvalósításának ideje, amit most olyan csúcsintézmények is támogatnak, mint az amerikai Harvard Egyetem. A Massachussats állambeli Harvard University az Egyesült Államok legrégebben, 1636-ban alapított felsőoktatási intézménye, és befolyásos ranglistákon számos alkalommal nevezték a világ legjobb egyetemének.

Köztudottan nem olcsó a Harvardra járni, és habár egy online végzett kurzussal még csak beleszagolni sem lehet a harvardi diáklétbe, azért mégsem mutat rosszul az ember önéletrajzában egy efféle végzettség. Hivatalosan a HarvardX, vagyis az interneten elérhető tanfolyamokat kínáló harvardi alintézmény hirdeti meg ezeket a tanulási lehetőségeket.

Ingyenes, olcsóbb és egészen drága kurzusokat is kínálnak, 30 dolláros képzést épp úgy, mint 6680 dollárost. Az életvezetési tanfolyamok, mint például a rendszeres testmozgást elkezdeni segítő vagy emlékezetjavító kurzus jelképes tízezer forintért elvégezhető, míg egy online gazdasági képzésért egy-két millió forintnak megfelelő dollárt is elkérhetnek. Lássuk a gasztronómiát érintő tanulási lehetőségeket!

A 184-féle online végezhető képzés közül a szakácsok és cukrászok a tudományos kurzusok csoportjában meghirdetett Science & Cooking: From Haute Cuisine to Soft Matter Science nevű kurzusra kaphatják fel a fejüket, amelyből mindjárt kettőt is találunk:

kémia irányon 6 hétre, fizika irányon 16 hétre előírt a képzés. Mindkettő ingyenes, és igény szerint a saját tempójában haladhat a tanuló.

Főzés és tudományt 2010 óta oktatnak a Harvardon, mégpedig maga e terület ikonja, Ferran Adriá közreműködésével indult az oktatás. Hamar a HarvardX-en is elérhetővé vált a főzést a reáltudományokkal ötvöző tanulás lehetősége, most pedig a világjárvány idején igencsak megszaporodott a jelentkezők száma.

Az angol nyelvtudás természetesen elengedhetetlen. Online képzési szakértők szerint egy erős közepes nyelvtudással már érdemes belekezdeni olyan kurzusba, amelynek a témája igazán érdekel minket, és amely területen az anyanyelvünkön már bizonyos képzettséggel bírunk. Az online oktatás által fejleszthetjük a szakszókincsünket is, és a saját tempónkban zajló tanulás is segíti azokat, akik nem felsőfokú a nyelvtudása.

Hirdetés

Hogyan gondolkodjunk séfként ÉS tudósként? – hangzik a kurzusok tézismondata

A Főzés és tudomány kémia és fizika kurzus is bevezető jellegű, nem igényelnek előzetes képzettséget, mindkettő augusztus 30-ig van meghirdetve. Hetente mindössze 2-3 órás elfoglaltságot jelent az előadások meghallgatása, befogadása, és a HarvardX felajánl fizetős opciót is. A kémiai képzést 99 dolláral, 169 dollár kifizetésével tehetjük hivatalos végzettségünkké, vagyis kb. 32 ezer, illetve 55 ezer forintos összegért adnak papírt is róla. Vizsgázás menetéről, sőt egyáltalán ilyen irányú kötelezettségről nem találtunk információt.

Olyan oktatók vezetnek be a tanfolyamok témáiba, mint Daniel Humm (Eleven Madison Park, USA), Dave Arnold (a Booker & Dax élelmiszerfejlesztő cégtől USA), Juan és Jordi Roca (El Celler de Can Roca), José Andrés (sztárséf és közéleti személyiség, számos étterem séfje, USA) és Dominique Crenn (Atelier Crenn, USA), Carme Ruscalleda (Sant Pau, Spanyolország), Nandu Jubany (Can Jubany, Spanyolország), de a Harvard Egyetem állandó oktatói is.

Molekuláris kötések, aromák, PH, diffúzió és szferifikáció a konyhában... Séfek, cukrászok, továbbképzésre fel!

Íme, a kémia, valamint a fizika kurzus részletei.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram